24ur - gospodarstvo

Syndicate content 24ur.com RSS
24ur.com RSS feed
Updated: 43 weeks 3 days ago

Aretacija stečajnega upravitelja Kosa šokirala tudi predsednika zbornice

Sat, 17/03/2018 - 19:25
Nedavna aretacija stečajnega upravitelja Tomaža Kosa, ki so ga kriminalisti NPU kazensko ovadili zaradi suma zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine, je zelo presenetila tudi predsednika Zbornice upraviteljev Slovenije Marka Zamana. Dejal je, da upa, da se bo vse skupaj izkazalo kot neresnica in igra slučaja.

Pahor pred komisijo glede NLB: Poročila Sove nisem prebral, domneval sem, da se s tem ukvarjajo pristojni

Sat, 17/03/2018 - 19:20
Pred komisijo, ki preiskuje domnevno pranje denarja v NLB, so nastopili nekateri odgovorni za nacionalno varnost, nekdanji minister za finance Franc Križanič in svetovalka v kabinetu predsednika vlade Simona Dimic, pa tudi takratni premier Borut Pahor. Ta je dejal, da poročila Sove o dogajanju o NLB ni prebral, ker je pričakoval, da se s tem ukvarjajo pristojni.

Zgodovinska lekcija, ki jo je Trump očitno spregledal. Bo zaradi fotografije na kocko postavil svetovni mir?

Sat, 17/03/2018 - 09:07
"Trgovinske vojne so lahek zalogaj in v njih je enostavno zmagati," pravi ameriški predsednik Donald Trump. Zgodovina mu oporeka. Iz trgovinskih nastanejo prave, krvave (svetovne) vojne. Številni se zato bojijo, da bi Trump na račun izpolnjevanja predvolilnih obljub, prestopil mejo razuma in svet pahnil v kaos, ki bi se končal s katastrofo.

V projektu Teš 6 napovedane ovadbe politikov. Je na spisku tudi predsednik Pahor?

Fri, 16/03/2018 - 20:54
Vodja preiskovalne komisije za Teš 6 Matjaž Hanžek napoveduje ovadbe proti nekaterim sedanjim in nekdanjim politikom. Konkretna imena še niso znana, se pa že ugiba, ali bi Hanžek zaradi domnevnega prikrivanja dejstev pred komisijo utegnil ovaditi tudi predsednika države Boruta Pahorja.

Kras v postopek preventivnega prestrukturiranja

Fri, 16/03/2018 - 17:00
Sežanski Kras, ki ga kupuje Jata Emona, gre v postopek preventivnega prestrukturiranja. Predlog za uvedbo postopka je vložilo podjetje samo, ki ima že tri tedne blokirane vse transakcije račune, okrožno sodišče v Kopru pa ga je potrdilo danes.

Goršek o domnevnem pranju denarja v NLB: Zvonil mi je zvonec

Thu, 15/03/2018 - 20:05
Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB in Novi KBM, je pričal nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek. Zatrdil je, da so obvestilo Sove o sumljivih poslih v NLB sprejeli z vso resnostjo. "V glavi mi je zvonil zvonec," je dejal.

GZS opozarja: Brez drugega tira tvegamo nemogoče razmere v prometu, tudi varnost

Thu, 15/03/2018 - 19:47
Na Gospodarski zbornici Slovenije pozivajo k takojšnjemu iskanju rešitev, ki bodo zagotovile nadaljevanje že začetih del in preprečile nastanek nacionalne škode. "Če ne bomo prenesli večjega dela rastočega prometa tovora na železnice, bodo v roku 10 do 15 let tudi na naših avtocestah nemogoče razmere. Zmanjšala se bo stopnja varnosti v prometu," svarijo.

Ste previdni pri nakupovanju prek spleta? 

Thu, 15/03/2018 - 19:20
15. marca leta 1962 je ameriški predsednik John F. Kennedy kot prvi voditelj katerekoli države v kongresu spregovoril o pravicah potrošnikov. Leta 1983 pa je ta dan tudi uradno postal svetovni dan pravic potrošnikov. Vseh nas torej, ki dnevno zapravljamo v trgovinah in vse bolj tudi prek spleta: Le da tam sploh ne razmišljamo kaj dosti. Kot da bi z odprto denarnico hodili po trgovini.

Umar Sloveniji napoveduje večjo gospodarsko rast in povečan izvoz

Thu, 15/03/2018 - 13:53
Umar je zvišal napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Po novem ji napoveduje 5,1-odstotno realno rast BDP, v jeseni je pričakoval 3,9-odstotno rast. V prihodnosti pričakuje tudi visoko rast izvoza ter močno rast nominalnih plač. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki je lani znašala 9,5 odstotka, bo letos osemodstotna, so sporočili z Umarja.

Do konca postopka bodo maketo drugega tira umaknili, za zdaj še nihče ni ostal brez službe

Wed, 14/03/2018 - 19:35
Maketa drugega tira Divača-Koper, ki je val razburjenja povzročila potem, ko so v ponedeljek v javnost prišle informacije, da naj bi bila preplačana, bo do ugotovitev AVK umaknjena. Prvi mož direkcije za infrastrukturo je izrecno zanikal navedbe, da so zaradi primera odpustili dve uslužbenki. Dodal je še, da za zdaj niso zaznali suma, da je bil razpis prirejen.

