Predsednik društva malih delničarjev za sklic izredne skupščine Vzajemne

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Svenšek Katja Teme: Mali delničarji, ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 26. 03. 2012 Stran: 19

Ljubljana - lutri naj bi potekala seja nadzornega sveta Vzajemne, na kateri bodo nadzorniki med drugim potrjevali tudi zapisnik prejšnje seje o imenovanju novih članic uprave zavarovalnice, Milojke Kolar in Katje Jelerčič. Zapisnik bo po pričakovanjih razkril, kako je potekalo glasovanje o tretji kandidatki, Karmen Ponikvar, ki, čeprav je po trditvah več virov prejela dovolj glasov, v upravo ni bila imenovana.

Spomnimo, Ponikvarjeva je prejela tri glasove za, dva proti, medtem ko sta se dva nadzornika glasovanja vzdržala. V skladu z zakonom o gospodarskih družbah in v skladu s statutom Vzajemne bi torej morala biti imenovana v upravo Vzajemne, za katero je predsednica nadzornega sveta Aleksandra Podgornik vseskozi trdila, da bo tričlanska. Poročali smo že, da naj bi zagato, kije nastala, ko je v javnost prišla informacija o rezultatih glasovanja o Ponikvarjevi, predsednica nadzornega sveta reševala z odločitvijo nadzornikov, da bo uprava dvočlanska. Ob tem se pojavlja vprašanje, zakaj bi po imenovanju dveh članic uprave, nadzorniki sploh glasovali o preostalih kandidatih. Poleg Ponikvarjeve naj bi glasovali še o enem kandidatu.

Naši viri trdijo, da zapisnik seje, na kateri so nadzorniki volili upravo, ne odraža njenega dejanskega poteka, vprašanje pa je, kako se bodo nanj odzvali trije nadzorniki, ki naj bi kandidaturo Ponikvarjeve podprli. Zagotovo je med njimi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Ciril Smrkolj, saj prihaja Ponikvarjeva iz zbornice, katera druga dva nadzornika sta jo podprla, pa ni znano.

Na sum nepravilnosti pri volitvah uprave Vzajemne je medtem Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN) že opozoril predsednik društva malih delničarjev Rajko Stanković. Ta je pojasnil, da z vsebino zapisnika seje ni seznanjen, bo pa, če ta ne bo odražal dejanskega stanja, kot zavarovanec Vzajemne uporabil vse pravne možnosti, »vključno s prijavo suma storitve kaznivega dejanja ponareditve listine«. Kot je še pojasnil, so ga na sodišče in policijo napotili tudi v AZN, poleg tega pa bodo člani skupščine Vzajemne, ki so bili izvoljeni na predlog društva malih delničarjev, zahtevali tudi sklic izredne skupščine Vzajemne, na katerem bodo predlagali odpoklic predsednice nadzornega sveta Podgornikove.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.