Slovenski "blue chipi" razkrivajo napovedi za 2010

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Tomažič Janez Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Borze in denar Datum: 14. 12. 2009 Stran: 12

Zmagovalec minulega tedna je z več kot osemodstotno rastjo proizvajalec industrijskih arom Etol

Prihodnji teden bodo slovenska podjetja začela razkrivati načrte za leto 2010. Po borznem koledarju bo danes to naredil naftni trgovec Petrol [PETG NP], v sredo Mercator [MELR 156,10 -1,82%]in NKBM [KBMR 12,00 +0,08%], v petek pa Intereuropa [IEKG 5,80 +0,87%]in Sava [SAVA NP].
 
Zmagovalec minulega tedna je z več kot osemodstotno rastjo proizvajalec industrijskih arom Etol . Za štiri odstotke sta se popravila še Zlata Moneta in Aerodrom Ljubljana [AELG NP].
 
Poraženci tedna so Zvon Dva Holding [ZV2R NP], ki je izgubil slabo desetino, Krka [KRKG 65,20 +1,01%] je izgubila pet odstotkov (kdo so bili glavni prodajalci, preberite na sprednjih straneh časopisa), nekoliko manj je izgubila Pivovarna Laško [PILR 25,00 +2,04%]. To podjetje se mora nujno razdolžiti, zato so se banke organizirale v upniški odbor.
 
Med zanimivejšimi poslovnimi dogodki, ki se bodo zgodili ta teden, bo ocena Gorenja za leto 2009. Družba, ki jo je recesija zelo prizadela, je v tretjem četrtletju naredila poslovni preobrat.
 
Izgubljena priložnost Luke Koper
 
Teden je zaznamovalo poročilo o zamujeni poslovni priložnosti Luke Koper [LKPG NP]. Nekdanjemu šefu Robertu Časarju je beneško pristanišče ponudilo sodelovanje pri kontejnerskem pretovoru. Znova sta na trgu tudi NLB , za katero se poleg naložbenega sklada Apax zanimajo še Kitajska razvojna banka, in pa Ljubljanske mlekarne.
 
Obe družbi sicer ne kotirata na borzi, bi pa morebitni prevzem morda imel pozitivne posledice na slovenski trg kapitala, kjer se je likvidnost za spoznanje popravila.
 
Gorenje bo dalo oceno za leto 2009
 
Najprometnejši papir je bil novomeška Krka, z njim je bilo 969 poslov, prometa pa je bilo za 3,8 milijona evrov. Med prvih pet papirjev se je uvrstil še Telekom Slovenije [TLSG NP], ki je na mednarodnem trgu z lahkoto prodal za 300 milijonov evrov obveznic, največ vlagateljev je bilo z Otoka. Sedemletne obveznice imajo nominalno obrestno mero 4,875 odstotka.
 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.