Nadzorniki Vzajemne zamolčali imenovanje tretje članice uprave Karmen Ponikvar

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Svenšek Katja Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 15. 03. 2012 Stran: 19

Ljubljana - Nadzorni svet Vzajemne je na seji minuli teden imenoval tri članice uprave zavarovalnice in ne le dveh, Milojko Kolar in Katjo Jelerčič, kot so sporočili javnosti. Več virov nam je zatrdilo, da je bila v upravo imenovana tudi Karmen Ponikvar, sicer direktorica Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), čeprav si nekateri, med drugim očitno tudi predsednica nadzornega sveta Aleksandra Podgornik, prizadevajo, da njeno imenovanje ne bi bilo veljavno. Ko smo jo namreč prosili za pojasnila, je dejala, »da podrobnosti glasovanja niso pomembne.«

Do zapleta pri imenovanju Ponikvarjeve je prišlo zaradi interpretacije rezultata glasovanja nadzornikov, zaradi česar so se že obrnili na pomoč zunanjih pravnih strokovnjakov. Za Ponikvarjevo so glasovali trije člani nadzornega sveta, medtem ko sta bila dva proti, dva pa sta bila vzdržana, nam je zatrdilo več virov. Po glasovanju naj bi bili nadzorniki deležni razlage, da je za imenovanje potrebna večina glasov vseh nadzornikov, torej vsaj štirje glasovi. A zakon o gospodarskih družbah določa, da je za veljavnost sklepa potrebna večina oddanih glasov. Tudi statut Vzajemne določa, da sprejema nadzorni svet zavarovalnice sklepe z večino oddanih glasov. Glede na to, da je Ponikvarjeva prejela tri od petih oddanih glasov, je bila torej imenovana v upravo Vzajemne.

 

Da zakonskih določil in določil statuta Vzajemne, ki opredeljujejo delovanje nadzornega sveta, predsednica nadzornega sveta Aleksandra Podgornik, sicer direktorica Štajerske gospodarske zbornice, ne bi poznala, je malo verjetno. Podgornikova nam na konkretno vprašanje, koliko članov nadzornega sveta je glasovalo za Ponikvarjevo, koliko jih je glasovalo proti in koliko se jih je pri glasovanju vzdržalo, ni želela odgovoriti. »Imenovanje je potekalo v skladu s pravili, o podrobnostih poteka seje in glasovanja pa seveda ne moremo seznanjati javnosti, ne nazadnje tudi niso pomembne, saj so bili sklepi sprejeti v skladu s pravili,« je odgovorila na naša vprašanje in tako kar dvakrat v enem stavku pojasnila, da je vse potekalo »v skladu s pravili«.

Zakaj so člani nadzornega sveta zamolčali imenovanje Ponikvarjeve, ni znano, več sogovornikov pa nam je zatrdilo, da njenemu imenovanju v upravo nasprotuje sedanja predsednica uprave Kolarjeva. To je, spomnimo, vseskozi pri imenovanju podpirala ravno KGZS, a je Kolarjeva medtem očitno zamenjala tabor in prestopila k štajerski zbornici. Ta je tik pred zdajci namreč izgubila glavnega favorita za vodenje Vzajemne Darka Medveda, ki je, menda zaradi medijskih pritiskov, od kandidature odstopil. Štajerska gospodarska zbornica, ki jo obvladujeta Probanka in finančno izčrpana Perutnina Ptuj, je svojega novega aduta očitno našla v Kolarjevi. Ta se po trditvah naših virov sicer tudi s Jelerčičevo ne razume, vprašanje pa je, kako bi se razumela s Ponikvarjevo. Ta je kot članica sveta Agencije za zavarovalni nadzor Kolarjevi že gledala pod prste, ko je bila ta v Pozavarovalnici Sava in Zavarovalnici Triglav. Kolarjeva naj bi medtem že naročila pravno mnenje pri dr. Šimetu Ivanjku, ki naj bi po neuradnih informacijah pritrdilo mnenjem o veljavnosti imenovanja Ponikvarjeve.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.