Luka Koper ima 46 milijonov evrov izgube

NatisniNatisni
Medij: SIOL.net  Avtorji: STA  Teme: Mali delničarji  Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 26. 02. 2010 Stran: spletna izdaja 18:51
Koper - Luka Koper je poslovno leto 2009 končala s 46 milijoni evrov izgube. Slabši poslovni rezultat je posledica 54 milijonov evrov slabitev naložb, ki so bile iz investicij prenesene v stroške.

Sicer bi dobiček iz poslovanja znašal 10 milijonov evrov, čisti dobiček pa pet milijonov, je po seji nadzornega sveta dejal predsednik uprave Gregor Veselko.

Poslovni prihodki Luke Koper v lanskem letu so znašali 116 milijonov evrov oziroma 15 odstotkov manj kot leto prej, stroški poslovanja pa so se v primerjavi z letom prej povišali za tri odstotke.

dr. Gregor Veselko - predsednik Uprave Luke Koper in dr. Janez Požar - predsednik NS Luke Koper(foto: STA)
 
Izstopa naložba v Intereuropo
Med slabitve so uvrstili naložbe, za katere se je uprava odločila, da ne bodo nikoli realizirane, da so bile precenjene, ali da ne prinašajo pričakovanih učinkov. S 23 milijoni evrov izstopa slabitev naložbe v Intereuropo, sledi pa ji slabitev naložbe v slovaško družbo TTI v vrednosti 20 milijonov.
Slovaška družba TTI - škode kar za 20 milijonov evrov
Kot je pojasnil Veselko, so po opravljeni cenitvi TTI ugotovili, da predstavlja od 25,8 milijona evrov, kolikor je Luka Koper plačala ob nakupu 10-odstotnega deleža družbe, škoda kar 20 milijonov evrov. Sedanja vrednot vložka v TTI znaša pet milijonov.

Med odpisi vrednosti so se znašla še vlaganja v zemljišča na Ankaranski Bonifiki, ki jih je imela Luka Koper v najemu, zanje pa ni mogla pridobiti gradbenega dovoljenja. Med odpise so uvrstili še pripravo dokumentacije za izdelavo načrta za pokritje terminala za razsute tovore, ki je, kot so zapisali v Luki Koper, "v takih okvirih neizvedljiv".

Nadzorniki so se seznanili tudi z zaključnim poročilom posebne revizije, iz katerega je razvidno, da je pri poslih v zvezi z nakupi deleža v družbo TTI, najemom parcele od podjetja Grafist in sklepanjem pogodb z družbami Sintesi Pen in Ponting Luka Koper utrpela 40 milijonov evrov škode. Ali bo vsaj del nastalih stroškov mogoče izterjati z odškodninskimi tožbami, bo po besedah Veselka znano 26. marca na skupščini.

"Glede na globalno situacijo smo nadzorniki s poslovanjem kar zadovoljni"
Revizorji družbe PricewaterhouseCoopers, ki so izoblikovali seznam desetih spornih poslov, pa po besedah Veselka niso ugotovili nič bistvenega glede svetovalnih pogodb za strategije zalednih terminalov, pri katerih je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin.

"Glede na globalno situacijo smo nadzorniki s poslovanjem kar zadovoljni," je po končani seji nadzornega sveta pojasnil prvi nadzornik Luke Koper Janez Požar. V letošnjem letu načrtujejo v Luki Koper sedem odstotkov višje poslovne prihodke kot v lanskem letu. Poslovni prihodki naj bi tako dosegli 116,5 milijona evrov, čisti poslovni izid pa naj bi znašal 9,1 milijona evrov oziroma petino več kot letos.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.