"Prodaja Mercatorja se nadaljuje"

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 24. 02. 2010 Stran: 9

Do konca tega tedna ali v začetku naslednjega naj bi bili znani (najverjetneje trije) interesenti, ki se bodo uvrstili v ožji krog za nakup dobre petine Mercatorja. Skrbni pregled, ki bi se pričel marca, lahko Mercatorjeva uprava zavrne

Pred kratkim sta NLB in njena Banka Celje kot pridruženi prodajalki prekinili postopek prodaje delnic Mercatorja, tako da prek družbe Arkas trenutno svoje deleže v Mercatorju prodaja še šest bank (Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria Bank, Nova KBM, UniCredit), ki so skupaj lastnice 21 odstotkov delnic najboljšega soseda. Delnice so pridobile lani, ko so jih, tako kot NLB in Banka Celje, zasegle ob nevračilu posojil Infond Holdingu. "Še nobeden izmed šestih predstavnikov prodajalcev nas ni obvestil, da bi odstopil od prodaje delnic Mercatorja, lahko pa kadarkoli in katerikoli prodajalec od te prodaje odstopi," je pojasnil Uroš Marter, direktor in ustanovitelj ljubljanske družbe Arkas, prek katere se prodaja delež v Mercatorju.

Velik razpon med ponujenimi cenami

Do izteka roka, 8. februarja letos, je za nakup deleža v Mercatorju prispelo osem nezavezujočih ponudb, a Uroš Marter ne želi govoriti niti o interesentih ne o ponujenih cenah za delnico največje slovenske trgovske družbe. Pove le to, da je bil pri ponujenih cenah velik razpon. Konec tega tedna ali v začetku naslednjega naj bi bil znan ožji krog potencialnih kupcev, skrbni pregled v Mercatorju, ki bi lahko trajal tudi dva meseca, pa naj bi se začel marca. Uprava Mercatorja, kjer prodaje deleža včeraj niso želeli komentirati, ima možnost zavrniti skrbni pregled, a seveda ob tem tvega jezo prodajalcev, torej svojih lastnikov.

"Skrbni pregled je namenjen potencialnim finančnim investitorjem, bilo pa bi nenavadno, da bi takšen pregled izvajal strateški investitor, tudi Mercatorjev konkurent, ki poslovanje Mercatorja že zdaj dobro pozna," je zavrnil bojazen Mercatorjevega vodstva in aktualne politike, da bi utegnil skrbni pregled opraviti tudi hrvaški Agrokor, ki naj bi po poročanju nekaterih slovenskih medijev s 195 evri ponudil največ za delnico Mercatorja. Seveda pa lahko Agrokor odda zavezujočo ponudbo tudi brez skrbnega in kasnejšega dodatnega finančnega pregleda.

Bodo povabljeni trije?

Direktor Arkasa na podlagi prispelih ponudb ocenjuje, da bodo v ožji izbor najverjetneje povabljeni trije ponudniki. Dodaja, da jih ni še nihče poklical na temo prodaje deleža v Mercatorju (prodajalce sami sproti obveščajo o prispelih ponudbah in cenah), tudi iz Mercatorja ne. In če bi od šestih bank odšteli deleža Nove KBM in Abanke Vipa, ki sta (ne)posredno v državni lasti, bi imeli prodajalci še 16- odstotni lastniški delež v Mercatorju, v nobenem primeru pa morebitni kupec nebo presegel prevzemnih 25 odstotkov delnic.

To bi lahko bilo slabo za male delničarje, ki tako najverjetneje ne bodo deležni prevzemne ponudbe, razen če bi morebitni kupec kupil še več delnic Mercatorja prek Ljubljanske borze ali kakšnega drugega večjega delničarja ter s tem presegel prevzemnih 25 odstotkov. Uroš Marter pa ni želel komentirati odločitve predstavnikov NLB, da odstopijo od prodaje Mercatorja praktično v začetni fazi postopka. Pri NLB in njeni Banki Celje je namreč zanimivo to, da že od decembra visi v zraku usoda dokapitalizacije NLB v višini 250 milijonov evrov, hkrati pa je banka lani na ravni skupine pridelala za dobrih 80 milijonov evrov izgube - tako je ekonomsko težko razumljivo, zakaj si je NLB predčasno zaprla vrata pri morebitni prodaji delnic Mercatorja.


Francoski Careffour prihaja v slovenijo

Francoski trgovec Carrefour napoveduje širitev na Balkan, med drugim tudi v Slovenijo. Carrefour in njegov grški partner Marinopoulos sta namreč ustanovila skupno družbo, prek katere se bosta širila v Albanijo, BiH, na Hrvaško, v Makedonijo, Črno goro, Srbijo in Slovenijo. Carrefour je prejšnji teden v sporočilu za javnost, ki je objavljeno na spletni strani trgovca, zapisal, da bo skupna družba odprla hipermarkete in supermarkete, ki bodo nosili ime Carrefour. Družba bo v 60-odstotni lasti Marinopoulosa in 40-odstotni lasti družbe Carrefour Marinopoulos. V novo družbo bodo vključili tudi skupno družbo v Bolgariji, ki je zdaj v 80-odstotni lasti Carrefour Marinopoulosa in 20-odstotni lasti Carrefourja.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.