"Tega leta me je bilo strah"

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: Jeranko Brane Teme: Mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 17. 11. 2009 Stran:

V Termah Olimia krize zaenkrat skoraj ne poznajo - Moratorij za lastniške skomine

»Tega leta me je bilo strah in me je še vedno,« pravi direktor družbe Terme Olimia Zdravko Počivalšek. Izkazalo se je, da je med redkimi gospodarskimi družbami, ki v času splošne gospodarske krize dobro poslujejo ter celo investirajo, tudi družba iz Podčetrtka.

Njeni skupni prihodki v devetmesečju, ki so znašali približno 12 milijonov evrov, so od lanskih višji za dva odstotka ter čisti dobiček za petino. To se je zgodilo kljub letošnji obnovi najstarejšega Hotela Breza, ki so ga celovito obnavljali ter razširili postopoma, zaradi česar so imeli na voljo dvajset odstotkov manj ležišč. V termah, ki so tik ob šengenski meji, so nekoč prevladovali domači gosti, letos je tujcev že 43 odstotkov, po novem z Italijani na prvem mestu (izpodrinili so nemško govoreče goste) .

 V Termah Tuhelj v bližnjem Hrvaškem Zagorju, ki so hčerinsko podjetje Podčetrtečanov, so znašali skupni prihodki v prvem tričetrtletju4,l milijona evrovter dobiček šesto tisoč evrov. Gostov je bilo letos tri odstotke manj kot lani.

V objektih Term Olimia tako biva v celoti po približno tisoč gostov na dan (za primerjavo: občina Podčetrtek ima 3300 prebivalcev). V svojih kopališčih beležijo letos 371 tisoč kopalcev, kar je podobno kot lani.

Na število gostov in poslovne rezultate to, da je okolica Term Olimia veliko gradbišče, očitno ni vplivalo. Letos maja so odprli novo luksuzno kopališče Wellness Orhidelia, zgradili garažno hišo, v preteklih dneh sta se končali obnova in širitev najstarejšega Hotela Breza, pri čemer sodelujejo tudi pri gradnji večnamenske športne dvorane.

Orhidelia in garažna hiša sta stali 14,5 milijona evrov, od tega so prejeli približno dva milijona evrov nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Med različnimi letošnjimi priznanji so bile Terme Olimia zadnjega deležne pred nekaj dnevi, na festivalu svetovne arhitekture v Barceloni, saj se je arhitekturna rešitev novih term Wellness Orhidelia uvrstila med enajst najboljših na svetu. 

Iz istega sklada so prejeli še 1,5 milijona evrov za prenovo in nadzidavo najstarejšega Hotela Breza, ki je stala 6 milijonov evrov. Večnamenska športna dvorana v Podčetrtku, ki jo gradi občina, je prav tako v interesu gospodarske družbe, saj z njo računa na razvoj športnega turizma. Uradno odprtje dvorane, ki je pod hoteli Term Olimia, bo 4. decembra.

In prihodnost? V Podčetrtku za prihodnje leto načrtujejo začetek gradnje novega hotela v bližnjih hčerinskih Termah Tuhelj na Hrvaškem, v teh pa so napovedani pogovori zaradi dolgo načrtovane gradnje termalno zabaviščnega kompleksa v makedonski Gevgeliji (vrednega nad dvajset milijonov evrov). Udeležil naj bi se jih makedonski partner ter predstavnik svetovne banke, ki je projekt pripravljena sofinancirati. »Glede papirjev smo precej daleč,« komentira dogajanje direktor Počivalšek, vendar so zaradi pravnih in drugih razlik previdnejši, kot so bili v hrvaških Termah Tuhelj. V Termah Olimia si po novem tudi prizadevajo, da bi privabili več bolj oddaljenih gostov, ki zato potrebujejo letalski prevoz. Zaenkrat se še zatika, vendar jim je v vzpodbudo, da je bilo na začetku podobno s trženjem v Italiji.

»Obdobje zadnjih dveh let je bilo za nas težko, saj smo tukaj zato, da se ukvarjamo s tekočim poslovanjem. Končno sem preživel mirno poletje, saj nas je zadnji dve leti vedno kdo kupil,« komentira razvpite lastniške zaplete direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek, ki pravi, da vsaka lastniška struktura za podjetje ni dobra, tudi zaradi razvoja najširšega okolja Term Olimia, s katerim so za razliko od večine drugih podobnih slovenskih družb tesno povezani. Državni lastniški delež v Termah Olimia, ki znaša več kot polovico (in je v lasti SŽ, Kada in Soda), še vedno prevladuje, eno petino ima Zvon Ena, približno eno petino mali delničarji, medtem ko štiri in pol odstotka znaša delež podjetja Bioto, ki je v lasti uprave Term Olimia.

BRANE JERANKO

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.