Poleg bank bo do skupščine Adrie Airways svoje morala reči še država

NatisniNatisni
Medij: Poslovni Dnevnik Avtorji: Katja Svenšek Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 06. 09. 2011 Stran: 23
 
Ljubljana - Adria Airways bo predvidoma danes objavila sklic nove dokapitalizacijske skupščine družbe, na kateri naj bi delničarji predse le dobili dogovor o reševanju družbe. Ker banke upnice, vodstvo Adrie Airways, največja lastnica, državna PDP in država soglasja o reševanju družbe še niso našli, bodo dokapitalizacijski sklepi verjetno enaki kot na zadnji skupščini konec avgusta. Sklepi naj bi se nato z nasprotnimi predlogi spremenili na sami skupščini.
 
Kdaj in kako bodo banke upnice in državna PDP zbližale stališča glede deleža terjatev bank, ki naj se konvertirajo v lastniški delež Adrie Airways, ostaja neznanka, bo pa ta dogovor zagotovo vplival na odločitev države, v kakšnem deležu in na kakšen način bo pomagala letalski družbi. Minister, pristojen za gospodarstvo, Mitja Gaspari je že povedal, da država ne vidi razloga za reševanje družbe, če banke upnice menijo, da bi se bolje poplačale v stečaju. Če bi banke pristale na 35-odstotno konverzijo terjatev, kar bankam ponujata Adria in PDP, bo verjetno tudi država poplačilu bank namenila manjši delež. Če je bilo sprva od 50 milijonov evrov dokapitalizacije za poplačilo bank, ki naj bi konvertirale polovico svojih terjatev, namenjenih skoraj 20 milijonov evrov, bi lahko bil ob manjši konverziji terjatev manjši tudi delež poplačila. V predlaganih sklepih skupščine bo tako poleg dogovora o višini konverzije terjatev manjkal tudi sklep vlade o višini in načinu državne pomoči.
 

Bo pa iz predvidoma danes objavljenega sklica skupščine verjetno že natančno razvidno, katere vse posle bodo v Adrii zaupali v pregled posebnemu revizorju. Že po avgustovski skupščini smo poročali, da bo od izsledkov revizije odvisna podelitev razrešnice upravnemu odboru Adrie Airways pod vodstvom Maksa Tajnikarja za leto 2010. Nekdanja člana uprave in kasneje izvršna direktorja, Tadej Tufek in Marjan Ravnikar, sta že ostala brez razrešnice.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.