Vipa Holding s pomočjo Mlinotesta rešuje premoženje pred upniki

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Matjaž Polanič Teme: Gospodarstvo Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 07. 11. 2012

Abanka Vipa in Gorenjska banka imata vse manj možnosti za poplačilo posojil Vipi in Vipi Holdingu

LJUBLJANA - Še preden so delničarji na včerajšnji skupščini potrdili začetek likvidacije Vipe Holdinga, nekoč najpomembnejšega severnoprimorskega holdinga, je njeni upravi pred upniki uspelo skriti praktično vso bremen prosto premoženje. V vsega letu dni je Vipi Holdingu, ki jo obvladuje Borut Kuharič, pred bankami upnicami uspelo rešiti že za okoli 20 milijonov evrov premoženja. Poleg delnic Iskre Avtoelektrike in Save Re še dvorec Zemono, proizvodni kompleks Lipe v Ajdovščini ter 30-odstotni paket delnic Mlinotesta.

Največji banki upnici Skupine Vipa, Gorenjska banka in Abanka, sta poplačilo izteklih posojil zahtevali že pred meseci, a neuspešno. Pri reševanju premoženja skupine pred upniki pa je ključno vlogo igral zlasti Mlinotest pod vodstvom Davida Nabergoja. Ko je Vipa Holding zbirala denar za sodelovanje pri lanskoletni 1,5-milijonski dokapitalizaciji Mlinotesta, ji ga je pomagala zagotoviti prav ajdovska pekarska skupina, ki je od svoje večinske lastnice odkupila več manjših finančnih naložb. Ob dokapitalizaciji Mlinotesta v začetku letošnjega leta se je scenarij ponovil, le da so pred upniki Vipe Holdinga tokrat skrili bistveno več premoženja. Tik preden je Vipa Holding vplačala dodatnih sedem milijonov evrov delnic, je namreč Mlinotestu za 2,1 milijona evrov prodala dvorec Zemono, ajdovska pekarska družba pa je hkrati za 7,6 milijona evrov kupila tudi proizvodni kompleks Lipe v Ajdovščini. Slednji je bil v lasti družbe Vipa Nepremičnine (v lasti Vipe Holdinga), ki pa kupnine ni zadržala, temveč jo je v obliki posojil nakazala svoji lastnici. Na drugi strani Mlinotest dvorca Zemono ni kupil neposredno, temveč po svoji hčerinski družbi Finholding, ki ji je pred tem odobril večje posojilo.

Nabergoj je izčrpavanje Mlinotesta junija letos po spletnih straneh Ljubljanske borze že zanikal, pa čeprav je družba pod njegovim vodstvom od svoje lastnice kupila za najmanj milijon evrov več delnic in nepremičnin, kot je zbrala z dokapitalizacijo. V prospektu za izdajo dokapitalizacijskih delnic je Nabergoj sicer zatrjeval, da bodo velik del sredstev uporabili za razvoj pekarske dejavnosti, vendar pri tem ni znano, kako v te načrte sodijo tudi nakupi delnic in naložbenih nepremičnin. Včeraj se Nabergoj na naše klice in tekstovna sporočila ni odzval.

Premoženje, ki ga je Mlinotest kupil od svoje lastnice, je Nabergoj medtem že začel prodajati. Tako je dvorec Zemono za okoli 2,1 milijona evrov prodal družbi Vipavski hram, ki jo je gostinec Tomaž Kavčič (v kletnih prostorih dvorca Zemono ima že 15 let svoj gostinski obrat) ustanovil, tik preden je Mlinotest postal lastnik renesančnega dvorca. Ali je Kavčič kupnino že poravnal, ni znano, je pa v zemljiško knjigo že vpisal predzaznamovano lastninsko pravico v korist svoje družbe.

