Soglasje za Čehov ali le seznanitev?

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: S.R. Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 28. 08. 2012 Stran: 2

Delničarji Intereurope danes na skupščini o prodaji nasedle ruske naložbe

Delničarji Intereurope naj bi danes na skupščini odločali o tem, ali bodo dali soglasje k prodaji Čehova za najmanj 45 milijonov evrov. Po naših informacijah pa bi se točka o soglasju utegnila preleviti v točko, v kateri bi se delničarji zgolj seznanili z nameravano prodajo.

KOPER ► Prodajo Čehova - za približno 45 milijonov evrov naj bi ga kot formalni kupec kupil Unicredit oziroma njegova hčerinska družba - sta že podprla uprava in nadzorni svet, na današnji skupščini naj bi se o tem izrekli tudi delničarji.

A nekateri lastniki nad tem niso navdušeni, čeprav sami prodaji Čehova ne nasprotujejo. Po naših informacijah bodo z nasprotnim predlogom na sami skupščini skušali doseči, da bi se delničarji zgolj seznanili s temi načrti. Lastniki menda ne želijo prevzemati odgovornost za nekaj, kar je v domeni uprave in nadzornikov. Pravijo, da prodaja vsebinsko ne sodi v pristojnost skupščine, saj vrednost posla ne presega četrtine sredstev družbe. Le v tem primeru zakon o gospodarskih družbah zahteva tudi soglasje delničarjev.

Prav prodajo Čehova so banke upnice postavile kot pogoj za njihovo sodelovanje pri finančnem prestrukturiranju Intereurope.

Svet delavcev, ki se je sestal včeraj, pa je skeptičen do načrta finančnega preoblikovanja družbe. Ta poleg prodaje Čehova zajema še pretvorbo dela bančnih dolgov v deleže in reprogramiranje preostanka dolga. V njem ne vidijo dolgoročne rešitve za finančne razmere, v katerih seje znašla družba. Sami prodaji Čehova ne nasprotujejo, cena pa se jim zdi odločno prenizka. Spomnimo, logistični center Čehov je stal vsaj 144 milijonov, prodali pa naj bi ga za trikrat manj.

"Od vlade pričakujemo takojšen sprejem ustreznih ukrepov, ki bodo pripomogli k ohranjanju delovnih mest in zagonu gospodarstva, preden pride do popolne razprodaje našega premoženja," so še zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati pa od lastnikov pričakujemo, da ravnajo kot dober gospodar in sprejmejo odgovornost pri sanaciji matične družbe, ki tekoče uspešno posluje.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.