Delničarji Gorenja ne bodo deležni lanskega dobička

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Kramer Franc Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 07. 05. 2009 Stran: 10

Večino od dobrih 35 milijonov evrov dobička bodo namenili za oblikovanje drugih rezerv iz dobička, ostali del ostane nerazporejen

Če bo obveljal predlog uprave in nadzornega sveta Gorenja, bodo delničarji družbe ostali brez deležev dobička za lani. Od dobrih 35 milijonov evrov bilančnega dobička, kolikor ga je imelo Gorenje lani, naj bi večino, dobrih 28 milijonov uporabili za oblikovanje drugih rezerv iz dobička, dobrih sedem milijonov ostane nerazporejenih. Za tako delitev sta se uprava in nadzorni svet odločila zaradi upoštevanja dolgoročne razvojne politike in seveda zaradi sedanjih razmer v Gorenju, ki so posledica globalne krize. Pomenila naj bi krepitev lastniškega kapitala in s tem lastnih virov družbe. Delničarji pa bodo o tem odločali na skupščini, ki bo 18. junija.

Na njej bodo odločali še o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu za lansko poslovno leto, znižanju sejnin, spremembi dejavnosti in spremembah statuta. Pri znižanje sejnin članom nadzornega sveta bodo upoštevali predlog vlade in jih znižali za čas do konca naslednjega leta. Tako bo sejnina za predsednika nadzornega sveta po predlogu sklepa odslej znašala 536,25 evra (zdaj 1072,50), za člane pa 412,50 (doslej 825)., Nadzorni svet Gorenja šteje deset članov. Predsednik je Jože Zagožen, njegov namestnik Ivan Atelšek, ostali člani pa Peter Ješovnik, Milan Podpečan, Andrej Presečnik, Gregor Sluga, Peter Kobal, Drago Krenker, Krešimir Martinjak in Jurij Slemenik. Na skupščini se bodo delničarji tudi seznanili s poslovanjem Gorenja v lanskem letu, uprava pa jih bo gotovo seznanila tudi s težavami poslovanja v letošnjem. Te so zaznamovale že poslovanje konec lanskega leta in krivuljo uspešnosti nagnile navzdol.

V devetih mesecih so namreč beležili še zelo ugodne rezultate in vse je kazalo, da bodo v celoti izpolnili načrtovani plan. Predvsem v zadnjih dveh mesecih je prišlo do strmega padca naročil, temu ustrezno so morali zmanjšati proizvodnjo. Kljub vsemu so lani ob skrbnem poslovanju sklenili dokaj uspešno, čeprav zaradi bistveno spremenjenih razmer vseh načrtovanih ciljev Gorenje lani ni doseglo. Od dobrih 35 milijonov evrov bilančnega dobička, kolikor gaje imelo Gorenje lani, naj bi večino, dobrih 28 milijonov, uporabili za oblikovanje drugih rezerv iz dobička, dobrih sedem milijonov ostane nerazporejenih.

AttachmentSize
3985354.pdf450.73 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.