NFD od finančnega holdinga k turizmu

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Petra Sovdat Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 09. 10. 2012

Tečejo zadnji krogi pogajanj o reševanju nekoč mogočnega imperija Staneta Valanta

»Sanacija NFD Holdinga teče po pričakovanjih,« je skrivnosten predsednik uprave Miran Kraševec, ki številk iz predloga načrta finančnega prestrukturiranja še ne želi razkriti. Kaj bo ostalo od pomembnega stebra tako imenovane gorenjske naveze?

Kraševec potrdi še, da pogajanja z bankami »tečejo uspešno«. Po naših podatkih bi NFD Holding z uspešno prodajo Ljubljanskih mlekarn (prodaja naj bi se v prihodnjih tednih šele razplamtela, saj naj bi bila ponudba Mlekodela prenizka za tuje tekmece) in Melamina (vanj naj bi vstopili strateški partnerji) poplačal okoli petino svojih obveznosti.

Miran Kraševec čisti za svojim predhodnikom Stanetom Valantom – verjetno bo od mogočnega finančnega holdinga NFD ostala le turistična dejavnost.

Najprej pod streho prodaji mlekarn
in Melamina

Naprodaj je sicer večina premoženja NFD Holdinga, skupaj z družbo za upravljanje, za nakup katere naj bi tudi že obstajal interes. Kraševec, ki družbo vodi od konca aprila, pa bi se osredotočil na turizem, verjetno tudi v strateški navezi s kranjsko Savo. Najpomembnejša turistična družba NFD Holdinga so Hoteli Bernardin, kjer je lastnica slabe desetine tudi Sava. Ta je, spomnimo, od NLB kupila tudi terjatve do NFD, zavarovane z deležem v Hotelih Bernardin, ki pa ga NFD poplačuje.

Nasedel pri Bavčarju

NFD Holding, ki je nastal iz privatizacijskih certifikatov, ima še danes 65.131 delničarjev, do letošnje odstavitve pa ga je vodil Stane Valant. Družba je, skupaj z drugimi povezanimi družbami, Finetolom, Maksimo Invest, Daimondom in Fidino, nasedla v 130-milijonskem »sporazumu o finančnem inženiringu«, po domače v prevzemnem sporazumu za Istrabenz, podpisanem marca 2008. Z Maksimo Holding, ki je (bila) pod nadzorom takratnega šefa Istrabenza Igorja Bavčarja, se na sodišču še vedno pogajajo o vrnitvi denarja. Menda je na obzorju poravnava.

Medtem sta v stečaju že pristala Finetol in Maksima Invest, ki so ju prej pri življenju tudi ohranjale povezane družbe, s posojili, garancijami, kupovanjem delnic ... Sicer pa je Valant, ki je do konca meseca še zaposlen v NFD, skupino NFD lastniško »neprebojno« naredil predvsem z lastniškim prepletanjem družb med sabo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.