Sindikati v Kopru vihajo rokave

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki dneva
Datum: 22. 06. 2010 Stran: 3

O logističnem »eksperimentu«, ki ga pripravlja vlada. Štirje sindikati proti logističnemu holdingu. Bo država res kupovala delnice Luke Koper in Intereurope?


Koper - Medtem ko v Ljubljani sadijo rožice o tem, kako pripravljajo temelje za sinergično delovanje treh logističnih podjetij v enem holdingu (vendar argumente še iščejo), v štirih reprezentativnih sindikatih Intereurope in Luke Koper vihajo rokave in vse bolj jezni zavračajo logistični eksperiment, ki ga pripravlja slovenska vlada. »Naj se nikar ne sprenevedajo, da hočejo ustvariti močno logistično osnovo. Naj raje povedo, za koga dela Hartmut Mehdorn in kateri strateški partner v ozadju čaka na priložnost, da pobere najslajši del slovenskega gospodarstva! Kdor nadzira slovensko logistiko, nadzira slovensko gospodarstvo,« je včeraj za Delo povedal Peter Majcen, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90, s katerim delijo enotno mnenje tudi Sindikat pristaniških delavcev Slovenije, Sindikat podjetja Intereuropa (špediterjev, agentov in kontrolorjev) in Sindikat ZSSS Intereuropa.

Peter Majcen je razkril, da jim je Hartmut Mehdorn na nedavnem sestanku v Kopru pojasnil, kako namerava država vplivati na lastniške odločitve v Luki Koper in predvsem Intereuropi: najprej naj bi država odkupila pomemben delež delnic Intereurope (in morda tudi Luke) od malih delničarjev, potem odločitev ne bi bila več problematična.

»Država je v času Janševe vlade že na silo nacionalizirala 51 odstotkov Luke Koper, zdaj pa bi z davkoplačevalskimi sredstvi kupovala delnice pod ceno in jih potem po višji ceni prodala strateškemu partnerju. Vse samo zato, ker so Slovenske železnice potrebne sanacije. Za to bodo žrtvovali dve uspešni podjetji.

Naj raje zdaj pove, kdo je tihi strateški partner v ozadju, in naj nehajo zavajati javnost. Najverjetneje bodo k trem logistom v kratkem dodali še tri letališča,« je menil Majcen. Pojasnil je, da pri včerajšnji neudeležbi ni šlo za noben komunikacijski nesporazum, temveč da niso spremenili svojega odklonilnega stališča do logističnega holdinga niti po pogovoru z Mehdornom. Vabilo na včerajšnji sestanek v Ljubljano pa so razumeli le kot del strategije, ki ima za cilj utišati glas sindikatov v javnosti.

Že v petek so jasno povedali, da se ne bodo udeležili sestanka. Tudi zato, ker so povabili le po enega predstavnika vseh sindikatov, kar kaže, kako spoštujejo reprezentativnost sindikatov. Mehdorn je že na sestanek v Koper prišel z izjavo, da naj bi ga povabili sindikati, kar pa ni res. Prišel je torej brez pooblastila, ugibajo štirje sindikati. »Na tem sestanku ni dal nobenega konkretnega odgovora na naša vprašanja in pomisleke niti protiargumenta argumentom, ki govorijo proti holdingu.«

Pojasnili so tudi, da se bodo na sestanke odzvali, ko bodo sklicani v razumnih rokih, in se o tem odločali potem, ko bodo pridobili stališča in mandat članov oziroma organov. »To je tako pomembna tema za vso državo, da bi o njej morali razpravljati socialni partnerji vsaj v okviru ekonomskosocialnega sveta,« so sklenili predstavniki sindikatov Intereurope in Luke Koper in napovedali, da bodo o tem čim prej govorili s poslanci iz regije.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.