Intereuropa iz rdečice, Luka pa je želela več

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: K. G.,S. R. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 25. 08. 2012 Stran: 3

Pred Intereuropino skupščino o zabredlem Čehovu so nadzorniki obravnavali polletno poslovanje - Tudi v Luki

Intereuropa ob polletju kaže pozitivni poslovni izid, a v največji meri ga je skrojilo krčenje odvisnih družb. V Luki pa so ob polletju izboljšali nezavidljiv izid izpred treh mesecev, a vseeno so načrtovali boljše rezultate.


Koncern Intereuropa je ob polletju ustvaril 96,9 milijonov prihodkov od prodaje in tri milijone evrov čistega dobička. Prodajnih prihodkov je bilo za 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Temu so botrovale zlasti poteze, povezane s prostovoljno likvidacijo hčerinske družbe Transport in z ukinitvijo poslovanja odvisnih družb v Nemčiji in Franciji, svoje pa je prispevalo še zmanjšanje tranzitnih blagovnih tokov v Ukrajini. Poslovni izid iz poslovanja je znašal 9,2 milijona evrov, kar je za 63 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Zadolženost podjetja, ki ga vodi Ernest Gortan, še vedno ostaja najhujša težava Intereurope. Obveznosti skupine Intereuropa do bank so konec marca znašale skoraj 192 milijonov. Moratorij na odplačevanje glavnic bančnih posojil se izteče konec septembra. Največji delničarji niso pripravljeni sodelovati pri dokapitalizaciji matične družbe, banke upnice pa so. Del svojih terjatev, za približno 20 milijonov, bodo spremenile v lastniški delež in tako povečale osnovni kapital Intereurope. O tem bodo delničarji odločali na skupščini prihodnji torek.

Bistven del reševalnega scenarija pa je prodaja družbe v Rusiji, z razvpitim logističnim terminalom v Čehovu vred. Uprava za to potezo išče soglasje delničarjev. Po naših podatkih bodo Čehov prodali bančni skupini Unicredit oziroma njeni ruski hčeri, vendar nekateri trdijo, da banka ni končni kupec. Za njeno rusko hčerinsko družbo naj bi po nekaterih informacijah stala skupina posameznikov, ki je bila vpletena že v gradnjo logističnega središča Čehov.

S konverzijo dela terjatev v kapital in s prodajo Čehova, ki naj bi navrgel približno 50 milijonov, naj bi Intereuropa krepko zmanjšala svojo zadolženost. Preostanek dolga naj bi reprogramirali.

Luka pod načrti

Polletno poslovanje so Načrtov niso dosegli niti pri pretresali tudi nadzorniki pretovoru kontejnerjev.

Vse to je vplivalo tudi na ki jo vodi Gregor Veselko, je nižji poslovni izid iz posob polletju imela za 6,2 mi- lovanja; znašal je 1 1 ,2 milijona evrov čistega dobička, lijona evrov in je v primerjavi To je sicer za 82 odstotkov z enakim obdobjem lani več kot v enakem obdobju manjši za 15 odstotkov. Polani, a za več kot desetino za večali so se stroški dela zanačrti. Poslovni prihodki so radi novih zaposlitev in esbili za tri odstotke višji kot v kalacije plač in stroški izvalanskem prvem polletju, jalcev pristaniških storitev. Ugotavljajo, da je bila rast

Nadzorniki so pred tremi pod pričakovanji predvsem meseci raztrgali četrtletne zaradi krize v gradbeništvu rezultate Luke. Kako oziroma na trgu železovih ocenjujejo poslovanje ob proizvodov ter zaradi manj- polletju, pa niso želeli posega pretovora papirja, vedati.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.