BS nad neustrezne nadzornike

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: G.R. Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Naslovna stran Datum: 12. 10. 2012 Stran: 1

Marko Kranjec za Delo Guverner od bank zahteval sklic skupščin

Ljubljana - Banka Slovenije (BS) od nekaterih bank, ki so letos imenovale nove nadzornike, zahteva, da skličejo skupščine in zamenjajo člane NS, ki niso ustrezni, je za jutrišnjo Delovo Sobotno prilogo povedal guverner Marko Kranjec.

Vlada Janeza Janše je letos imenovala nove predstavnike države v nadzornih svetih NLB, NKBM, Abanke in banke SID. »Pri zadnjih imenovanjih smo člane nadzornih svetov bank povabili na pogovor. Naša posebna komisija si o njih ustvari mnenje. In v primerih, kjer smo ugotovili, da je nevarnost, da ti člani ne bodo ustrezno nadzirali, smo poslali pisma bankam, naj skličejo skupščine in odpokličejo te člane nadzornih svetov. Mi jih žal ne moremo odpoklicati. Zadeva je še v postopku, pisma bankam pa so bila poslana. Pričakujemo, da bodo skupščine sklicane in bodo ukrepale,« je povedal Kranjec.

Zakon o bančništvu določa, da morajo imeti nadzorniki najmanj pet let izkušenj vodenja ali nadzora v družbi primerljive velikosti in dejavnosti kot banka oziroma drugih primerljivih poslov. Niko Samec, namestnik predsednika nadzornega sveta NKBM, pa je strokovnjak za sežig odpadkov. Duška Jurenec je nekdanja vodja kabineta mariborskega župana in prokuristka Farmadenta. Karmen Dvorjak je predsednica uprave tovarne nogavic Polzela. Bila je tudi kandidatka SDS na županskih volitvah v Braslovčah, nadzornik te banke Peter Kavčič pa je član gospodarskega foruma te stranke. V NS NKBM so še Miha Glavič, Andrej Fatur, Egon Žižmond, Keith Miles in Peter Kukovica. Zamenjava nadzornikov bi se lahko uresničila v prihodnjih mesecih, saj bo po pričakovanju skupščina NKBM še letos. Sicer pa v NKBM komentarjev ne dajejo.

Dan za premike

Včeraj je že bil dan za premike bančnih nadzornikov: v NLB so za predsednika NS imenovali Klemna Vidica, ki je nasledil Janka Medjo, iz osebnih razlogov pa je odstopil Miran Pleterski, kakor je poročala STA. Sprememba je nastala tudi v Abanki, saj je iz njenega NS odstopil nekdanji član uprave NLB in nekdanji šef NKBM Andrej Hazabent. Hazabent je bil za nadzornika imenovan šele konec maja in je bil poleg tega edini bančnik v NS Abanke. V banki odstopa ne komentirajo, predsednik društva malih delničarjev Rajko Stankovič, ki je imenovanju Hazabenta nasprotoval, pa se sprašuje, ali je povod za odstop v morebitnih ukrepih BS. »BS je pred časom napovedala, da bo zaradi slabih izkušenj certificirala primernost nadzornikov bank. Morda se je Hazabent sam odločil za odstop ali pa je odstopil, ker se ne strinja z dolgotrajnimi postopki dokapitalizacije Abanke,« je ugibal Stankovič. Andrej Hazabent včeraj za naša vprašanja ni bil dosegljiv.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.