Prodaja Mercatorja bo čudež

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Weiss Monika Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 18. 03. 2010 Stran: 5

Tako komentira bančnik, kije dvignil roke od prodaje Mercatorja

»Mednarodno se nam manjša ugled. Počakati bi morali, da interesenti za Mercator oddajo zavezujoče ponudbe, in se nato odločiti, ali so sprejemljive ali ne,« komentira član uprave Unicredita Janko Medja odstop Abanke in NKBM iz bančnega konzorcija, ki prodaja Mercator. Je prodaje konec?


Da sta večinsko državna NKBM in večinsko državna Abanka izstopili iz konzorcija šestih bank, ki prodajajo Mercator, je včeraj poročal Dnevnik. V konzorciju zdaj ostaja četverica: Unicredit, Hypo banka Banka Koper in Gorenjska banka. Skupaj je naprodaj še 16 odstotkov Mercatorja začelo seje s 36 odstotki. Ne na Abanki ne na NKBM odstopa ne komentirajo. Neuradno paje eden od vodilnih teh bank povedal, da bi bila prodaja »čudež«.

Medja: Kdo misli na Interese malih delničarjev?

»Uprave bank, ki so odstopile od prodaje Mercatorja, bodo delničarjem morale pojasniti, zakaj, če jim je bila ponujena premija nad borzno ceno,« pravi Medja.

Unicredit banka, ki ima osem odstotkov Mercatorja, bo počakala na zavezujoče ponudbe, nato se bo odločila: »Ne gre pozabiti, da ima Mercator 17 tisoč malih delničarjev. Tem gotovo ni v interesu, da se z vrednostjo tega podjetja operira, kot daje bolje, da se z njim ne zgodi nič, kot pa da se pride do neke cene, kije nad trenutno tržno.« Včeraj je enotni tečaj Mercatorja zrasel za 0,21 odstotka, na 161 evrov.

Uroš Marter, direktor družbe Arkas, ki za banke organizira prodajo, pravi, daje bilo odstop NKBM in Abanke po odstopu NLB in Banke Celje nekako pričakovati. Interesenti za nakup - neuradno so to zasebni naložbeni skladi Mid Europa, Warburg Pincus, Bain Capital in Advent International - so o zmanjšanju prodajnega deleža obveščeni, nihče (še) ni zato odstopil, pravi. Po Marterjevih besedah je uprava Mercatorja zadnje dni morala že prejeti tudi prošnje vseh štirih bank, naj interesentom za nakup omogoči skrbni pregled.

In kaj odgovarjajo iz uprave Mercatorja? Bodo skrbni pregled dovolili in kdaj? »Če bomo od konzorcija šestih bank prejeli prošnjo za razkritje kakršnihkoli nejavnih podatkov potencialnim vlagateljem, jo bomo resno proučili in ob tem upoštevali zakonske predpise in interese družbe.« Ali s tem med vrsticami potrjujejo, da pregleda in s tem prodaje ne bo? Neuradno naj bi se Mercator bal v drobovje spustiti »nekoga, povezanega s konkurenco«; o tem, da lahko prodajo ustavi šef Mercatorja Žiga Debeljak, smo pisali že februarja (www.fmance. si/271513).

Pahor: Vlada ni ravnodušna

Kot dodaten dokaz, da s prodajo ne bo nič, poznavalci interpretirajo tudi včerajšnjo izjavo premiera Boruta Pahorja Dejal je, da »vlada ni ravnodušna do tega, v čigavih rokah bo pristal Mercator« in da si »v vladi si želijo vstop takega strateškega partnerja, ki bo družbo razvijal, ne pa izčrpal«.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.