Unicredit Slovenija prodaja 19-odstotni delež Splošne plovbe

NatisniNatisni

Medij: Primorski dnevnik Avtorji: Ni avtorja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo in finance Datum: 18. 11. 2011 Stran: 4

SLOVENIJA - Pričakujejo vsaj 6,8 milijona €

Ogorčenje društva Mali delničarji in nezadovoljstvo Mercate zaradi prenizke cene

LJUBLJANA - Unicredit banka Slovenije je včeraj objavila javni poziv za zbiranje ponudb za nakup 18,9987-odstotnega deleža v Splošni plovbi. Ponujena cena za omenjeni delež mora znašati najmanj 6,8 milijona evrov. Zavezujoče ponudbe v banki pričakujejo do 9. decembra do 15. ure. Ponudniki so lahko domače ali tuje pravne ali fizične osebe. Kriterij za vrednotenje ponudb je višina ponujene cene za delež. Če bo več ponudb po enaki ponujeni ceni, ima prednost ponudnik, ki je prvi predložil ponudbo, je razvidno iz poziva, ki ga je Unicredit banka Slovenije včeraj objavila v časopisu Delo. Ponudba se mora nanašati na nakup celotnega deleža in mora biti zavezujoča in brezpogojna. Ponudba mora ponudnika zavezovati najkasneje do vključno konec leta, torej do 31. decembra 2011.

Banka si pridržuje pravico spremeniti ali ustaviti postopek zbiranja ponudb oz. postopek prodaje, odločiti, da je javno zbiranje ponudb neuspešno ali da je ponudba neveljavna. Hkrati ima pravico ponudbo zavrniti brez obrazložitve in brez kakršnekoli odškodninske odgovornosti.

Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) je nad pozivom banke ogorčeno. Ponujeno ceno je označilo za "pičlo", rok oddaje ponudb pa za izredno kratek. "V Društvu MDS pozivamo Uni-Credit banko, da nemudoma prekine netransparentni prodajni postopek in objavi ustrezen mednarodni poziv vsem morebitnim partnerjem v daljšem časovnem obdobju, sicer smo prepričani, da bo 11.000 malih delničarjev Mercate vidno oškodovanih," so še izpostavili.

Odzvali so se tudi v Mercati, ki ima v lasti 24,25 odstotka Splošne plovbe. "Mercata je vsa leta zahtevala aktivno vlogo pri upravljanju in nadziranju Splošne plovbe, vendar je bila pri tem onemogočena. Zaradi neučinkovitosti nekaterih državnih organov stanje do danes ni bilo sanirano, posledično pa Mercata iz Splošne plovbe ni mogla izstopiti po pošteni ceni ali vsaj po knjigovodski vrednosti, ki za prodajani delež presega 38 milijona evrov," so poudarili.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.