Upravljalec Monete: Sredstva za delnice Plame-Pur investirana, ne prisvojena

NatisniNatisni
Medij: STA Avtorji: STA Teme: mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 07. 11. 2011 Termin: 19.33
 
Ljubljana - Prevzem družbe Plama-Pur je morda celo najboljša naložba sklada Moneta, zato 6,7 milijona evrov, kolikor je sklad namenil za prevzem, niso prisvojena, ampak dobro investirana sredstva, je v odzivu na petkovo pisanje črnogorskega portala Vijesti danes sporočil vodja družbe, ki upravlja s skladom, Gregor Kopriva.
 
Portal Vijesti je v petek pisal, da je bil prevzem Plame-Pur, ki so ga izvedli Fond zajedničkog ulaganja Moneta iz Podgorice ter slovenske družbe AG, Plasta in Termoplasti-plama, nezakonit in da so si Slovenci pri tem postopku na račun Monete prisvojili več milijonov evrov.
 
Zaradi nespoštovanja odločitev črnogorskega regulatorja kapitalskega trga naj bi prišlo do prenosa več milijonov evrov s črnogorskega sklada v Slovenijo, pri tem pa naj bi bili oškodovani manjšinski delničarji Monete. Še konec tretjega četrtletja 2010 naj bi bilo na računu Monete okoli 19 milijonov evrov, ki jih je fond iztržil s prodajo delnic Elektroprivrede leta 2009, pred objavo prevzemne ponudbe za Plamo-pur pa le še 8,77 milijona evrov.
 
Kopriva, ki je izvršni direktor Društva za upravljanje investicionim fondom Moneta in predsednik upravnega odbora družbe AG, je v današnjem sporočilu izrazil mnenje, da je prevzem Plame-Pur eden izmed uspehov sklada in morda celo njegova najboljša investicija.
 
Sredstva, ki jih je Moneta namenila za nakup delnic Plame-Pur - 6,7 milijonov evrov in obveznice - po njegovih besedah torej niso "prisvojena", ampak investirana "daleč bolje kot v katerekoli druge vrednostne papirje iz portfelja sklada".
 
Kopriva dodaja, da je diverzifikacija portfelja nujna, zlasti ko so lokalne borze zelo slabo likvidne. Sklad Moneta je sicer še vedno najbolj izpostavljen črnogorskemu tržišču, saj ima tam 55 odstotkov vrednosti naložb, je dejal.
 

 

Moneta je bila po njegovih besedah v času trajanja prevzemne ponudbe tarča izsiljevanja nekaterih borznih špekulantov (npr. družbe Zastava Stan Auto iz Srbije) ter tudi poskusov vlivanja dvomov v prevzemni proces po zakonu o prevzemih v Sloveniji. O tem in verjetnosti kršitve kazenske zakonodaje v Črni gori so obvestili regulatorja v obeh državah.
 
Kopriva je tudi zapisal, da je očitno prišlo še do zavajanja črnogorske komisije za vrednostne papirje KHOV "s povsem zgrešeno interpretacijo delničarskega sporazuma med prevzemniki, po kateri naj bi Moneta uporabila sredstva sklada kot garancijo za izvršitev obveznosti tretjih oseb (preostalih prevzemnikov)". Kopriva pravi, da sta o tem tako delničarski sporazum kot prospekt za prevzem nedvoumna: če Moneta zagotovi vsa sredstva za prevzem, bo pridobila vse odkupljene delnice. KHOV je proti Moneti sprožil postopek - naložil ji je, da mora razdreti delničarski sporazum, ki ga je novembra lani podpisala z družbami AG, Plasta in Termoplasti-plama ter prekine postopek ponudbe za prevzem -, ki pa ga Moneta po Koprivovih besedah izpodbija na upravnem sodišču.
 
Prevzemniki, ki so imeli pred objavo prevzemne ponudbe v lasti 25,43-odstotni delež Plame-Pur, so v prevzemni ponudbi pridobili še 62,93-odstotni delež. Za delnico Plame-Pur so ponudili 15 evrov v denarju in dva evra v obveznicah.
 
V Društvu - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) so opozorili, da je iz dopisov Monete razvidno, da je preklicala bančno garancijo za izdajo obveznic pri Factor Banki, preklicala pogodbo o izdaji garancije za plačilo pri Alti Invest in s tem postavila pod vprašaj izdajo obveznic, ki naj bi jih prejeli lastniki kot del kupnine.
 
Društvo je zato pozvalo preostale tri prevzemnike - AG, Plasta in Termoplasti-plama - da sporočijo, kdo in kdaj bo plačal prevzete delnice. Odgovora, kot so iz društva sporočili danes, še niso prejeli.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.