Kalvarija holdingov v Sloveniji

NatisniNatisni

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 27. 01. 2011
Termin: 19:00
Trajanje:2
 

TV SLOVENIJA 1, 27.01.2011, DNEVNIK, 19.00

ELEN BATISTA ŠTADER: Zaradi nepremišljenih poslovnih odločitev in padca cen delnic je do zdaj propadlo že veliko slovenskih finančnih holdingov. Zaradi tega je več sto tisoč malih delničarjev že izgubilo večino svojega premoženja. Tudi cerkveni družbi Zvon 1 in Zvon 2 sta le vrh ledene gore.
FLORJAN ZUPAN: Gospa iz Ljubljane je le ena izmed dvesto tisočih Slovencev z delnicami tranzicijskih družb, ki so se v petnajstih letih neštetokrat preoblikovale. Imela je srečo, saj je vrednost certifikata le razpolovila, od 400 tisoč tolarjev, ji je ostalo nekaj več kot tisoč evrov. Drugi so izgubili večino ali kar vse. Infond Holding je v stečaju, prav tako Center Naložbe, Maksima Holding in Istrabenz v prisilni poravnavi, več kot šestdeset tisoč delničarjev Zvonov čaka na poravnavo ali stečaj. Tukaj so še družbe Poteze, nihče ne ve, kaj bo Savo in NFD Holdingom. Ali je kapital res v službi človeka, kot se je glasilo geslo podjetnih finančnikov mariborske škofije. Borza je že zdavnaj povedala svoje, Zvona 1 in 2 sta bila svoj čas vredna 16 in 4 evre, danes sta le še štiri oziroma en cent. Ali je cerkev zlorabila zaupanje vernikov?
RAJKO STANKOVIČ (Združenje Skupaj smo zmagali): Prav veliko klicev smo prejeli od jeznih delničarjev, posebej so jezni zaradi moralne avtoritete cerkve, ki je v preteklosti s prižnic nagovarjala mamice in očete, naj vlagajo v sklade.
SAŠO STANOVNIK (Alta Invest): Če taki ljudje svetujejo, in to recimo na javnem prostoru svetujejo ljudem, da naj vlagajo v neke delnice, je to zelo sporno ali vsaj etično zelo napačno.
STANKOVIČ: Mi bomo iskali subsidiarno odgovornost, se pravi, za poplačilo vseh dolgov, tudi od Vatikana. V ta namen nameravamo sklicati s podpisi petih procentov delničarjev obe dve skupščine, in Zvona 1 in Zvona 2.
ZUPAN: Mali delničarji že od leta 2009 s tožbo na sodišču proti Zvonu 2 zahtevajo ničnost posojilnih pogodb med Zvonoma v vrednosti več kot 140 milijonov evrov. Posvetnega premoženja za plačilo dolgov pa ima cerkev kar nekaj, od T-2, delnic Petrola, Abanke, Cinkarne, Heliosa in drugih.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.