Požareport.si

Syndicate content
Zapisi iz strani
Updated: 7 hours 46 min ago

Poražen na Petrolu, a podarili smo mu zadnjo državno banko, zadržal je zavarovalnico, naslednja njegova tarča pa Sava turizem

Fri, 27/01/2023 - 06:00

V senci javno plasiranih političnih zgodb, kot so meso, vegani in podobne teme, se v resnici, tam v ozadju, daleč stran od oči naivne javnosti, dogajajo izjemno velike stvari, predvsem kadrovsko in drugo prestrukturiranje na vrhu državnega premoženja. Povedano drugače, to je tudi čas, to so dnevi Boruta Jamnika.

Če je Jamnik pred dnevi na skupščini Petrola resda doživel hud, boleč poraz (več naj tej povezavi), pa mu je po drugi strani v zadnjih nekaj tednih pravzaprav uspelo ogromno, nekateri govorijo celo o vrhuncu njegove kariere:

- Tik pred novim letom, domala na silvestrovo, so ga namreč imenovali za novega predsednika uprave banke SID (vir: Jamnik stopi iz sence), pri čemer je Borut Jamnik to izpeljal matematično premeteno. Dosegel je namreč, celo proti pričakovanju mnogih poznavalcev, da ga je imenoval stari in odhajajoči nadzorni svet (Igor Masten se je sicer iz tega postopka sam izločil, ker že dlje časa svetuje Jamnikovi Modri zavarovalnici), postavljen še pod vlado Janeza Jan

Golob-Fajon diplomacija: deklice, neuvrščeni in drugi bistroumni nesmisli ter 96 glasov

Thu, 26/01/2023 - 06:00

Ko je aktualni premier Robert Golob (Gibanje Svoboda) odhajal v politiko, je dal vedeti, no, v ožjih krogih, seveda, da ga vsaj dve stvari absolutno ne zanimata: kultura in zunanja politika. Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov in aktualna ministrica za zunanje zadeve, na politični sceni velja za "prevarantko" in "izdajalko" par excellence, ki misli izključno nase in na svojo kariero, trenutno pa je njena edina - sicer prikrivana - obsesija, kako prihodnje leto, po evropskih volitvah, postati evropska komisarka (kar definira tudi njen odnos do Goloba in stranke SD, a to je že druga zgodba), in Borut Pahor se verjetno vsaj enkrat tedensko tolče po glavi, zakaj jo je spravil v politiko. Ampak zdaj sta dva takšna politika, torej Golob in Fajonova, na čelu slovenske zunanje politike in vse je/bo temu primerno.

Zato je ob robu tradicionalnega ponovoletnega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju treba povedati tudi naslednje:

- Del dokumenta (strategije)* nove, torej "

Urška Klakočar Zupančič še vedno prikriva potnike v letalu, a zdaj se sramoti tudi na wikipedii

Tue, 24/01/2023 - 06:30

Če smo minulo nedeljo ugotovili, da kabinet predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) vendarle priznava, da polet UKZ na dunajski koncert dunajskih filharmonikov, 1. januarja letos, ni bil prav noben državni(ški) obisk, in posledično tako prizna tudi javne laži UKZ o statusu svojega bivanja na Dunaju (več na tej povezavi), pa skupaj z UKZ še vedno skrivajo natančno število oseb oziroma potnikov na tem razvpitem poletu.

Gre za pomenljiv molk, pod krinko, citiramo službo za odnose z javnostmi državnega zbora, da "gre za metode in taktike varovanja" - predsednice DZ?!

No, četudi je to morda delno res, pa bi nam lahko mirno odgovorili, koliko oseb (in seveda katere, skratka, njihova imena in funkcije, če jih imajo) je bilo takrat na vladnem letalu falcon, mimo pripadnikov varnosti predsednice državnega zbora. Zato bomo na teh odgovorih, saj gre vprašanje smotrne porabe proračunskega denarja, vztrajali še naprej.

Toda UKZ se je medtem že znašla sredi nove nerodne

Kako so na vladi pokopali Zemljariča: opravimo razpravo, res bolje, da ne, pa nojevsko pogledajo v tla in vsi glasujejo za

Mon, 23/01/2023 - 06:00

Publicist Igor Omerza in nekdanji dolgoletni zunanji minister ter nekoč tudi ljubljanski župan Dimitrij Rupel sta minuli petek zvečer v Trstu, v tamkajšnjem Tržaškem knjižnem središču (Centro Triestino del libro), kjer je Omerza predstavljal dve svoji knjigi, "Kocbek, Pahor, Jančar in Udba" ter "Jovanka in Udba", naletela na - sicer - pričakovano težavo, kako zbranim tržaškim Slovencem pojasniti, zakaj takšno čaščenje Janeza Zemljariča in ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve. Omerza je kasneje, ko se je vračal iz Trsta, tudi javno potožil, da "pravzaprav ni znal dobro odgovoriti, saj na patološko obnašanje vlade ni pametnega odgovora".

