AUKN tudi pri Luki Koper prekrižal načrte vladi

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 10. 07. 2012 Stran: 9

Skupščina Luke Koper Nadzornikov ni uspelo zamenjati niti Popoviču, niti Stankoviču, niti AUKN, niti vladi

Koper - Nadzorniki (in štiričlanska uprava) Luke Koper ostajajo. Predlagateljem ni uspelo zamenjati štirih nadzornikov, saj sta Kad in Sod takšno zamenjavo včeraj preprečila, predstavniki AUKN pa so se (z odločilnimi glasovi) vzdržali. Z včerajšnjo skupščino niso zadovoljni niti predstavniki vlade, saj je njihov predlog ostal v predalu.


Najprej so hladen tuš doživeli nadzorniki in člani uprave, saj je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki ima 51 odstotkov glasov, s pomočjo še nekaterih drugih delničarjev prispevala k temu, da je 64,6 odstotka navzočih glasov glasovalo proti razrešnici upravi in 65,8 odstotka proti razrešnici nadzornikom. Na poziv Kristjana Verbiča je Žarko Sajič z AUKN, pojasnil, da so bili pri upravi proti razrešnici zato, ker je Luka Koper poslovala z 1,8 milijona evrov izgube, pri nadzornikih pa zato, ker niso opravili posebne revizije, ki jo je zahtevala AUKN. Janez Požar, predsednik NS, je AUKN že pojasnil, da lahko posebno revizijo v družbi zahteva zgolj skupščina.

Slabši rezultati zaradi slabitev

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je na očitek o izgubi dejal: »Družba je leta 2011 podrla vse rekorde, kar se posiovanja tiče,« in bil ogorčen nad oceno prvega nadzornika o delu uprave: »To, kar je Požar govoril o upravi, je v popolnem nasprotju z nagrado in s pohvalo, ki so nam jo zapisali v sklepih ob obravnavi poslovnega poročila za leto 2011,« je dejal Veselko.

Žarko Sajič je pojasnil, zakaj se je AUKN vzdržal pri zahtevi malih delničarjev in MO Koper o predčasnem odpoklicu štirih nadzornikov: »Glasovali smo v skladu z navodili naše uprave. AUKN je namreč dala nasprotni predlog za imenovanje štirih novih nadzornikov, vendar zanje nismo prejeli potrebnega soglasja vlade. Zato nismo mogli glasovati niti za odpoklic štirih nadzornikov, saj bi na ta način prišli do položaja brez štirih nadzornikov. Vlada je tudi posredovala predlog za pet novih nadzornikov. Toda ti niso šli skozi postopek akreditacijske komisije in bi bilo njihovo imenovanje v nasprotju z zakonom o upravljanju kapitalskih naložb. Prav tako je bilo sporno dejstvo, da je bil na dnevnem redu odpoklic štirih članov NS, vlada pa je pripravila predlog petih. Zato uprava AUKN ni mogla podpreti vladnega nasprotnega predloga,« je dejal Sajič.

Janež Požar je takšen izid glasovanja o odpoklicu razumel kot zaupnico nadzornemu svetu: »Sklical bom sejo NS, na kateri bomo razpravljali o tem položaju in sklepali o tem, kako naprej.« Požar ni hotel biti jasen, ali bodo nadzorniki še zmeraj zahtevali zamenjavo uprave, kot so to že nameravali maja, ga jih je potem zaustavil minister Cernač s svarilom, da še ni čas za zamenjave. Če drugega ne, bo moral nadzorni svet kmalu odločiti, kaj s četrtim članom uprave, saj je Tomaž M. Jamnik s 1. junijem odstopil, zdaj pa ni jasno, koliko časa bo lahko poslovala uprava v okrnjeni sestavi.

Na skupščini je Gregor Veselko pojasnil, da so v treh letih njegovega vodenja družbe morali opraviti za več kot 60 milijonov evrov slabitev, da bi Luka Koper v tem letu poslovala z 12,9 milijona evrov čistega dobička, če ne bi bilo treba slabiti naložbe v Intereuropo, da je Luka Koper poslovala najboije na Jadranu (v primerjavi z Benetkami, Trstom in Reko), da je imela skupina za 400.000 evrov dobička in da je lani ustvarila za 17,1 milijona ton pretovora, s čimer so dosegli nov rekord. Zato ga je neizglasovana razrešnica prizadela. Delničarji niso podprli predloga nadzornega sveta o spremembi statuta, s katerim bi namesto štiričlanske uzakonili enočlansko upravo. Sprejeli so sklep, da vsak nadzornik prejme 11.000 evrov bruto plače na leto, predsednik 50 odstotkov več, poleg tega pa se 275 evrov sejnine za vsako sejo. Niso pa podprli predloga uprave, da bi pridobila omejeno pooblastilo za pridobivanje in prodajo lastnih delnic.

Razlog več za ukinitev AUKN

Iz sporočila, ki ga je objavila AUKN, lahko povzamemo, da je vlada posredovala sklep AUKN, po katerem bi morali odpoklicati Janeza Požarja, Tomaža Možeta, Marka Simonetija, Bojana Branka in Jordana Kocjančiča. Namesto njih pa bi imenovali Radivoja Nardina (svetnik SDS v Izoli), Roberta Severja (svetnik SDS v Pivki), Dina Klobasa (tehnični direktor Tomos Koper), Olgo Franca (SLS) in Marka Valentinčiča (upokojenec). Zadnja dva sta bila nadzornika v času uprave Roberta Časarja. Luka Koper toži te nadzornike z odškodninsko tožbo za malo več kot 32 milijonov evrov zaradi ugotovitev posebne revizije, da so oškodovali družbo s svojimi odločitvami. Olga Franca in Marko Valentinčič bi bila v nadzornem svetu v konfliktu interesov. Neuradno smo lahko izvedeli, da je Olgo Franca v NS Luke Koper zahteval predsednik SLS Radovan Žerjav in to zahtevo pogojeval s koalicijsko pogodbo. AUKN takega nasprotnega predloga ni hotel podati, ker bi bil v nasprotju z zakonom.

Kaj se bo zgodilo v Luki Koper po takšni skupščini, je bilo osrednje vprašanje večine navzočih delničarjev. »To je še en razlog več, da ukinejo AUKN in v najkrajšem času ustanovijo državni infrastrukturni holding,« je bil komentar zaposlenih v Luki Koper.

Dejstvo, da je vlada predlagala Olgo Franca za ponovno kandidatko za nadzornico Luke Koper, je vplivalo na dokončno odločitev koprskega župana Borisa Popoviča, da prekine z Janezom Janšo: »Tudi sicer se z njim v ničemer ne strinjam: pri odločitvah v zvezi s pokojninami ter s proslavami in NOB, v zvezi z referendumi in državnim svetom, niti z drugimi odločitvami ne,« je izjavil koprski župan.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.