Niko bo avstrijski lastnici ponovno izplačal bogate dividende

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: M. P. Teme: Mali delničarji  Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik
Datum: 20. 04. 2010 Stran: 27

Ljubljana - Delničarji Nika Železniki bodo na skupščini, ki je napovedana za 19. maj, odločali o izplačilu 1,5 milijona evrov dividend oziroma 41,8 evra bruto za delnico. Glavnino dividend bo sicer dobila dunajska družba Ring International, ki ima v lasti 99,8 odstotka vseh delnic Nika.


Spomnimo, da je Ring International konec leta 2008 prevzel Nika, v začetku leta 2009 pa svoj delež povečal na 99,8 odstotka. S prevzemom Nika se je bistveno spremenila tudi dividendna politika družbe. Še leta 2008 je namreč Niko za dividende namenil le okoli 20 odstotkov bilančnega dobička, lani pa že več kot polovico. Če bo tokratni predlog za delitev bilančnega dobička dobil zadostno podporo, bo Niko letos za dividende namenil več kot tretjino bilančnega dobička,

Ring International pa bo v vsega dveh letih odplačal kar četrtino vseh stroškov prevzema. V lastništvu Nika je poleg družbe Ring International le še peščica malih delničarjev, ki ni želela sprejeti prevzemne ponudbe.


Delničarji bodo tako na majski skupščini odločali tudi o podelitvi pooblastila upravi, da začne s postopki iztisnitve malih delničarjev. Te bo uprava Nika, ki jo vodi Radovan Čulibrk, začela le v primeru, če se ji v naslednjih petih mesecih z malimi delničarji ne bo uspelo dogovoriti glede njihovega izstopa iz lastništva Nika.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.