Država prek NKBM krepi lastništvo v Mercatorju

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 21. 04. 2010 Stran: 10

Ker vlada obravnava Novo KBM, za razliko od NLB, za njeno odvisno družbo, je moral Mercator objaviti, daje država posredno presegla 5-odstotni lastniški delež v "najboljšem sosedu". Je Banka Celje prodajala Mercator, ker bo celjsko banko prodala NLB?


Nemalo začudeni smo bili, ko je slovenska vlada včeraj v svojem sporočilu zapisala, da bo Mercator obvestila, da je slovenska država skupaj z njenimi odvisnimi družbami presegla 5 odstotni lastniški delež v "najboljšem sosedu".

 

Šlo naj bi za to, da je Nova KBM, ki je v 42-odstotni lasti slovenske države, sklada Kad in Sod pa sta njena 9-odstotna lastnika, od prejšnjega tedna postala več kot 5-odstotna (natančno 5,24 odstotka) lastnica Mercatorja, predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič pa naj bi postal nadzornik Mercatorja.

Toda ob tem se zastavlja vprašanje, zakaj niso tega sporočili lani, ko sta NLB z njeno Banko Celje po zaplembi delnic posojilojemalcu Infond Holdingu postali več kot 15 odstotni lastnici Mercatorja.

Zaradi zagrožene kazni ali namiga?

Namreč, po zakonu o trgu finančnih instrumentov je za kršitelja, včeraj so ujeli zadnji dan roka, zagrožena 25 tisoč evrov visoka kazen (za pravno osebo) in še 4.200 evrov (za fizično osebo), če se teh sprememb ne objavi. Država je v Novi KBM (42-odstotna) kakor tudi v NLB (33-odstotna) največja lastnica - nikjer sicer večinska, a v obeh primerih obvladuje s povezanimi osebami večino lastništva teh dveh največjih slovenskih bank. In zakaj se delež NLB v Mercatorju ne prišteje k deležu NKBM, s čimer bi država bila posredno v "najboljšem sosedu" več kot 16-odstotna lastnica?

Nekateri menijo, da je želela prek dopisne seje vlada morebitnim tujim investitorjem v Mercator - ne gre pozabiti, da štiri banke še vedno prodajajo 16 odstotkov delnic Mercatorja - sporočiti, naj dajo roke stran od največje slovenske trgovske družbe. Irena Ferkulj s finančnega ministrstva pa je sporočila, da NLB pač ni v večinski lasti države in z njo povezanih oseb, kar formalno resda drži.

 

Delničarji bodo odločali o višini dividend

V Mercatorju lastniških sprememb, tako kot običajno, tudi tokrat niso želeli komentirati, pa tudi ne, kakšne so njihove izkušnje s posrednim državnim lastništvom, ko sta bila do leta 2005 in prodaje Istrabenzu in Pivovarni Laško tretjinska lastnika Mercatorja Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod). Glede letošnjih dividend, ko naj bi uprava predlagala 2,5 evra bruto dividende na delnico (načrtovana je bila v višini 4,75 evra), banke in VZMD pa naj bi se zavzemali za osem evrov bruto, so v Mercatorju omenili, da bo šele do konca aprila pripravljen predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2009, ki bo tudi določal višino letošnjih dividend. Hkrati pa so v Mercatorju dejali, da o tem predlogu itak odločajo delničarji na skupščini, a da nadzorni svet in uprava pri delitvi bilančnega dobička upoštevata vse relevantne poslovne okoliščine in dejavnike, vključujoč pričakovanja delničarjev.

Največji lastniki Mercatorja so družbe Skupine Pivovarne Laško s 23,3 odstotka, NLB z Banko Celje, NKBM in Abanka Vipa so skupaj okrog 15-odstotne lastnice, približno toliko pa imajo tudi UniCredit, Banka Koper, Gorenjska banka in Hypo Alpe Adria banka, ki prek družbe Arkas svoj skupaj 16 odstotni delež še vedno prodajajo zainteresiranim (tujim) investitorjem. In prav strah, da bi lahko ta delež kupoval hrvaški Agrokor, je slovenske banke v pretežni državni lasti napeljal k odstopu od prvotno načrtovane prodaje deleža v Mercatorju.

Da pa je Banka Celje 2,8 odstotka delnic prodala Novi KBM, si lahko tudi razlagamo s špekulacijami, da naj bi se NLB, ki je lani poslovala z visoko izgubo in naj bi bila kapitalsko šibka, morda res pripravljala k prodaji svojega 41-odstotnega deleža v Banki Celje. Kajti Banka Celje je kapitalsko manj šibka in posojilno manj izpostavljena kot NLB in Nova KBM ter je zato prodaja deleža Mercatorja Novi KBM presenetljiva. Če pa razmišljamo, da bi lahko Banka Celje prešla v tuje roke, je manj presenetljivo, da se njen delež v Mercatorju, kjer je še 1,6-odstotna lastnica, sčasoma zmanjšuje.

Nova KBM, ki je v 42-odstotni lasti slovenske države, sklada Kad in Sod pa sta njena 9-odstotna lastnika, je od prejšnjega tedna več kot 5-odstotna (natančno 5,24 odstotka) lastnica Mercatorja.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.