Delo spet z nadzornim svetom in upravo

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Hren Barbara Teme: Sklici skupščin delniških družb Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 28. 08. 2009 Stran: 22

Ljubljana - Časopisno-založniška hiša Delo se po dobrega pol leta enotirnega upravljanja vrača na dvotimi sistem upravljanja z upravo in nadzornim svetom. Tako so na včerajšnji skupščini sklenili Delovi delničarji. Trije nadzorniki petčlanskega sveta, ki bodo zastopali kapital, so znani - Marjeta Zevnik, Robert Šega in Dragica Cepin, dva pa bodo izbrali še zaposleni. Mandat jim bo začel teči, ko bodo končani postopki v svetu delavcev in bodo začele veljati spremembe statuta.

Iz virov blizu Pivovarne Laško smo izvedeli, da hitrih sprememb ni pričakovati, saj želijo najprej razmere v družbi stabilizirati. Ali se obeta menjava na mestu odgovornega urednika Dela, ni znano. Odgovorni urednik Darijan Košir, ki se mu mandat izteče leta 2013, osnov za svojo razrešitev ne vidi. Uvedba dvotirnega sistema upravljanja ni povezana z meduredniško politiko, temveč spreminja le upravljanje poslovnega dela družbe, je dejal Košir, ki pričakuje, da bo dokončal mandat.

Delovi lastniki so obravnavali tudi lansko poslovno poročilo in odločili, da se bilančni dobiček ne deli. Delo je lani ustvarilo 60,58 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za dober milijon evrov več kot leto prej. Čistega dobička je bilo za 4,6 milijona evrov (leto prej 1,8 milijona evrov). Upravi in nadzornemu svetu so podelili razrešnico za lani. Spomnimo, da je ob lanski uvedbi enotirnega sistema upravljanja Dela na čelo upravnega odbora stopila dotedanja predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem. Uvedbi takšnega sistema so nasprotovali vsi organi zaposlenih. Predvsem zato, ker je odgovorni urednik postal član upravnega odbora, kar je po njihovi oceni postavilo pod vprašaj avtonomijo uredništva in položaj novinarstva v hiši.

Delo Prodaja in Sod poskrbela za izplačilo polovice dobička Večera

Delo Prodaja, ki je lastniško prepleteno z DZS Bojana Petana, je na včerajšnji skupščini Večera poskrbelo za to, da bo Večer svojim delničarjem izplačal dva evra bruto dividende na delnico, čeprav sta uprava in nadzorni svet predlagala, da slab milijon evrov bilančnega dobička ostane nerazporejen. Najprej je nasprotni predlog predlagal paradržavni sklad Slovenska odškodninska družba (Sod), in sicer, da naj se izplača zakonsko določen minimalni dobiček v višini štirih odstotkov osnovnega kapitala, kar znese okoli 41.000 evrov. A nato je Delo Prodaja, ki ima v Večeru slabih sedem odstotkov lastništva, predlagalo, da se izplača dividenda v višini dva evra bruto na delnico oziroma skupno skoraj 512.000 evrov. Delničarji so predlog potrdili. Ob tem dodajmo, da večinski lastnik Delo ni imel glasovalnih pravic, zato je imel od 16,95 odstotka zastopanih delničarjev večino glasov Sod, ki je desetodstotni lastnik mariborske časopisne hiše.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.