Za osvežitev spomina: vlada Roberta Goloba je odločitev o pokopu Janeza Zemljariča s častno četo Slovenske vojske (uradno: organizacija pogreba z vojaškimi častmi) sprejela na svoji 30. redni seji, 5. januarja (vir: Zemljarič bo škodil Golobu), danes pa objavljamo neuradno informacijo, žal, a zagotovo razumljivo, brez navedbe vira, kako je bila ta odl

Vsi dokumenti: beda in politizacija sodstva, toda Čeferin je očitno dovolj inteligenten, da je od zadeve RTV pobegnil

Sat, 21/01/2023 - 06:00

Ocena za presojo ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija (v nadaljevanju novele) razkriva vso bizarnost, naivnost pa tudi prepletenost našega sodnega sistema z interesi odvetniških pisarn. Politično in medijsko strašno razvpito zadevo je namreč na ustavnem sodišču dobil v roke - kot sodnik poročevalec - Rok Čeferin, sicer tudi podpredsednik ustavnega sodišča, a hkrati drugi največji solastnik znane grosupeljske Odvetniške družbe Čeferin in partnerji ...

Vir: Bizi / Ajpes

... za strokovno sodelavko (ali tako imenovano svetovalko) pa je bila imenovana Andreja Krabonja, za katero se govori, da dela predvsem na politično izpostavljenih zadevah in da naj bi naravnost "oboževala Čeferina".

To - med drugim - dokazuje, kako se sistem v ozadju odziva brezhibno in popolno ter skladno z interesi politične in ekonomske moči. Saj, če obstaja kakršnakoli možnost, da presoja ustavnosti novele ne bi uspela, bi to, na tem ustavnem sodišču, zmogel urediti predvsem in zgolj sodnik Čeferin.

Toda Ro

"Ta zapita" iz kabineta šefa vlade: bo kdo obvestil pristojne, inšpekcijo in zakaj SD dovoli, da jim nekdo tako rovari

Fri, 20/01/2023 - 06:00

Spomnimo: o Saši Leban*, svetovalki predsednika vlade Roberta Goloba, smo na tem portalu že pisali, 1. septembra 2022 (vir: Nadutost Golobove svetovalke). Danes zgodbo o "dosjeju Saše Leban" nadaljujemo z novimi informacijami:

- Med kolegicami in kolegi znotraj Golobove kabineta naj bi se Lebanove prijel vzdevek "ta zapita". Kar naj bi se sicer vleklo iz njene bivše službe na javni agenciji Spirit, kjer se še dobro spominjajo opoldanskih kozarcev šampanjca, za katere ji nikoli zmanjkalo časa. In od takrat menda tudi njena navada, da številne sestanke izpelje kar v znani ljubljanski restavraciji Da Vino v Kristalni palači sredi BTC.

So pa to sestanki, ki bi morali skrbeti tudi Goloba, saj se, če držijo navedbe ljudi, ki so z Lebanovo že sestankovali, končujejo v praktično izsiljevalskem slogu, češ, "bom obvestila šefa", torej predsednika vlade Goloba. Je pa Lebanova na teh sestankih precej zgovorna, zato naj bi po tej liniji odtekale tudi zaupne vladne informacije. No, mnogi, ki so na t

Nevarna razmerja, strah in zasliševanja na dvoru Roberta Goloba: kdo je Tatjanco pospravil, kdo si želi status Jovanke Broz

Thu, 19/01/2023 - 06:30

Pričujoči tekst je znova napisan iz tako imenovanega globokega zakulisja, kjer so za novinarja pravila igre znana in sveta: lahko objavi vse, kar mu je uspelo izvedeti med pogovori s svojimi (zanesljivimi) viri, v tem primeru viri blizu vlade oziroma "Gregorčičeve", na dvoru (kabinetu) Roberta Goloba, torej blizu predsednika vlade, tudi s citati, ne sme pa v nobenem primeru objaviti, kdo so ti viri:

- Po koncu uradnih sestankov, kjer sodeluje predsednik vlade, ga zunaj, pred dvorano ali sejno sobo, praviloma vedno čaka Vesna Vuković, uradno piarovka Gibanja Svoboda, sicer pa nekdanja novinarka in Golobova zaupnica. Golob ji poroča, ona posluša, kima, mu občasno nekaj zašepeta na uho, on pa začudeno (debelo) pogleda njo.

