Vzajemna brez Kidriča?

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Zupanič Milena Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Dogodki dneva Datum: 05. 07. 2011 Stran: 4

Ogorčenje zaradi pisma Agencije za zavarovalni nadzor

AZN tik pred odločitvijo pisal nadzornemu svetu Vzajemne in opozoril na prihodnjo škodo - Skrb za zavarovance ali za kapitalsko-politične interese?

Ljubljana - »Zgroženi smo nad vtikanjem regulatorja v imenovanje novih članov uprave,« je včeraj dejal predsednik nadzornega sveta Vzajemne Mirko Miklavčič, potem ko je prekinil sejo. Vzrok za ogorčenje je pismo Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), ki ga je nadzorni svet dobil na mizo tik pred sejo. Direktor AZN in predsednik strokovnega sveta AZN Mihael Perman je v imenu obeh organov hkrati opozoril, naj nadzorni svet Vzajemne ne imenuje novih članov uprave, saj bi to lahko imelo za zavarovalnico finančne in odškodninske posledice. Sejo bodo nadaljevali v sredo.


Nadzorni svet je včeraj menda nameraval zamenjati Dušana Kidriča, predsednika uprave Vzajemne, in Igorja Jarca, na njuno mesto pa imenovati nova člana Ivana Gracarja in Katjo Jelerčič. Kidriča je na to mesto postavil prav AZN v času prisilne uprave. Takrat je Mihael Perman pred iztekom delovanja prisilne uprave, ki jo je vodil Kidrič, z njim podpisal pogodbo, po kateri bo Kidrič ostal predsednik uprave do sklica nove skupščine oziroma pet let.

Vzajemna je nekaj dni za tem dobila nov nadzorni svet iz predstavnikov upokojencev in sindikatov (predsednik je Mirko Miklavčič), ki pa takrat Kidriča ni zamenjal, saj zavarovalnica ni mogla ostati brez vodstva. Preostala dva kandidata za člana uprave Milojka Kolar in Igor Jarc pa pogodbe o delu članov uprave vse do danes nista podpisala, saj se nista strinjala s »samo« 7500 evri mesečne plače (in bonitetami). Tako sta ostala pomočnika uprave, je povedal včeraj Mirko Miklavčič.

Nadzorni svet je z razpisom nato izbral dva nova člana uprave, in sicer Ivana Gracarja in Katjo Jelerčič. Oba sta čakala skoraj štiri mesece na licenco AZN, ki sta jo prejšnji teden končno dobila. Nadzorni svet se je včeraj sestal, da bi ju potrdil za člana uprave in razrešil - kot smo izvedeli - Kidriča.

Na tej točki je včeraj posegla AZN in v (tudi javno objavljenem) dopisu nadzorni svet opozorila, da »zakon eksplicitno določa, da na novo oblikovana skupščina zastopnikov v nadaljnjih treh mesecih imenuje nove člane nadzornega sveta, ti pa nove člane uprave«. Dejstvo je, da je nova skupščina že izvoljena, predvidoma se bo prvič sestala avgusta in imenovala nov nadzorni svet. A drugo dejstvo je, da ima obstoječi nadzorni svet zdaj še vsa pooblastila, zato se zdi Miklavčiču pismo nedopusten pritisk na odločitev nadzornega sveta: »Očitno imajo neke druge interese in smo jim napoti.«

»Znova vidimo, kako poskuša kapitalsko-politična navezava, ki je ves čas podpirala iste ljudi, obvladati civilno družbo,« je bila prav tako ogorčena Mateja Kožuh Novak, tudi članica nadzornega sveta in predsednica zveze upokojencev. Zdi se ji nenavadno, da sta jim pismo s podobno vsebino kot AZN poslala že Ciril Smrkolj, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice (ta ima v novi skupščini precej članov), in Rajko Stankovič, predsednik Društva malih delničarjev.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.