Stečajnica Zvona dva zaradi skupščine nad direktorja Cetis-Grafa

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: S.M. Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 17. 07. 2012 Stran: 7

Ljubljana - Direktor Cetis-Grafa Uroš Gorišek je kršil zakon o gospodarskih družbah in zlorabil svoje pristojnosti. To prvemu možu Cetis-Grafa, prek katerega Zvon Dva obvladuje 40 odstotkov Cetisa, očita stečajna upravitelj ica Zvona Dva Vida Gaber šek. Gorišek je namreč prejšnji teden brez pojasnila preklical skupščino, ki jo je zahtevala Gaberškova, na njej pa bi morali delničarji odločati tudi o obravnavi letnega poročila in uporabi bilančnega dobička.

Zakaj je Gorišek preklical skupščino, Gaberškovi ni uspelo ugotoviti, prav tako pa odločitve včeraj za Dnevnik ni želel komentirati Gorišek. Po predlogu dnevnega reda bi bila pooblastila uprave Cetis-Grafa poslej močno omejena. Tako bi morala za nepremičninske posle, ki presegajo sto tisoč evrov, dobiti dovoljenje nadzornega sveta. Ta bi moral soglašati tudi s posli, ki se med drugim nanašajo na nakup ali prodajo delnic ali družbeniških deležev, katerih vrednost presega pet tisoč evrov. Gaberškova pa je tudi predlagana za novo nadzornico.

Cetis-Graf je lani dosegel 2,51 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo 25 odstotkov več kot leto prej. Medtem ko je imelo podjetje leta 2010 160.000 evrov čistega dobička, je lani pridelalo 619.000 evrov izgube. Spomnimo, ekonomska lastnika podjetja Cetis-Graf in s tem 40-odstotna lastnika Cetisa sta nedavno prek podjetja MSIN postala Marko Mohar in Matjaž Satler. Podjetnika sta namreč odkupila terjatev Banke Celje do Zvona Dva Holdinga, s čimer sta pridobila tudi zastavno pravico na delnicah Cetis-Grafa.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.