Dan potrošnikov: Poglejte, v katerih spletnih trgovinah lahko varno nakupujete!

Wed, 14/03/2018 - 15:33
Ste med tistimi, ki nakupujejo preko spleta? Vsak dan se povečuje število potrošnikov, ki spletno nakupujejo, saj lahko na ta način nakupe opravijo kar domačega naslonjača. Čeprav je spletno nakupovanje zelo praktično, poteka v digitalnem svetu in s tem se odpirajo številna vprašanja varnosti. Vas zanima, kako lahko pred nakupom hitro in enostavno preverite, katere trgovine so vredne zaupanja? Ob današnjem svetovnem dnevu potrošnikov vam predstavljamo oznako zaupanja, ki vas varuje na spletu!

Trumpove nevarne 'mokre sanje': s (carinskimi) bombončki razbiti Evropo

Wed, 14/03/2018 - 14:04
Donald Trump s spodkopavanjem svetovne trgovine igra nevarno geopolitično igro, ki bi se lahko ob neprimernem odzivu slabo končala predvsem za Evropo, opozarja strokovnjak za ekonomijo in trgovino Gabriel Felbermayr.

Avstralski najstniki se podajajo v svet kriptovalut

Wed, 14/03/2018 - 09:34
Naval na kriptovalute kljub nihanjem v njihovih vrednostih ne pojenja. V Avstraliji se dobičkonosnega posla množično lotevajo celo najstniki. Eden od njih je začel vlagati že pri 15-ih letih in je zdaj tako uspešen, da svetuje sovrstnikom, kako oplemenititi prihranke in ustvariti pravo kripto-bogastvo. Toda pristojni že svarijo pred pastmi, ki jih zlasti za mlade skrivajo tako tvegane investicije.

Finančna ministrica o rešitvi za zaščito NLB: Ključno je, da se uskladimo z Evropsko komisijo

Tue, 13/03/2018 - 18:07
Vlada išče rešitev za zaščito NLB. "Za stabilnost poslovanja banke in zagotavljanje finančne stabilnosti je pomemben rezultat, zato bomo poskušali najti pot, ki bo sprejemljiva za vse," so zagotovili na ministrstvu. Mateja Vraničar Erman pa je opozorila na pomembnost uskaljenosti rešitve z Evropsko komisijo.

Bencin in dizel malenkost dražja

Tue, 13/03/2018 - 06:03
Bencin in dizelsko gorivo sta z današnjim dnem nekoliko dražja. Liter 95-oktanskega bencina se je podražil za 0,8 centa na 1,280 evra, dizla pa za 0,6 centa na 1,225 evra. Trgovci cene 100-oktanskega bencina, kurilnega olja, 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Brezplačna knjiga: Kako pametno investirati?

Mon, 12/03/2018 - 23:28
V naravi vseh nas je, da se želimo spremeniti in napredovati. Ambicioznost in skrb o prihodnosti sta tisti, ki nas premakneta, da naredimo naslednji korak v smeri novega znanja in novih izzivov.

Po novem se denar med družinskimi člani, prijatelji, znanci, sodelavci pretaka kar s telefona na telefon

Mon, 12/03/2018 - 22:05
Ena od trenutno najbolj obetavnih inovacij na področju plačil za fizične osebe v Evropi (in v svetu), ki jo budno spremljajo tudi Evropska centralna banka in druge banke po svetu, so tako imenovana P2P (peer-to-peer oziroma person-to-person) mobilna plačila. V porastu so namreč mobilne rešitve, ki omogočajo plačila med osebami in s tem poenostavljajo izmenjavo denarja med prijatelji in znanci. Z rešitvijo, ki se postavlja ob bok svetovnim trendom in so jo razvili strokovnjaki za plačilne sisteme v start-upu MBILLS, se ponašamo tudi Slovenci.

Petan poudarja, da nima nič z bančno luknjo. 'To je višek pravljičarstva'

Mon, 12/03/2018 - 19:42
Družba DZS nima nič z bančno luknjo, saj ji poslovne banke niso odpisale niti centa dolga in v vseh 73 letih obstoja je vedno poslovala z dobičkom ter ni bila nikoli blokirana, je pred preiskovalno komisijo dejal predsednik uprave DZS Bojan Petan. Zakaj je bilo 61 milijonov evrov dolgov prenesenih na DUTB, ne ve. Nekdanjega vodje SCT Ivana Zidarja na zaslišanje ni bilo in ga nameravajo prisilno privesti.

Velenjska občina bo tožila Teš, termoelektrarna naj bi ji dolgovala 750.000 evrov

Mon, 12/03/2018 - 19:37
Velenjska občina Termoelektrarni Šoštanj očita, da ji dolguje za 750.000 evrov odškodnin. Na občini si tudi želijo, da bi bil sprejet zakon o Šaleški dolini, ki bi določil vplive Premogovnika Velenje in Teša na okolje ter višino odškodnin.

'EU se grožnjam protekcionistov ne bo uklonila'

Mon, 12/03/2018 - 18:12
"Ponekod trgovino obravnavajo kot krivca za slabe strani globalizacije ali grešnega kozla, ob tem pa mislijo, da lahko živimo za zidovi in mejami," meni evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Iz EU medtem prihaja vse več glasov proti protekcionizmu.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.