Mercata toži direktorja Menine Jožeta Homarja zaradi odškodovanja družbe

NatisniNatisni
Medij: Dnevnik  Avtorji: Sebastjan Morozov Teme: ZPRE-1 Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik 
Datum: 09. 02. 2010  Stran: 18
 
Družba Mercata je proti predsedniku uprave Menine Jožetu Homarju in petim drugim posameznikom vložila odškodninsko tožbo zaradi oškodovanja družbe.
 
Homar sklica skupščine in odškodninske tožbe ni želel komentirati. 
 
Po besedah predsednika uprave Mercate Marka Mencina so se za tožbo odločili, ker je Menina v preteklosti prodajala lastne delnice izbranim osebam po nižji ceni od tržne, kar je povzročilo oškodovanje družbe v znesku 131.000 evrov.
 
 
Ravnanje vodstva Menine predstavlja enega od klasičnih manevrov pri nepreglednih menedžerskih odkupih. Zaradi utemeljenega suma o oškodovanju družbe je Mercata kot 20-odstotna lastnica Menine, ki se ukvarja s prodajo pogrebne opreme, pred dnevi zahtevala tudi, da se na izredni skupščini zamenjajo trije člani nadzornega sveta.
 
Mencin pravi, da je nepravilnosti pri odkupu lastnih delnic ugotovil že izredni revizor, podjetje AGN Consultatio, ki ga je na skupščini pred časom imenovala največja delničarka, družba pooblaščenka MCL (pred kratkim je MCL ustanovilo podjetje Meng in nanj preneslo 46,65-odstotni lastniški delež Menine). V tem podjetju ima največji lastniški delež predsednik uprave Jože Homar.
 
Uprava in Nadzorni svet odškodninsko odgovorna
 
Čeprav je izredna revizija ugotovila, da sta uprava in nadzorni svet oškodovala družbo, odškodninska tožba za povrnitev škode ni bila vložena. "To ni presenetljivo, saj so nekateri organi vodenja in nadzora v Menini še vedno tisti, ki so povzročili škodo," pravi Mencin. Zato je Mercata od uprave zahtevala sklic skupščine, na kateri so odločali o vložitvi tožbe proti Homarju in članom nadzornega sveta. Toda ker predlog sklepa na skupščini zaradi razmerja moči v korist družbe pooblaščenke ni bil sprejet, je Mercata na podlagi zakona o gospodarskih družbah pred kratkim vložila tožbo v svojem imenu in na račun Menine.
 
Po besedah Mencina je na začetku leta 2006 Menina sklenila pogodbe o prodaji in nakupu delnic s tremi zaposlenimi Menine po ceni 70 evrov za delnico, medtem ko je dejanska tržna cena v tistem času znašala več kot 100 evrov. Dodaja, da si je s prodajo lastnih delnic Homar posredno in neposredno omogočil nadzor nad večinskim paketom delnic Menine. Pri tem ne gre spregledati, da je Menina na skupščini najprej sprejela sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala z umikom lastnih delnic. Ko je v nasprotju s skupščinskim sklepom lastne delnice prodala trem zaposlenim, pa je na naslednji skupščini sklep o umiku lastnih delnic preklicala.
 
Homar sklica skupščine in odškodninske tožbe ni želel komentirati. Po njegovih pojasnilih je Menina v minulem letu poslovala uspešno. Razen tega, da so prihodki znašali malo manj kot leta 2008, drugih podrobnosti še ni želel razkrivati. Leta 2008 je skupina Menina ustvarila osem milijonov evrov prihodkov iz poslovanja in 439.000 evrov čistega dobička.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.