Mercata poskuša zamenjati nadzornike Menine s pomočjo ATVP

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Morozov Sebastjan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 03. 03. 2010 Stran: 24

Ljubljana - Na ponedeljkovi skupščini družbe Menina, ki se ukvarja s proizvodnjo pogrebne opreme, ni prišlo do zamenjave treh članov nadzornega sveta. Sklic skupščine je zahtevala družba Mercata, ki je sicer 20-odstotna lastnica Menine. Predsednik uprave Mercate Marko Mencin zahtevo po zamenjavi nadzornikov utemeljuje, ker so bili v preteklosti soudeleženi pri prodaji lastnih delnic Menine pod tržno ceno. Zaradi teh prodaj je bila družba oškodovana v višini 131 tisoč evrov. Ker predlog za zamenjavo nadzornikov Igorja Brnota, Sama Kališnika in Jane Kern Jeras ni bil sprejet, je Mencin napovedal izpodbojno tožbo.


Sicer pa skupščina ni minila brez zapletov. Ker je bilo v drugi polovici lanskega leta približno 47 odstotkov delnic Menine prenesenih iz družbe pooblaščenke MCL na podjetje Meng, v katerem ima predsednik uprave Menine Jože Homar večinski lastniški delež, je Mencina zanimalo, ali je Meng obvestil upravo Menine o tem poslu. Hkrati je zahteval tudi dokazilo o takšnem obvestilu. Zato je predsednik skupščine Menine odvetnik Srečo Jadek skupščino prekinil z utemeljitvijo, da se bo preverilo, ali je bilo zahtevano potrdilo predloženo in zahteval izpraznitev dvorane. Po prekinitvi se je potrdilo našlo. Toda po Mencinovih besedah obstaja sum, da je to potrdilo ponarejeno, saj sta tako Homar kot direktor Menga Igor Brnot v času prekinitve skupščine zapustila prostor, v katerem so se nahajali drugi delničarji. Poleg tega Mencin ocenjuje, da potrdilo ni veljavno, ker ga je podpisal samo en direktor.

Marko Mencin (na fotografiji), predsednik uprave Mercate, si prizadeva, da bi ATVP bloku lastnikov Menine, s predsednikom uprave te družbe Jožetom Homarjem na čelu, odvzela glasovalne pravice. Mencin je namreč prepričan, da je Meng kršil prevzemno zakonodajo.

Po besedah Mencina so od Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pred kratkim zahtevali, da se Mengu odvzamejo glasovalne pravice, ker naj ne bi obvestil uprave Menine, da je pridobil kvalificirani lastniški delež Menine. »Na ta način je bila kršena prevzemna zakonodaja. Če bo ATVP v postopku odločila v našo korist, bi to pomenilo, da Meng na ponedeljkovi skupščini ni imel glasovalnih pravic.

To posledično tudi pomeni, da bo prišlo do zahtevane zamenjave članov nadzornega sveta,« razlaga Mencin. Na zahtevo Mercate je sodišče 25. februarja letos že izdalo začasno odredbo za odvzem glasovalnih pravic Mengu. »Na to odredbo je odvetniška pisarna Jadek-Pensa v petek, 26. februarja, ob 15.15 vložila ugovor, sodišče pa je začasno odredbo še isti dan razveljavilo,« pravi Mencin.

Jože Homar očitke Mencina o ponarejanju listin zavrača. Po njegovih ocenah so tudi očitki, na podlagi katerih je Mercata poskušala zamenjati nadzorni svet Menine, neutemeljeni.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.