Zelena luč za prodajo Savatecha češki skupini ČGS

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: M.P. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 25. 10. 2012

LJUBLJANA -  Nadzorni svet Save je na včerajšnji seji, ki se je zavlekla pozno v večerne ure, upravi pod vodstvom Mateja Narata dal soglasje za prodajo njihove gumarske divizije. Tako bo Savatech po večmesečnih pogajanjih s potencialnimi strateškimi investitorji končal v lasti češkega holdinga ČGS, ki se ukvarja zlasti s proizvodnjo pnevmatik za kmetijstvo.

Novi lastnik gumarske skupine Savatech, najuspešnejše divizije v Skupini Sava, bo postal češki holding ČGS v lasti Tomaša Nemca in Oldricha Šlemra. Holding v lasti Oldricha Šlemra in Tomaša Nemca bo po naših zanesljivih informacijah za Savino gumarsko dejavnost odštel okoli 70 milijonov evrov neto kupnine, obenem pa bo prevzel tudi za okoli 15 milijonov evrov dolgov Savatecha. Tako bo bruto kupnina za Savino najuspešnejšo divizijo, ki na letni ravni ustvari med 120 in 130 milijoni evrov prihodkov, znašala okoli 85 milijonov evrov oziroma skoraj sedemkrat več, kot je znašal njen lanskoletni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Pri tem je sicer treba upoštevati, da je Savatech letos izplačal tudi za 7,9 milijona evrov dividend, kar dejansko vrednost posla zviša na več kot 90 milijonov evrov.

Visoka kupnina se odraža tudi skozi ambiciozne načrte, ki jih imata Šlemr in Nemec s Savatechom, saj naj bi ta postal ena najpomembnejših gumarskih družb v njuni skupini. Kot je Nemec povedal v nedavnem pogovoru za Delo, naj bi bilo največ sinergij med Savatechom in njihovo divizijo Rubena, ki se ukvarja s proizvodnjo pnevmatik za kolesa. Toda še pomembnejši utegne biti podatek, da bosta z nakupom Savatecha bistveno razširila nabor svojih gumarskih izdelkov (gume za zaščito okolja, gradbeništvo, industrijo, tiskarsko dejavnost, medicino, avtomobilsko industrijo, motorna kolesa...). Šlemr in Nemec bosta skupaj z matično družbo Savatech kupila tudi invalidsko podjetje Sava Medical in storitve, zagrebško družbo Sava Rol ter zunanjetrgovinsko mrežo v Nemčiji, Rusiji, na Češkem, v ZDA, Veliki Britaniji in na Poljskem. S prevzemom Savatecha se bodo prihodki skupine ČGS povzpeli za okoli četrtino, na od 600 do 700 milijonov evrov, dobiček pa še za nekaj odstotkov več.

Velik del kupnine za Savatech bo sicer dobila Abanka Vipa, pri kateri je Sava že pred časom za zavarovanje 33 milijonov evrov posojil zastavila svoj celotni delež Savatecha. Čeprav je imel Savatech konec lanskega leta pri bankah najetih za le 16,7 milijona evrov posojil, je hkrati jamčil tudi za nekatera posojila, ki jih je pri bankah najela njegova lastnica. Tako je pričakovati, da bodo pri prodaji Savatecha prvenstveno poplačane tudi te bančne upnice, medtem ko naj bi manjši del kupnine v Savi uporabili za tekoče stroške poslovanja.

S prodajo Savatecha, Term Maribor in nepremičninske družbe Sava IP, za katere so oziroma bodo v Savi skupno iztržili okoli sto milijonov evrov neto kupnin, pa se bo temeljito spremenila tudi celotna skupina Sava. Finančni dolg matične družbe se bo po naših izračunih znižal na od 200 do 220 milijonov evrov, bančna posojila pa na okoli 170 milijonov evrov. Za zagotovitev finančno vzdržnega stanja bo morala Sava še nadaljevati razdolževanje, saj bi morala tudi po prodajah omenjenih naložb samo za plačilo obresti na letni ravni nameniti od 11 do 14 milijonov evrov. Vpliva prodaje na kapital Save za zdaj ni mogoče napovedati. Čeprav bo prodaja Savatecha zvišala kapital Save, bo morala namreč ta do konca letošnjega leta še oslabiti svojo naložbo v četrtinski delež Abanke. Tega je namreč Sava še ob polletju vrednotila na 34,3 milijona evrov, medtem ko je sodeč po dokapitalizacijski ceni vreden le še dobrih sedem milijonov evrov.

Z izključitvijo Savatecha iz Skupine Sava se bodo konsolidirani prihodki Save znižali za kar okoli dve tretjini in bodo v pretežni meri odvisni le še od turizma. Poleg naložb v delnice Gorenjske banke in Abanke Vipa bodo namreč Savi ostale le še turistična divizija in nekatere manjše naložbe, med katerimi so Sava Nepremičnine, energetski družbi Ensa BH in Energetika Črnomelj, četrtinski delež NFD Holdinga ter manjši deleži v Merkurju, Hotelih Bernardin, Cimosu, Kovinoplastiki Lož, Pokojninski družbi A in Heliosu.

Skupina ČGS od gumarstva do smučišč

Financiranje prevzema Savatecha za skupino ČGS ne bi smelo predstavljati večjih težav, saj na letni ravni že zdaj ustvarijo okoli pol milijarde evrov prihodkov in okoli 20 milijonov evrov čistega dobička. Po navedbah Tomaša Nemca je ČGS pri proizvodnji pnevmatik za kmetijstvo drugi največji v Evropi in četrti največji na svetu, njihova ključna družba pa je Mitas, ki poleg pnevmatik za kmetijstvo in gradbene stroje proizvaja tudi pnevmatike za cestna vozila. Poleg treh tovarn na Češkem ima ČGS tovarno tudi v srbski Rumi in ameriški zvezni državi Iowa, pod okrilje skupine pa sodi tudi več čeških smučarskih središč. Skupno ima skupina ČGS okoli 5500 zaposlenih, s prevzemom Savatecha pa se bo njihovo število povečalo še za okoli 850.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.