Unicredit prodaja Mercatin kos Plovbe

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Gleščič Katja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 18. 11. 2011 Stran: 3

Unicredit pričakuje več kot 6,8 milijona evrov - Mercata: delež je vreden vsaj 38 milijonov

Banka Unicredit prodaja 19 odstotkov Splošne plovbe; gre za delež družbe Mercata, ki ga je imela zastavljenega pri tej banki. Unicredit zanj pričakuje najmanj 6,8 milijona evrov.


PORTOROŽ ► Mercata je 19-odstotni delež Splošne plovbe pri Unicredit banki zastavila leta 2006 kot poroštvo za najem kredita, da je lahko kupila še dodaten delež Splošne plovbe, od Banke Koper.

Spomnimo, koprska banka je takrat prodajala 21 odstotkov Splošne plovbe za tri milijarde tolarjev (12 milijonov evrov). Predkupno pravico so izkoristili štirje delničarji in si delež Banke Koper v Splošni plovbi razdelili na štiri dele, vsak je dobil 5,25 odstotka. Da pa so lahko sodelovali pri poslu, je najprej vsak moral nakazati celotno kupnino, potem pa so jim preplačani delež vrnili. Mercata je tako postala 24,25-odstotna lastnica Splošne plovbe.

Naskok na želeni kontrolni delež ji ni uspel niti kasneje, ko sta delež v Plovbi prodajala državna Kad in Sod ter je 51-odstotna lastnica Plovbe postala nemška družba Dohle.

Mercata prodajani delež ocenjuje na 38 milijonov

Banka navadno zaseže zastavljene deleže, ko dolžnik ne poravna svojih obveznosti. Zakaj v primeru Mercate Unicredit zdaj razpolaga z zastavljenim deležem in ga prodaja, ne predsednik uprave Mercate Marko Mencin ne lastnik koprskega holdinga ACK Peter Mahnič, kamor sodi tudi Mercata, nista pojasnila, saj za PN nista bila dosegljiva.

Je pa Mercata prek Ljubljanske borze spomnila, da se ji je že leta 2006 zgodilo veliko oškodovanje. "Mercati je bilo z nedovoljeno državno pomočjo in kartelnim dogovorom preprečeno, da v Splošni plovbi pridobi kontrolni delež," so zapisali in opozorili, da iz lastništva Splošne plovbe niti izstopiti niso mogli po pošteni ceni ali vsaj po knjigovodski vrednosti. Ta po njihovih izračunih za prodajani delež presega 38 milijonov evrov. Tudi v društvu Mali delničarji - Skupaj smo močnejši poudarjajo,, da je "zaplenjeni" delež Mercate toliko vreden. Po njihovem je prodajni postopek netransparenten, zato Unicredit pozivajo, naj ga prekine: "Sicer bo oškodovanih 11.000 malih delničarjev Mercate."

Ponudbe zbirajo do 9. decembra

Unicredit banka je javni poziv za zbiranje ponudb za nakup 19-odstotnega deleža Plovbe objavila včeraj v časniku Delo v slovenskem in angleškem jeziku. Delež prodaja v celoti. Ponudbe, domače ali tuje, morajo biti zavezujoče in brezpogojne, nanje čakajo do 9. decembra. Izbirali bodo najboljšega ponudnika, ki pa mora ponuditi najmanj 6,8 milijona evrov.

Če bo več tekmecev ponudilo enako, ima prednost tisti, ki je prvi predložil ponudbo, je banka zapisala v javni poziv. Odpiranje ponudb ne bo javno. V banki podrobnosti posla ne razlagajo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.