Boj za nadzornike v Savi

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 23. 05. 2012 Stran: 10

ATVP Agencija državi odvzela glasovalne pravice

Ljubljana - V boj za nadzorniška mesta v Savi, v katerem sta na nasprotnih bregovih država in družbe iz skupine NFD, je včeraj posegla še ATVP; tako rekoč v zadnjem trenutku je državnim podjetjem prepovedala glasovanje na četrtkovi skupščini, na kateri bodo odločali o novih nadzornikih Save.


Brez glasovalnih pravic so ostali Aerodrom Ljubljana, Kad in Sod ter Republika Slovenija. Vsi trije skupaj obvladujejo najmanj tretjino Save, zato lahko ukrepanje agencije pomembno spremeni lastniška razmerja moči na skupščini, ki je volilna in na kateri bodo odločali o novih nadzornikih. Po sedanjem predlogu bi Savo tudi v prihodnje nadzirali predstavniki zadolžene skupine NFD (v sestavi Miran Kalčič, predsednik uprave Finetola v stečaju Janko Kastelic, nekdanji direktor holdinga NFD Stane Valant in nekdanji član Zavarovalnice Triglav Jože Obersnel), čemur pa niso naklonjeni vsi delničarji.

Imenovanju nadzornikov iz prejšnjega mandata precej nasprotujejo predvsem v društvu MDS. »Aktualni NS ni preprečil oškodovanja Save pod nekdanjo upravo Janeza Bohoriča, hkrati kar dva od predlaganih kandidatov v NS sedita že dvanajst let. To sta Miran Kalčič in Janko Kastelic, ki mu ni uspelo preprečiti stečaja Finetola,« je poudaril predsednik društva MDS Rajko Stankovič. Vse pa kaže, da je Kastelicu uspelo zavleči imenovanje stečajnega upravitelja za Finetol. Na celjskem okrožnem sodišču so včeraj potrdili, da uprava Finetola ni predložila popolnega predloga za stečaj, zato sodišče še ni imenovalo stečajnega upravitelja. To pomeni, da bo na skupščini Save lahko glasovala tudi uprava Finetola, ki je sicer že pred časom vložila predlog za stečaj.

Glavna neznanka pred skupščino je, ali bo družbam iz skupine NFD uspelo zbrati dovolj glasov za izglasovanje svojih nadzornikov in ohranitev svojih položajev v Savi. Še drugače; v odsotnosti glasovalnih pravic države bo glavni boj za nadzornike potekal med družbami iz oslabljene skupine NFD (Finetol, Maksima Invest ...) ter preostalimi lastniki (Merkur, Gorenjska banka ...).

Uprava Kada je ukrepanje ATVP včeraj ocenila za nezakonito, zato bo uporabila vsa pravna sredstva za zaščito interesov. Opozarjajo še, da je državni zbor že sprejel novelo zakona o prevzemih, s katero naj bi se prevzemni prag povišal na 33 odstotkov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.