Zaradi česa bi se lahko Bine Kordež še zagovarjal

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Koren Ksenija,Sovdat Petra Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 12. 06. 2012 Stran: 12

Po letu in pol molka je poldrugo uro na sodišču pojasnjeval svoje videnje okolja, v katerem je izpeljal prevzem Merkurja

Do jeseni bo, upa tožilec Jože Kozina, končano sojenje nekdanjim šefom Merkurja Binetu Kordežu, Marti Bertoncelj, Milanu Jelovčanu in Janji Krašovec ter nekdanjemu šefu gradbinca Kograd Igem Otu Brglezu. Krivde nihče ni priznal. Kateri domnevno sporni posli iz revizije Merkurja lahko še bremenijo nekdanjega predsednika uprave Merkurja?


Nekdanji šefi Merkurja so na zatožni klopi zaradi domnevne zlorabe položaja pri preprodaji Merkurjevega trgovskega centra Primskovo od decembra 2008 do junija 2009. Merkur je center za nekaj več kot 10 milijonov evrov prodal menedžerski družbi Merfin, ta pa naprej gradbenemu podjetju Kograd Igem za nekaj več kot 21 milijonov evrov. Tožilstvo jim očita ponarejanje listin in oškodovanje Merkurja, tožilec Kozina pa meni, da so položaj zlorabili, ker so potrebovali likvidnostna sredstva za izvedbo menedžerskega prevzema Merkurja. Ob prodajije bilo po besedah tožilca dogovorjeno, da družba Kograd nepremičnino proda nazaj Merkurju, to pa je eden izmed glavnih argumentov, da tožilstvo meni, daje šlo za navidezen posel.

Kje še najdemo Kordeža?

Jeseni 2010 je revizija Kordeževih poslov razkrila, da je neposrednega oškodovanja premoženja Merkurja za skupaj okoli 185 milijonov evrov. Med težjimi očitki nekdanjim vodilnim tehničnega trgovca so:

1. Posli družbe HTC Dva

Gre za družbo, kije bila najprej v lasti Merkuja in na katero je Merkur preložil del svojih nepremičnih in te potem vzel v najem. Družba HTC Dva je bila leta 2009 prodana Merfinu, ta pa jo je v nekaj dneh prodal Factor Leasingu, pri čemer je Merfin ustvaril 9,5 milijona evrov kapitalskega dobička. Čepravje imel Merkur klavzulo, da lahko od Merfma zahteva 8,5 milijona evrovvračila ustvarjenega dobička, če Merfin proda HTC Dva prej kot v letu dni, ni zahteval tega vračila. Dobiček je tako ostal Merfinu.

2. Nična Merkurjeva posojila Merfinu

Merkurje družbi HTC Dva odobril 145 milijonov evrov posojila, ki gaje v letu 2010 še povečal na 187 milijonov evrov in iz kratkoročnega spremenil v dolgoročno. HTC Dva je nato skoraj podvojil mesečne najemnine Merkurju, tako da so te znašale 623 tisoč evrov. Približno toliko so znašali tudi mesečni obroki obresti za 155 milijonov evrov posojil, ki jih je Merkur dal HTC Dva. Nova uprava Merkurja je te posle ocenila za nične in odpisala 126 milijonov evrov posojila.

3. Jamstva Merkurja

Že leta 2010 smo poročali, da ima Merkur pogojne obveznosti tudi iz danih poroštev in korporativnih garancij.

Alposu, ki je zdaj v stečaju, je Merkur dal 10 milijonov evrov poroštva, hkrati ima za obveznosti Alposa do Banke Koper zastavljene delnice Gorenjske banke v vrednosti šest milijonov evrov.

GBD Skupini je Merkur dal šest milijonov evrov vredno korporativno garancijo - GBD Skupina pa je zahtevala njeno unovčenje.

Viator & Vektorju Zdenka Pavčka je Merkur dal petmilijonsko garancijo.

S Cimosom je Merkur podpisal sporazum o poravnavi obveznosti v vrednosti 4,9 milijona evrov.

Merkur in Perutnina Ptuj (PP) sta imela sklenjeni opciji, po kateri bi si zamenjala lastne deleže, navzkrižna deleža pa sta po pogodbi vredna 26 milijonov evrov, zaradi česar grozi Kordežu grozi ovadba zaradi zlorabe položaja.

Ovadba »brez tveganja«

Po izdelanem pravnem mnenju o kazenski odgovornosti Kordeževe uprave in nadzornikov, ki ga je pred leti naročila uprava Merkurja, ki je prišlagasit prizorišče, so nasledniki sicer menili, da ne gre tvegati. Zato so vložili ovadbo le zaradi zlorabe položaja, ki predvideva od enega do osmih let zapora. Po naših informacijah so tedaj menili, da bi bilo očitanj e drugih kaznivih dej anj preveč tvegano »za slovensko sodno prakso«.

Tako je na sodišču govoril Bine Kordež:

► Ne čutim se krivega za oškodovanje Merkurja in ponarejanje listin.

► Nedvomno smo pri prevzemu družbe potrebovali sredstva, a imeli smo možnost, da do njih pridemo prek dividend.

► Sam nisem vzel niti evra.

► Praksa v vseh podjetjih je, da se stvari podpisujejo za nazaj, če se obe stranki strinjata.

► Družbeniki se s to transakcijo nismo okoristili, smo samo veliko izgubili.

► Ne razumem, da se taka transakcija enači z nekom, ki je to počel načrtno.

► S kolegi nismo pridobili nikakršnega premoženja in nikoli nismo imeli ne jaht ne milijonov.

► Tudi Rusi so Slovensko industrijo jekla kupili s kreditom. Res se je izkazalo, da imajo tudi svoj kapital.

► Še v letu 2007 sem z enim klicem direktorju banke dobil sto milijonov evrov.

► Tajkun po definiciji pomeni človeka, ki je dosegel veliko premoženje in ima neki ugled. Sam sem daleč od tega, izgubil sem premoženje, ugled in moč. Zdravje k sreči še imam.

► Mi smo šli ravno z namenom, da ne bi kogarkoli oškodovali, v izstisnitev malih delničarjev.

► Za podjetje je najslabše, če izgubi zaupanje pri bankah, če se vsaka poteza objavi v medijih. Jaz sem bil v tistem času, mislim, da 12-krat na naslovnici Financ.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.