Uprava zavrnila bogato nagrado zaposlenim

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Močnik Blaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 28. 12. 2011 Stran: 10

Stavka v Elektru Primorska Uprava: Poslovni cilji družbe niso bili doseženi - Sindikat vztraja

Nova Gorica - Večina izmed 520 zaposlenih v Elektru Primorska je včeraj za tri ure prekinila delo, potem ko seje sindikat družbe odločil za stavko, ker uprava domnevno ni upoštevala kolektivne pogodbe. Sindikat bo stavko predvidoma nadaljeval do izpolnitve zahteve za izplačilo nagrade zaposlenim.


Vodstvo sindikata je že pretekli teden napovedalo skrajni ukrep zaposlenih, če jim uprava ne bo priznala 1465 evrov bruto nagrade. »Vse dozdajšnje uprave so kolektivno pogodbo prav razumele, zato ne vemo, zakaj bi si vsebino pogodbe zdaj razlagali drugače,« je dejal predsednik omenjenega sindikata Valter Vodopivec in nadaljeval: »Kolektivno pogodbo je treba izvajati, še posebno zato, ker nam uprava priznava, da smo naš del posla opravili uspešno.« Stavkajoči so namreč prepričani, da jim nagrada pripada, ko so zagotovili temeljne cilje družbe glede redne in kakovostne preskrbe odjemalcev električne energije, medtem ko v upravi Elektra Primorska (EP) opozarjajo, da letos ne bodo doseženi poslovni cilji. »Uprava ne odreka zaposlenim pravice do izplačila nagrade, vendar ob upoštevanju doseganja temeljnih poslovnih ciljev. Pri tem ostaja nerešeno vprašanje, kaj so temeljni poslovni cilji družbe. Ti med podpisnikoma kolektivne pogodbe nikoli niso bili natančno dogovorjeni,« so sporočili iz uprave.

Vodstvo EP je zaposlenim predlagalo 354 evrov bruto nagrade, kar so v sindikatu zavrnili, kakor tudi ustanovitev komisije za pomirjevanje ter arbitražnega sveta. »Sindikat bo vztrajal do konca. Znesek nagrade je pravica po kolektivni pogodbi, kdaj ga bomo dobili, pa je lahko vprašanje pogajanj,« je bil odločen Vodopivec. Če dogovora med odgovornimi ne bo, bodo zaposleni danes stavkali do 12.30, v četrtek pa že ves delovni čas. V sindikatu so sicer zatrdili, da bodo okvare in izpade električne energije odpravljali sproti, za čas stavke pa se bodo zamaknila zgolj načrtovana dela.

Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši je Sindikat Elektra Primorska pozval, naj prekine stavko, češ da naj se božičnice, 13. plače in druge nagrade izplačajo le, če poslovni rezultati prinašajo ustrezen dividendni donos, sindikatu pa zagrozili: »Če stavke ne bodo prekinili in pristopili k pogajanjem in bo zaradi stavke povzročena poslovna škoda delničarjem Elektra Primorska, bomo zaradi tega nerazumnega dejanja mali in manjšinski delničarji razmislili o uporabi instrumenta odškodninske odgovornosti proti organizatorjem stavke.«


DISTRIBUTERJI IZPLAČUJEJO NAGRADE

Ljubljana - Elektropodjetja božičnic ne izplačujejo, ampak v skladu s podjetniško kolektivno pogodbo konec leta zaposlenim, ne pa poslovodstvu, izplačujejo nagrade, če podjetje doseže postavljene cilje.

Nagrada znaša 70 odstotkov zadnje znane povprečne plače elektrogospodarstva. Lani je bila povprečna bruto plača zaposlenega v elektrogospodarstvu 2007,55 evra.

Ker bo Elektro Celje izpolnilo vse postavljene cilje in dosegelo dobiček podobno kot lani, koje bil najvišji med elektrodistribucijskimi podjetji, bo delavcem izplačana nagrada. Po priporočilu agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki je elektrodistributerjem pri tem priporočila zadržanost in skrbnost, bo manjša, kot predvideva pogodba, uprava pa pri njej ne bo udeležena.

Izplačali bodo 70 odstotkov zadnje novembrske povprečne plače v družbi. Tako bodo 697 delavcem izplačali skupaj bruto 760.887 evrov nagrad, kar pomeni približno 1091 evrov bruto na zaposlenega.

V Elektru Gorenjska bodo zaposlenim konec meseca kot nagrado izplačali 70 odstotkov septembrske povprečne plače. Tako bodo zaposlenemu v Skupini Elektro Gorenjska, v katero sodijo Elektro Gorenjska, Elektro Gorenjska Prodaja in Gorenjske elektrarne, povprečno izplačali 585 evrov neto. Dodatna izplačila upravi niso niti predvidena niti jih družba ne bo izplačala. V Elektru Maribor so nagrado ob koncu koledarskega leta za vse zaposlene že izplačali. V petek, pred prazniki, so na račune dobili 800 evrov bruto. V Elektro Slovenija (ELES) bodo zaposlenim, razen direktorju, izplačali božičnico. Zaposleni bodo 1500 evrov bruto božičnice prejeli ob decembrski plači.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.