Lastniški premiki v Mercatorju?

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Tomažič Janez,Sovdat Petra Teme: Mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 14. 07. 2010 Stran: 8
 

Včerajšnja skupščina Mercatorja minila brez predstavnikov skupine Laško, največje lastnice Mercatorja NKBM Matjaža Kovačiča, od včeraj nadzornika Mercatorja, se po neuradnih podatkih zanima za povečanje 5,2-odstotnega deleža v Mercatorju. NKBM uradno pravi, da v tej smeri niso sprejeli nobene odločitve.


Danes je zadnji dan, ko delnice Mercatorja prinašajo 7,2 evra bruto dividende. Delnica utegne zaradi ugasnitve pravice do dividende kratkoročno upasti, je pa finančna skupina Alta v zadnji analizi enoletno ciljno ceno postavila na 170 evrov, včerajšnji enotni tečaj na borzi pa je bil 154,68, kar pomeni 4,65-odstotno dividendno donosnost. Mercator je med tremi družbami z najvišjo dividendno donosnostjo na ljubljanski borzi (več na www.finance.si/284425).

 

Šefu najboljšega soseda Žigi Debeljaku (v sredini) seje po skupščini smejalo, saj so bili gladko izglasovani vsi sklepi.

Z leve Žiga Hieng, KD Skladi, in Andraž Grahek, KD Skladi, desno Rajko Stankovič, zastopnik malih delničarjev.  


Zakaj so na skupščini manjkali Laščani?

Včerajšnje skupščine se kljub predhodni prijavi niso udeležile družbe iz skupine Pivovarne Laško, ki so največji lastniki najboljšega soseda. Najprej uradna verzija: »Sprejeti sklepi niso v nasprotju z našimi videnji in jih kot lastniki podpiramo. Udeležba našegapredstavnika na sami skupščini ni bila možna Idil zaradi nepredvidenih okoliščin,« so nam po skupščini povedali v Pivovarni Laško.

Potem neuradna: »Skupščine se niso udeležili, ker bi utegnili imeti težave z agencijo za trg vednostih papirjev. Banke so večinske lastnice Pivovarne Laško in lastnice Mercatorja, zato so manjkali,« je povedalo več virov.

Se Kovačič pripravlja na dodatne nakupe Mercatorja?

NKMB je lastnica 5,2 odstotka Mercatorja Neuradni viri pravijo, da bi bil Matjaž Kovačič pripravljen kupiti del ali celotni več kot 10-odstotni lastniški delež NLB v Mercatorju. Spomnimo, Matjaž Kovačič je že odkupil delež Banke Celje v najboljšem sosedu, kar mu je odprlo pot v nadzorni svet Mercatorja. NKBM odgovarja: »V zvezi s povečanjem lastniškega deleža Nove KBM v družbi Mercator ni bila sprejeta nobena poslovna odločitev, zato vam podrobnejših informacij o tej temi ne moremo dati.«

Skupščina Mercatorja je sprejela vse sklepe, poleg razrešnice upravi in nadzornemu svetu so dali zeleno luč za kupovanje in odsvajanje lastnih delnic.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.