Mercator vrnil delnice Petrola Novi Ljubljanski banki

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Vuković Vesna,Rankov Suzana Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 08. 05. 2009 Stran: 21

Ljubljana - Mercator je včeraj prodal 6,06-odstotni delež Petrola in s tem izpolnil svoje napovedi, da bo delnice prodal najpozneje do konca septembra. Delež Petrola je tako po dobrem mesecu spet pristal pri Novi Ljubljanski banki, ki je do njega prišla z unovčitvijo pogodbe z Istrabenzom o začasni prodaji delnic.

Mercator je ob nakupu delnic uradno pojasnil, da gre za kratkoročno upravljanje z likvidnostnimi rezervami in uravnavanje medletnih denarnih tokov za izvajanje investicij. Toda, kot je znano, je Mercator v začetku aprila dejansko priskočil na pomoč državi, saj ji je na volilni skupščini Petrola grozilo, da bi na pobudo nedržavnih lastnikov ostala brez glasovalnih pravic.

Državna Kad in Sod imata namreč več kot četrtinski delež Petrola, po črki zakona pa bi morala objaviti prevzem, če bi se delež države ali z njo povezanih oseb povečal. Zaradi različnih pravnih mnenj ni popolnoma jasno, ali lahko NLB, ki je s prekinitvijo pogodbe z Istrabenzom pridobila šestodstotni delež Petrola, štejemo za z državo povezano družbo in bi torej morali državni lastniki objaviti prevzem ali pa bi ostali brez glasovalnih pravic, zato država ni želela tvegati. Na skupščini Petrola, na kateri je imel državni blok izrazito premoč, je Istrabenz napovedal vložitev izpodbojne tožbe. Iz Istrabenza včeraj pojasnil, ali so do roka, ki se je iztekel ta teden, uresničili svojo napoved, nismo dobili. Po pogodbi med NLB in Mercator-' jem je imel Mercator možnost od NLB zahtevati, da od njega ponovno odkupi delnice Petrola.

Pričakujemo lahko, da bo ATVP zdaj preverila, ali nista država in NLB povezani osebi in torej v prekršku. V NLB so doslej vztrajali, da država po določilih zakona o prevzemih ni več kot 50-odstotna lastnica banke, zato niso z državo povezana oseba. Po naših informacijah je željo, da bi ponovno odkupila delnice Petrola, izrazila NLB, zato se postavlja vprašanje, ali ni v ozadju strah pred morebitno tožbo zaradi prekinitve repo pogodbe, ki jo je Istrabenz omenjal že pred mesecem dni. Bi pa vrnitev delnic Petrola pod okrilje NLB lahko pomenila tudi lažje iskanje dogovora med bankami upnicami Istrabenza. Kot je znano, namreč nekatere banke pred morebitnim pristankom na prisilno poravnavo Istrabenza želijo, da se razveljavi unovčitev zavarovanj iz repo pogodb.

Banke, ki so prekinile pogodbe o začasni prodaji delnic, naj bi bile namreč v privilegiranem položaju. Spomnimo, da so na tak način do delnic Mercatorja in Petrola prišle Unicredit banka, NLB, Hypo banka in Gorenjska banka. Po neuradnih informacijah so nekatere od teh bank že pred časom izrazile namero, da bi se kljub prekinitvi repo pogodb te upoštevale pri predlogu finančne reorganizacije Istrabenza.

Največji lastniki proti imenovanju uprave Pred današnjo sejo nadzornega sveta Istrabenza, na kateri bodo med drugim obravnavali postopke zaradi insolventnosti in program finančne reorganizacije, so potekali intenzivni dogovori, koga imenovati v upravo družbe. Predsednik uprave NFD Holdinga Stane Valant je včeraj na nadzorni svet naslovil protestno pismo, v katerem nadzornike opozarja na odškodninsko odgovornost v primeru imenovanja uprave. Kot lastnik Istrabenza se namreč zavzema, da o novi upravi odloča nov nadzorni svet, ki bo mandat nastopil konec maja. Glede na to, da se Bavčarju mandat izteče čez teden dni, naj bi po predlogu NFD in Petrola Istrabenz do konca meseca vodil član uprave Bogdan Topič. Posamezniki, med katerimi se omenja zlasti nadzornika Bojana Korsiko, pa naj bi, tako naši viri, izvajali pritisk na predstavnike zaposlenih, naj podprejo današnje imenovanje nove uprave.

Med tiste, ki brez dvoma podpirajo Bavčarja, se uvršča tudi Tomaž Toplak, medtem ko ni jasno, kako bo ravnal Damijan Mihevc. Dodajmo še, da so iz Istrabenza bankam pred dnevi najprej sporočili, da ne bodo plačevali stroškov prokurista, ki je bil imenovan na željo bank, zdaj pa se želijo znebiti tudi Tamare Jerman, ki je bila v upravo nedavno imenovana na predlog Petrola.

AttachmentSize
3987440.pdf141.66 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.