Mohar in Satler odstranila ovire in konkurenco pri prevzemu Cetisa

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 20. 07. 2012 Stran: 10

Ljubljana - Potem ko je odkupila terjatev Banke Celje do propadlega Zvona Dva Holdinga, je v začetku tedna družba MSIN Razvoj Marka Moharja in Matjaža Satlerja objavila poziv za javno dražbo, na kateri bosta Mohar in Satler formalizirala prevzem družbe Cetis-Graf, največje lastnice celjske skupine Cetis. Dražba bo namreč potekala že prihodnji četrtek, se pravi deset dni po njeni objavi, rok za plačilo 2,4 milijona evrov varščine pase izteče v torek opoldne. S tem sta Mohar in Satler potencialnim konkurenčnim investitorjem dejansko zelo omejila možnosti za nakup Cetis Grafa, ki ga bo po zelo nizki ceni očitno kupila ena od njunih družb.

Stečajnica zahteva daljši rok

Izklicno ceno za 95-odstotni delež Cetis-Grafa je MSIN Razvoj (ta je kupila terjatev Banke Celje do Zvona Dva Holdinga zavarovano z delnicami Cetis-Grafa) določila pri 12 milijonih evrov, vendar pa je možno tekom dražbe izklicno ceno znižati na vsega 4,045 milijona evrov. Stečajna upraviteljica Zvona Dva Holdinga Vida Gaberc je MSIN Razvoj že pozvala, naj podaljša rok za izvedbo dražbe, saj s tako kratkim rokom omejuje potencialne investitorje, s tem pa škodi tudi stečajni masi Zvona Dva Holdinga. Ta bi namreč finančne koristi od prodaje imel šele, če bi prodajna cena presegla okoli šest milijonov evrov, saj do tega zneska kupnina pripada MSIN Razvoju. Za nakup Cetisa so se v preteklosti poleg Moharja in Satlerj a zanimali številni investitorji, nazadnje pa naj bi po pojasnilih Gaberčeve nakup družbe preučevala tudi neka državna družba iz Poljske.

»Poziv stečajne upraviteljice še preučujemo,« je bil kratek Mohar, ki pa na vprašanje, zakaj so dražbo razpisali na vrhu dopustniške sezone, ni želel odgovoriti. Dejal je le, da imajo časovne omejitve, kakšne, pa ni želel pojasniti. Na vprašanje, ali se bo katera od družb iz skupine MSIN prijavila na dražbo, je Mohar sprva odgovoru, »da se o tem se niso odločili«, nato pa dodal, da bo na dražbi predvidoma sodeloval ali Gorenj ski Tisk ali EGP Škofja Loka.

Varovalke pred konkurenčnimi ponudniki

Tudi če bi kateremu od potencialnih investitorjev zunaj skupine MSIN v tako kratkem roku uspelo zbrati varščino in preučiti številne pravne vidike glede zakona o prevzemih in se pripraviti na tveganja, povezana z Uradom za varstvo konkurence in ministrstvom za delo (Cetis-Graf ima status invalidskegapodjetja) , za kar so imeli v MSIN na razpolago najmanj dva meseca, pa sta Mohar in Satler v razpis dražbe vključila še nekaj dodatnih varovalk. Pridržala sta si namreč pravico, da od dražbe kadar koli vse do podpisa kupoprodajne pogodbe odstopita. Prav tako MSIN Razvoj ni zavezan skleniti pogodbe o prodaji z dražiteljem, ki bi bil na dražbi uspešen, za to pa mu ni treba navesti nobenega razloga.

Po nakupu Cetis-Grafa se prevzem Cetisa

Kupec deleža v Cetis-Grafu bo moral po nakupu objaviti tudi prevzemno ponudbo. Najprej za Cetis Graf nato pa še za Cetis, kar pomeni, da bi moral imeti dejansko že sedaj zagotovljeno finančno konstrukcijo. »Ce ne bi imeli zagotovljene finančne konstrukcije, verjetno ne bi šli vta projekt,« je na vprašanje, ali imajo zagotovljene vire financiranja, odgovoril Mohar. Po njegovih besedah obstajajo številne sinergije med Gorenjskim Tiskom, EGP Škofjo Loko, skupino KIG in Cetisom, ki se ukvarjajo s sorodno dejavnostjo. Ena od teh družb je sodeč po dostopnih podatkih že financirala nakup Cetis-Grafa, saj je imelMSINRazvoj še v začetku letošnjega leta za zgolj sedem tisoč evrov premoženja. »Nakup je MSIN Razvoj financiral s posojili znotraj skupine,« je bil kratek Mohar. Koliko je MSIN Razvoj Banki Celje sploh plačal za terjatev do Zvona Dva Holdinga, Mohar ni želel razkriti, saj da gre za »poslovno skrivnost«. Sodeč po razpisu za dražbo je MSIN za terjatev Banke Celje odštel vsega okoli štiri milijone evrov, česar pa Mohar ni želel ne potrditi ne zanikati.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.