Novi kiks nadzornikov: NLB končno dobila upravo, a ni znano, kdaj nastopi

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Weiss Monika, Matejčič Katarina Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 20. 10. 2009 Stran: 4

Kakšno poslovno škodo bo zaradi kadrovskih kolobocij, ki se ne nehajo doživela NLB, bo verjetno znano kmalu.

Nadzorniki NLB so včeraj vendarle odločili: ob predsedniku Božu Jašoviču bodo člani uprave največje državne banke še David Benedek, Claude Deroose, Marko Jaklič in Robert Kleindienst. Mateja Narata ne bo. Kdaj bo nova uprava začela delo, pa ni jasno - in krivi so nadzorniki. Ze včeraj smo pisali, a naj ponovimo: od julijske skupščine NLB je povsem jasno, da bo z novim predsednikom uprave NLB prevetrena celotna uprava NLB. Nadzorniki NLB, kijih vodi uslužbenka finančnega ministrstva Stanislava Zadravec Caprirolo, se do včeraj o tem niso niti pogovarjali s petimi člani uprave, kaj šele, da bi že julija proučili njihove individualne pogodbe in pogoje za predčasni odpoklic.

In v čem je težava? Ob Jašoviču ima uprava NLB zdaj še pet članov, to je največ, kolikor dopušča statut NLB - zato je pred imenovanjem novih članov nujen odpoklic zdajšnjih. A vsi zdajšnji člani uprave imajo v individualnih pogodbah zapisano, da jih mora NS o predčasnem odpoklicu obvestiti pol leta pred tem. Kakšno poslovno škodo ima NLB? In kaj so nadzorniki NLB sklenili po včerajšnji šesturni seji? Predčasno so odpoklicali zdajšnje člane uprave in imenovali štiri nove, med njimi tudi dva zdajšnja člana uprave, Belgijca Clauda Deroosa in Davida Benedeka. Šele zdaj se nadzorniki nameravajo z odpoklicanimi člani - Matejem Naratom, Miranom Vičičem in Alojzom Jamnikom - dogovarjati, pod kakimi pogoji so prej kot v pogodbenih šestih mesecih pripravljeni oditi iz uprave NLB. Mandate imajo sicer do julija 2012. Uskladili naj bi se do 2. novembra, koje nova seja NS NLB. Kdaj bo največja državna banka končno dobila novo vodstvo - agonija vodenja traja vsaj od aprila, ko je po 79 dneh odstopil Draško Veselinovič, tako še ni jasno.

Prav tako ni jasno, kako poslovno škodo ob vsem že ima in jo bo še doživela NLB. Bo Narat res odšel iz NLB? V kaj bodo Narat, Vičič in Jamnik privolili in pod kakimi pogoji, ni znano. Menda pa so precej razočarani, ker se do zdaj z njimi ni nihče niti pogovarjal. Narat, čigar imenovanje v upravo je bilo do zadnjega v zraku, je pred dnevi nakazal, da v NLB ne namerava ostati - kam bo šel, pa ni vedel. Po vladnem sklepu (pravilno) odpoklicanim članom uprave odpravnina ne pripada, če ostanejo zaposleni v NLB - če pa odidejo iz NLB, dobijo odpravnino v vrednosti šestih plač. Kdo bo v novi upravi skrbel za kaj, tudi še ni znano Kako si bo nova uprava NLB z Jašovičem na čelu razdelila področja delovanja, tudi še ni znano.

Zlasti se ne ve, kdo bo skrbel za področje komerciale in velike stranke (podjetja), ki zadnje mesece, ko so vsi v NLB skoncentrirani na kadrovanje, zapuščajo NLB. To potrjujejo tudi nekateri nadzorniki. Dva člana zdajšnje uprave, ki sta imenovana tudi v novo - David Benedek in Claude Deroose, sta zdaj pristojna za informacijsko tehnoloagijo, ekonomiko in razvoj organizacije oziroma za upravljanje tveganj, financ in zalednih služb. Še največ izkušenj z »realnim« sektorjem ima Marko Jazbec, ki bo v upravo NLB prišel iz uprave Intereurope, kjer skrbi za finance, medtem ko je četrti član Robert Kleindienst prvi mož družbe NLB Skladi in torej vešč naložbenja. NLB Skladi bodo sicer izgubili še enega člana uprave - Bachtiar Djalil gre v Kapitalsko družbo, in edini član uprave ostaja Kruno Abramovič. Intereuropa ostala brez finančnika, morda bo pomagal Simoneti Izbor Jazbeca pomeni, da je Intereuropa, ki se že tako spopada z velikimi težavami, predvsem v Rusiji, zdaj ostala še brez finančnika. To pomeni, da je v vodstvu samo predsednik uprave Ernest Gortan.

Gortan in Jazbec sta do zdaj namreč ocenjevala, da tretjega člana ne potrebujeta, brez svojega predstavnika pa so že nekaj časa tudi zaposleni. »Članstvo v upravi NLB je velik karierni skok, zato Jazbecu iskreno čestitam. Kljub temu mi je žal, da ne bo več del sanacijske ekipe, pogrešali ga bomo. Zato upam, da bo z Intereuropo sodeloval vsaj kot bančnik,« pravi prvi nadzornik Intereurope Bruno Korelič. In kdo bo nadomestil Jazbeca? »Ne vem še, novega človeka bomo iskali med najboljšimi slovenskimi bančniki. A s pogovori, ne razpisom, saj nisem privrženec takega izbiranja kadrov,« odgovarja Korelič. Ob tem spomnimo, da je Intereuropa že druga velika primorska družba, ki je brez finančnika. Prva je Luka Koper, kjer je nadzornik in član kadrovske komisije Marko Simoneti, ki je tudi član nadzornega sveta NLB. »Morda lahko Intereuropi kakšnega primernega človeka, ki se je prijavil na razpis za Luko, a ni bil izbran, predlaga kar Simoneti. On sicer navija za Luko Vesnaverja, ki pa zaradi afere NKMB ni primeren. In če ni dober za v Luko, tudi v Intereuropo ne more priti,« ocenjujejo naši viri.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.