Nedorečenega je še veliko

NatisniNatisni

Medij: Delavska enotnost  Avtorji: M.M. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo
Datum: 16. 09. 2010 Stran: 9

Nastajanje slovenskega logističnega holdinga Ta ponedeljek je na Brdu pri Kranju potekala konferenca o slovenskem logističnem holdingu, ki si ga je s svetovalno podporo nekdanjega šefa nemških železnic Hartmuta Mehdorna zamislila slovenska vlada. Projekt združitve Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope sodeč po odzivih nima podpore niti v stroki, še manj pa pri sindikalistih. Pogojno ga podpirajo le v železnicah, ki jih država iz rdečih številk »rešuje« že dolgo, ustreznih rešitev pa še ni videti. Kot nam je povedal Ivo Pongrac, predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez v Intereuropi, so imeli veliko pomislekov tudi sindikalisti in predstavniki malih delničarjev.


Sindikalisti vseh treh podjetij se tudi sprašujejo, kaj bo s pravicami delavcev, ki so v vsakem urejene drugače, kaj bo z veljavnostjo podjetniških kolektivnih pogodb in podobno. O tem se z odločevalci še niso pogovarjali. »Videti je, da ideja še ni izdelana,« je poudaril Pongrac in dejal, da o odpuščanjih še ni bilo govora, so pa zelo verjetna, saj je govor o sinergijskih učinkih.

»Predsednika uprav Intereurope in Luke Koper sta poudarila, da ta tri podjetja že sodelujejo pri veliko poslih, kar je urejeno pogodbeno. To se jima zdi boljše, ker se ne izključuje konkurenca, ki je potrebna za razvoj in napredek gospodarstva; tukaj so še drugi špediterji, ladjarji, avtoprevozniki, ki bi lahko negativno reagirali ob ustanovitvi takšnega holdinga.

Poudarjeno je bilo tudi, da je za pozitivno poslovanje tovornega prometa po železnici slovenski trg premajhen - minimalna dolžina prevoza bi moral biti tisoč milj, v zaledju pa bi moral biti terminal z milijonom kontejnerjev,« pojasnjuje Pongrac.

Razprava je še pokazala, da lahko ideja o holdingu pade tudi zaradi evropskega pravnega reda, ki ne dovoli vlaganj države v takšne zadeve. V zraku visi tudi koncesija Luke Koper. »Vprašanj je še milijon. Pahor nas je v svoji maniri pozival naj pač damo boljše predloge,« pravi Pongrac. Vlada, ki je bila na tokratni konferenci zastopana z več ministri, je obljubila, da bo ideje prevetrila in sklicala do novega leta še en podoben dogodek.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.