Ožji krog potencialnih kupcev Mercatorja še ni znan

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Damijan Toplak Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 03. 03. 2010

Banke prodajalke deleža v Mercatorju šele pregledujejo seznam družb, ki naj bi kmalu opravile skrbni pregled Mercatorja; zanj bo Mercatorjeva uprava predvidoma zaprošena v naslednjem tednu

Četudi so včeraj v Dnevniku poročali, da naj bi že bili znani štirje finalisti - finančni skladi Advent International, Bain Capital, Mid Europa in Warburg Pincus, ki naj bi se potegovali za nakup 21-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju, pa je Uroš Marter iz družbe Arkas, ki vodi prodajo omenjenega lastniškega deleža, včeraj to informacijo za Večer zanikal. Povedal je namreč, da še ni nič potrjeno in da so bili oblikovani zgolj predlogi, kdo naj bi opravil skrbni pregled Mercatorja.


Po besedah predstavnika Arkasa ima še vseh osem interesentov, ki so do 8. februarja oddali nezavezujočo ponudbo, možnost oddati tudi zavezujoče. To velja tudi za strateške investitorje, neposredne konkurente Mercatorja. Sicer pa je Uroš Marter napovedal, da bodo upravo Mercatorja predvidoma šele naslednji teden zaprosili za skrbni pregled družbe ter da imena tistih, ki naj bi opravili ta skrbni pregled in se očitno že pojavljajo v javnosti, po njegovem niso nujno točna.

Kot je znano, prodaja 21-odstotni lastniški delež v Mercatorju šest bank (Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria Bank, Nova KBM in UniCredit), medtem ko je državna NLB s svojo Banko Celje, skupaj sta 15-odstotni lastnici Mercatorja, že odstopila od namere o prodaji tega deleža. Špekulira se, da bi od ostale šesterice utegnili podobno ravnati še Nova KBM in Abanka Vipa, ki sta (ne)posredno prav tako v državni lasti in imata v Mercatorju okrog pet odstotkov lastništva. Iz Nove KBM so nam sporočili, da tovrstnih poslovnih odločitev v tej fazi ne želijo komentirati. Podobno skromni so bili pri odgovorih v Abanki Vipa. "V skladu s poslovno politiko banke svojih poslovnih odločitev o posamičnih poslih ne komentiramo," se je glasil odgovor na vprašanje o morebitnem njihovem (ne)nadaljevanju postopka prodaje delnic Mercatorja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.