Gneča pred vrati premazniške skupine

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Matjaž Polanič Teme: Gospodarstvo Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 08. 11. 2012

Investitorji, ki so izrazili zanimanje za prevzem Heliosa, bodo morali nezavezujoče ponudbe oddati že do konca prihodnjega tedna. Skrbni pregledi Heliosa se bodo začeli predvidoma sredi decembra, prodaja pa naj bi bila končana v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Vrsta potencialnih strateških partnerjev Heliosa je iz dneva v dan daljša. Za nakup večinskega 75-odstotnega paketa delnic domžalskega premaznika se namreč že zanima od 20 do 30 strateških in finančnih investitorjev, okoli deset pa jih je že podpisalo tudi sporazum o nerazkrivanju podatkov in dvignilo informacijski memorandum.

Konzorcij lastnikov bo nezavezujoče ponudbe za nakup delnic Heliosa po naših informacijah sprejemal do konca prihodnjega tedna. Investitorjem, ki bodo oddali najboljše ponudbe, bodo lastniki nato omogočili tudi izvedbo skrbnega pregleda Skupine Helios. Priprave na skrbni pregled je uprava Heliosa pod vodstvom Uroša Slavinca že začela, pri tem ji po neuradnih informacijah svetuje nemška investicijska banka Equitygate, ki jo v Sloveniji zastopa Anton Papež in ki naj bi že pripravila podatkovno sobo. Po neuradnih informacijah naj bi izbrani investitorji skrbne preglede začeli sredi prihodnjega meseca, lastniki pa si prizadevajo, da bi prodajne postopke končali v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Zaradi velikega zanimanja in ker želijo lastniki prodajne postopke pospešiti, so v Heliosu že začeli tudi okoljevarstven skrbni pregled, ki bi pokazal morebitna okoljska tveganja v Heliosovih proizvodnjah. Naši viri pojasnjujejo, da naj bi si lastniki s tem želeli izboljšati zlasti svoja pogajalska izhodišča in preprečiti, da bi potencialni investitorji morebitne nejasnosti glede okoljevarstvenih vplivov izkoristili za zniževanje svojih ponudb. Za zdaj je dvig informacijskega memoranduma uradno potrdil le avstrijski holding Ring International, ki je pred dobrim letom dni prek svoje nemške hčerinske družbe od Abanke Vipe že kupil slabe štiri odstotke Heliosa (delnice ima shranjene na fiduciarnem računu Unicredit bank Austria). Po naših zanesljivih informacijah sta pogodbo o nerazkrivanju podatkov podpisala tudi ameriški PPG in japonski Kansai Paint, medtem ko za zdaj še ni znano, ali se je za podoben korak odločil tudi indijski Asian Paints, ki je v zadnjih mesecih prav tako pokazal zanimanje za prevzem Heliosa.

Poleg bank, ki pri prodaji nastopajo kot zastavne upnice propadlega cerkvenega holdinga Zvon Ena (Abanka Vipa, Gorenjska banka, Banka Celje in NLB), so se prodajnemu konzorciju pridružili tudi Slovenska odškodninska družba, Modra zavarovalnica, Zavarovalnica Triglav in družbe za upravljanje KBM Infond, Triglav skladi ter NFD. Konzorciju za prodajo Heliosa pa se ni pridružila družba Heldom v lasti menedžerjev domžalske skupine, ki ima v lasti 3,1-odstotni paket delnic.

Poznavalci razmer pričakujejo, da bo Slavinec z investitorji, ki bodo izvedli skrbni pregled, poskušal doseči dogovor, da bi Helios pod novim lastnikom ohranil svojo samostojnost in ne bi postal le podružnica večje multinacionalke. Prav zaradi tega naj bi si v družbi prizadeval, da jih prevzame katera od premazniških skupin, ki še ni opazneje navzoča na evropskem trgu, saj bi v tem primeru Helios postal neke vrste regijski center za Evropo.

Po trenutnih borznih cenah bi konzorcij za Helios lahko iztržil okoli 140 milijonov evrov, medtem ko poznavalci pričakujejo, da bo končna cena presegla 200 milijonov evrov. Delnica Heliosa trenutno kotira pri 0,4-kratniku prodaje, 70 odstotkih knjigovodske vrednosti in 5-kratniku načrtovanega dobička iz poslovanja pred amortizacijo.

Največja vrednost Heliosa je po ocenah analitikov njegov močan tržni položaj v srednji in vzhodni Evropi ter Rusiji, medtem ko je dobičkonosnost poslovanja opazneje pod povprečjem največjih svetovnih premaznikov. Za letošnje leto v Heliosu napovedujejo 362 milijonov evrov prihodkov in 26 milijonov evrov EBITDA, medtem ko so po sedmih mesecih poslovanja ustvarili 6,7 milijona evrov čistega dobička oziroma približno toliko, kot so ga načrtovali za vse leto.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.