Banke v usklajevanjih z Mercatorjem glede izvedbe skrbnega pregleda

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Sta Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 11. 05. 2010

Konzorcij štirih bank, ki prodajajo delež v Mercatorju, se z vodstvom trgovske družbe usklajuje o načinu izvedbe skrbnega pregleda Mercatorja, je dejal Uroš Marter, direktor Arkasa, ki posreduje pri prodaji. Postopek se bo verjetno nekoliko zavlekel, tudi zaradi objave Mercatorjeve namere za odkup Merkurjevih trgovin.


V konzorciju bank, ki prodajajo delnice Mercatorja, so po izstopu NKBM in Abanke Vipa še Unicredit banka Slovenije (v lasti ima 8,01 odstotka Mercatorja), matična Unicredit (0,89 odstotka), Gorenjska banka (3,8 odstotka), Banka Koper (2,08 odstotka) in Hypo banka (2,01 odstotka), ki imajo skupaj 17 odstotkov Mercatorja.

Kot je včeraj pojasnil Marter, si omenjene banke prodajo Mercatorja še vedno želijo speljati do konca. "Trenutno se usklajujemo, kako bi zadevo speljali predvsem glede skrbnega pregleda Mercatorja. Pred nakupom se namreč opravi skrbni pregled, kar pa je pri Mercatorju bolj zakomplicirano, ker je javna družba in nima navade razkrivati informacij, ki so potrebne pri skrbnem pregledu," je dejal.

Banke se tako zdaj z Mercatorjem usklajujejo o tem, kako omogočiti potencialnim investitorjem dostop do skrbnega pregleda Mercatorja. Bodo pa, pravi Marter, prodajo verjetno podaljšale špekulacije glede Mercatorjeve namere o nakupu Merkurjevih trgovin. "Dokler se to ne razjasni, se bo težko kdorkoli odločil za nakup. Gre namreč za veliko transakcijo, s katero bo vsakdo težko nadaljeval, preden se vse zadeve ne razjasnijo," je zatrdil Marter.

Skupina bank se je prodaje delnic Mercatorja lotila že novembra lani. Banke so se oblikovale v konzorcij, ki je sprva štel šest članov, ki so za postopek prodaje zadolžili družbo Arkas, medtem ko sta NLB in Banka Celje postopek prodaje vodili sami, a sta z Arkasom koordinirali prodajne aktivnosti. Skupni delež vseh bank je znašal 36 odstotkov.

Do 8. februarja je za nakup delnic Mercatorja prispelo osem nezavezujočih ponudb, imena ponudnikov pa za zdaj uradno niso znana.

Nato sta se sredi februarja letos NLB in Banka Celje, ki imata skupaj v lasti 15 odstotkov delnic Mercatorja, odločili, da deleža za zdaj ne bosta prodali. Kot so takrat pojasnili v NLB, z elementi in pogoji prispelih ponudb niso bili zadovoljni. Nato pa sta sredi marca iz konzorcija bank izstopili še NKBM in Abanka Vipa.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.