Riglerju zagovor ni pomagal, Intereuropa bo tožila še NS

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Matejčič Katarina Teme: Sklici skupščin delniških družb Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 11. 09. 2009 Stran: 6

Tudi odstavljeni Lovšin meni, da vmešavanje sodišča ni potrebno; to bo le dodaten strošek, poudarja nekdanji šef.

Na včerajšnji skupščini Intereurope, že tretji letos, sta bila z veliko, večino sprejeta oba predlagana sklepa. Družba je tako takoj dobila dva nova člana nadzornega sveta (NS) - Tadeja Tufka in Mašo Čertalič -, uprava pa nalogo, da v pol leta pripravi odškodninske tožbe. Pri prvi točki je na predlog delničarja Luke Koper prišlo do manjše spremembe. V sklicu je pisalo, da se tožbe zaradi oškodovanja Intereurope, ki gaje potrdila tudi izredna revizija pod taktirko KPMG, vložijo proti nekdanjemu vodstvu ali nadzornikom.

Poleg tega je bilo predlagano, da se ta naloga zaupa ljubljanskemu odvetniku Mihi Kozincu, predsedniku odvetniške zbornice. S tem pa se ni strinjala Luka Koper, zato je predlagala črtanje drugega odstavka besedila (del o imenovanju pravnega zastopnika) in zamenjavo besede ali z in. To pomeni, da se bodo na sodišču znašli tako člani nekdanje uprave z Andrejem Lovšinom na čelu kot tudi NS. Temu je že na seji nasprotoval nekdanji prvi nadzornik Boštjan Rigler (včeraj ga je v NS nadomestil Tadej Tufek), ki je v svojo in obrambo kolegov prebral celo krajši govor.

A neuspešno, sklep je namreč podprlo več kot 99 odstotkov navzočih delničarjev. »Razumem Riglerjevo stališče; ravno na sodišču bo imel najboljšo možnost, da dokaže svojo nedolžnost,« je svoj glas za tožbo pojasnil predstavnik VZMD Kristjan Verbič. Lovšin obžaluje tak slep »Obžalujem tak slep skupščine, saj je tožba neupravičena. Ruski projekt Cehov je namreč dober in to bo pokazal tudi čas,« je zadevo komentiral Lovšin, ki meni, da bodo ti postopki Intereuropi prinesli le dodatne stroške, drugega nič. »Pa še to bi omenil. Propadel projekt predprejšnje uprave Luke Koper (vodil jo je Bruno Korelič, zdaj predsednik NS Intereurope, op. a.), to je širitev luke na sedmi pomol v Trstu, nikoli ni bil predmet kakšne revizije, skupščine ali tožbe,« je končal Lovšin. Gortan: Intereurope Transporta ne prodajamo

S čim, poleg s skupščinami in tožbami, se v tem trenutku še ukvarja uprava Intereurope, ki ji predseduje Ernest Gortan? »Ukvarjamo se z logističnim centrom Cehov, ki naj bi bil vendarle končan konec leta, krepimo trženje, zmanjšujemo število odločilnih filial oziroma ravni odločanja, pripravljamo načrt odprodaje nepotrebnega premoženja - to so predvsem nepremičnine, delno pa tudi finančne naložbe,« odgovarja Gortan. Se z Zdenkom Pavčkom oziroma njegovim Viator & Vektorjem dogovarjajo za prevzem hčerinske družbe Intereuropa Transporta? »Ne, Intereurope Transport ne prodajamo,« zagotavlja šef Intereurope.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.