V Kurivu še vroče

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice
Avtorji: Božič Bogdan
Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković
Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 26. 10. 2009
Stran: 3
 

POMEMBNA ZMAGA MALIH DELNIČARJEV KURIVA
 
Ljubljana, Nova Gorica
 
Mali delničarji Kuriva so končno dosegli, da je po njihovem tajna delniška knjiga družbe postala javna. Mali lastniki zdaj lahko prosto razpolagajo s svojimi delnicami v Kurivu. Uprava družbe zanika obtožbe delničarjev o tajnosti, trdi, da je bila delniška knjiga ves čas javna. Za male delničarje Kuriva Gorica je 21. oktober zelo pomemben dan, saj je po več kot treh letih prizadevanj in manevrov vodstva delniška knjiga družbe postala javna, kot določa zakonodaja. Tako so večletna prizadevanja malega delničarja Bogdana J. Lapajneta in predsednika Društva - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) Rajka Stankovića končno obrodila sadove. Stankovič pravi, da so z razpletom zadovoljni: "Zdaj smo se končno začeli normalno pogovarjati z upravo, tudi glede morebitnega vstopa strateškega partnerja v Kurivo."
 
 
 
POSTOPKI PROTI KURIVU
 
Mali delničarji menijo, da je bila delniška knjiga Kuriva tajna. Pri vsakokratnem sklicu skupščine so pooblaščenci zahtevali vpogled v delniško knjigo, ki pa je bila iz neznanih razlogov delničarjem doslej vedno skrita. Zato so proti družbi sprožili različne sodne postopke. Po pritisku pravnikov je uprava le dovolila celovit vpogled v delniško knjigo, iz katere izhaja, da ima član uprave, skupaj s svojo hčerko, ki zaseda funkcijo predsednice uprave, ter ženo in sinom več kot 50odstotni delež v osnovnem kapitalu. Torej lahko uprava družbe odločilno vpliva na vse odločitve družbe, kar zagotovo ni v prid malim delničarjem.
 
ČRNIGOJA ZANIKATA
 
Dvočlanska uprava Kuriva, ki so sestavljata Egidij Črnigoj in Polonca Črnigoj, zanikata obtožbe malih delničarjev o tajnosti delniške knjige. Črnigojeva trdita, da je bila delniška knjiga ves čas javna. Poudarjata, da je vsak delničar imel pred skupščino možnost vpogleda v knjigo na sedežu podjetja. Zastopnik malih delničarjev s pooblastilom je imel pred vsako skupščino vpogled v delniško knjigo. Znano je, daje bila udeležba na skupščinah vedno skoraj stoodstotna, iz prijav za skupščine in zapisnikov pa je bilo točno razvidno, kolikšen delež ima posamezen delničar. Brez teh podatkov izvedba skupščine ne bi bila mogoča, poudarja uprava. Rajko Stanković je glede zakonskih določb, ki določajo obveznost izdaje delnic v nematerializirani obliki, trikrat opozoril družbo, nazadnje letos avgusta. Ker delniška knjiga leta 2007 ni bila izdana, je mali delničar vložil tudi tožbo za izdajo delnic, ki pa na sodišču v Novi Gorici še ni prišla na vrsto. Uprava Kuriva je na vsebino tožbe lani tudi odgovorila s pojasnilom, da zaradi starega statuta vpis v delniško knjigo ni bil mogoč.
 
Klirinško depotna družba je namreč poslala zahtevo po dopolnitvi statuta, s katero bi natančno določili vrsto delnic. V skladu s tem je bil na avgustovski skupščini statut spremenjen, kar je končno omogočilo vpis delnic v centralni register. Kot pravi uprava, je edina razlika med sedanjim in prejšnjim stanjem v tem, da je zdaj vpogled plačljiv, medtem ko je bil prej brezplačen. Uprava tudi meni, da zaradi krize v podjetju mali delničarji s takimi in podobnimi manevri pritiskajo na upravo, da bi v času 40-odstotnega padca prodaje in katastrofalne plačilne discipline, odkupila njihove delnice.
 
BOGDAN BOŽIČ

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.