Za zdaj odločen ne delitvi Elektra Celje

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Petek Rozmari Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 13. 07. 2011  Stran: 10

Skupščina Elektra Celje ni potekala ravno v skladu s pričakovanji uprave, saj delničarji niso potrdili nobenega od predlaganih sklepov.

Elektru Celje, ki je prvo poskušalo izpeljati leta napovedovano razdelitev podjetja na tržni in ostali del, pionirsko delo ni uspelo. Na precej burni skupščini so tako predstavniki države kot predstavniki Društva - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši konec prejšnjega tedna zavrnili predlog delitve, s katero bi družba del premoženja, ki se nanaša na dejavnost nakupa in prodaje električne energije, prenesla na novoustanovljeno hčerinsko družbo Elektro Celje energija.

"Razkritja, kaj se bo zgodilo s podjetjem, ko se bo razdelilo, niso bila dovolj strokovno pripravljena. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je upravo že pred skupščino prosila, naj dopolnijo predlog delitve, a jih niso slišali, zato so dobili popravni izpit," je po skupščini povedal predsednik društva Rajko Stanković.

"Delničarji niso rekli ne delitvi, pač pa so imeli pripombe na vsebino. Zato bomo v najkrajšem času pripravili novo verzijo," je v imenu predsednika uprave Rada Kneževiča pojasnila pravnica Mojca Potedn.

Drugo vsebinsko točko skupščine je po jasno izrečenih pomislekih društva Mali delničarji uprava sama umaknila z dnevnega reda. Uprava je namreč predlagala, da se umakne lani sprejeti sklep o pokrivanju izgube za leto 2009 (sklep namreč ni pravnomočen, saj je nekdanji predsednik uprave Viktor Tajnšek vložil izpodbojno tožbo, ker je prepričan, da je družba v letu 2009 namesto 1,68 milijona evrov izgube imela vsaj 2,3 milijona evrov dobička), saj bi jo pokrili iz lanskega dobička. "Ne morem odločati o nečem, česar še nisem videl. Torej, ne morem odločati o delitvi dobička za leto 2010, če ga na skupščini še nismo potrdili," je komentiral Stankovič.

Zakaj je uprava pohitela s sklicem skupščine, če pa je jasno, da bo še v tem poletju, ko bo nadzorni svet sprejel letno poročilo, sklicala še eno, mnogim ni jasno. "Želeli smo se čim hitreje lotiti teme delitve," trdi Potecinova. Je pa bila izredna skupščina vsaj priložnost, da so lastniki izvolili dva nova nadzornika. Namesto odpoklicanega dr. Vladimirja Malenkoviča in Uroša Merca bosta nadzorniško funkcijo opravljala Marija Žlak in mag. Nikolaj Abrahamsberg.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.