Brez osemmilijonske kupnine za 30-odstotni paket delnic Mlinotesta je prav tako še vedno Vipa Holding, pa čeprav je delež družbi Go! profesionalnega igralca golfa Iva Stomilovića prodala že pred tremi meseci. Predsednik uprave Vipe Holdinga Milan Gombač se je s kupcem namreč dogovoril, da mu lahko kupnino plača po obrokih. Zakaj je bila potemtakem prodaja sploh potrebna, Gombač včeraj ni znal pojasniti, je pa s tem manevrom preprečil, da bi se tega deleža polastila Gorenjska banka. Ta je namreč zgolj dva dni pred preknjižbo delnic Mlinotesta na novega lastnika zahtevala rubež celotnega premoženja Vipe Holdinga. Na koncu se je morala zadovoljiti z vpisom zaznambe na terjatev Vipe Holdinga do podjetja Go!.

Na potrebo po hitri izvedbi posla nakazuje tudi molk Gombača, ki na včerajšnji skupščini ni želel odgovoriti na vprašanje, ali so paket delnic Mlinotesta ponudili tudi komu drugemu. Prav tako ni konkretno odgovoril na očitke, da so bile zadnje prodaje dejansko namenjene skrivanju premoženja pred upniki. »Če bi bili blizu insolventnosti, bi zadnje prodaje lahko razumeli tudi kot skrivanje premoženja,« je dejal Gombač, ki meni, da bo Vipa Holding v likvidaciji lahko poplačala vse svoje upnike.

Vipa Holding je po besedah Gombača Gorenjski banki že ponudila, da ji posojilo v višini sedem milijonov evrov poplača z delnicami Abanke, medtem ko Gombač okoli 30-milijonske terjatve Abanke sploh ne priznava. To posojilo je sicer najela družba Vipa, medtem ko je Vipa Holding zanj jamčila s svojim premoženjem. Gomboč skuša sedaj po sodni poti dokazati, da so ta poroštva nična. Razpleta sodnega spora z Abanko za zdaj ni mogoče napovedati, je pa Vipi Holdingu uspelo začasno preprečiti, da bi Abanka unovčila njena poroštva in menice.

Kdo je podpisan pod poroštva, Gombač včeraj ni znal pojasniti, po nam dosegljivih podatkih pa gre za Boruta Kuhariča, ki je do konca leta 2010 vodil Vipo in Vipo Holding. Je pa Gombač včeraj potrdil, da proti odgovornim osebam niso vložili nobenih tožb ali odškodninskih zahtevkov. Kuharič je sicer še vedno predsednik nadzornega sveta Vipe Holdinga, zato tudi ni pričakovati, da bi Gombač proti njemu sprožil sodne postopke. Vipa Holding za tožbe proti nekdanjemu vodstvu sicer nima več veliko časa, saj se bodo že v kratkem iztekli zastaralni roki. Če torej Vipa Holding ne bo v naslednjih mesecih končala v stečaju, se bo Kuharič rešil vsakršne odgovornosti, in to ne glede na razplet sodnega spora z Abanko.

Skrivnost Mlinotestovih posojil

Poleg Vipe Holdinga je pri dokapitalizaciji Mlinotesta sodelovala tudi dokaj neznana družba Fin Vita Mirana Kovača, ki je vplačala za 410.000 evrov delnic. Kje je Fin Vita zbrala sredstva za nakup delnic, če pa ima že od konca leta 2009 negativen kapital, ni znano. Velja pa omeniti, da je Mlinotest neki neznani družbi letos posodil milijon evrov.

Skupaj je imela Skupina Mlinotest konec junija že za 5,5 milijona evrov danih kratkoročnih posojil, pri čemer naši viri ne izključujejo možnosti, da je med prejemniki tudi Fin Vita, ki je pred dvema letoma uspela kupiti tudi 6,5-odstotni paket delnic Žita. Teh informacij nam pri Nabergoju včeraj ni uspelo preveriti, iz poročil o poslovanju Mlinotesta pa ni mogoče razbrati, komu je družba posojala denar.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.