- Po koncu mariborskega združitvenega kongresa (12. novembra lani) Gibanja Svoboda, LMŠ in Stranke Alenke Bratušek, se Vukovićeva ni dobila z Golobom, ampak Damirjem Črnčecem, zdaj državnim sekretarjem na ministrstvu za obrambo. Zunaj, na parkirišču pred Športno dvorano

Nedeljski Kebrov intervju kot sistemska korupcija na TV Slovenija: ker gre za skriti del spopada za direktorski stolček

Tue, 17/01/2023 - 06:30

Nedeljski intervju z Dušanom Kebrom, nekdanjim ministrom za zdravje in bivšim strokovnim direktorjem UKC Ljubljana, danes pa nekakšnim ideologom državnega zdravstva, ni bil samo očitna demonstracija političnih stališč (trdega jedra tranzicijske levice), evidentnega novinarskega aktivizma, pristranskosti in kršenja novinarskih standardov, ampak tudi del svojevrstne sistemske korupcije na javni TV Slovenija:

- Namreč. Ksenija Horvat, dolgoletna novinarka in celo bivša urednica informativnega programa TVS, kot aktivistka sodeluje na protestih ...

Ksenija Horvat, desno, za transparentom ...

... kjer je med glavnimi akterji prav Dušan Keber, ki ga Horvatova potem "nepristransko" intervjuja, kar je, to je jasno vsakomur, eklatantno kršenje novinarskih standardov.

- Sistemska korupcija pa je prikrita zloraba intervjuja v zameno za Kebrovo kadrovsko lobiranje znotraj struktur, ki tokrat - znova - neposredno odločajo o vodilnih in drugih kadrih na RTV Slovenija, kjer se Horvatova po naših

Stranka SD se malo ne gre več, a vlade ne bodo zapustili, niti slučajno, češ, naj odide Golob. Otmar Zorn pa se vrača domov.

Mon, 16/01/2023 - 06:30

Napetosti znotraj vladne koalicije po občutnem padcu priljubljenosti Gibanja Svoboda, Roberta Goloba in Urške Klakočar Zupančič na zadnjih anketah javnega mnenja ter dogajanju pred sredinim vrhom koalicije na Brdu pri Kranju, se še stopnjujejo, pri čemer je iz stranke Socialnih demokratov slišati tudi naslednje:

- Odločitev, da vidni politiki SD ne sodelujejo na bizarni "veliki stavki bolnikov", je bila pravilna. Pobudo za to naj bi sicer dal minister za gospodarstvo Matjaž Han.

- SD kakor načrtno tudi ne bo (več) sodelovala pri Golobovem (vladnem) kadrovanju po državnih podjetjih, češ, naj to počne Golob, kot pač počne (več na tej povezavi), ampak zato naj tudi prevzame vso odgovornost. Tako edini kandidat SD za naprej pravzaprav ostaja samo Tone Rop, ki ga za novega člana nadzornega sveta SID banke predlaga ministrstvo za gospodarstvo.

- Na vrhu SD zaenkrat še vedno prevladuje odločitev, da Socialni demokrati tudi v drugo ne bodo podprli Golobovega predloga novele zakona o finančni u

Primer Loredan: poniža sebe in funkcijo, Golob mu vzame reformo in ga brca prek svojega portala, on pa še vedno ne odstopi

Sat, 14/01/2023 - 06:00

Obstaja pomembna podrobnost, en zelo zanimiv detajl, ki ga je širša javnost zagotovo spregledala, vendar nam črno na belem dokazuje, kakšna subjektivna in strukturna zmeda vlada na vrhu državnih odločevalcev slovenskega zdravstva. Gre za razvpito pogodbo med ministrstvom za zdravje, ko ga je vodila še "pokvarjena" Milojka Kolar Celarc (med vlado Mira Cerarja oziroma vladavino SMC) in zdravniško "pradvoživko" Dušanom Kebrom, danes sicer nekakšnim ideologom državnega zdravstva trdega dela tranzicijske levice. Danijel Bešič Loredan, aktualni minister za zdravje (Gibanje Svoboda), je namreč pred dnevi Kebru med drugim javno očital, da je pobasal proračunski denar, okoli 36 tisoč evrov, poročila o delu pa ni.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vse lepo in prav, če (ne)skrbnica te pogodbe ne bi bila uradnica Tina Jamšek, torej tista uradnica, ki je danes, pozor, šefinja kabineta - ministra Loredana?! Saj prav ona bi takrat prva morala poskrbeti, da bi pogodbenik Keber poročilo o delu tudi odd

Novo ponižanje Loredana: Golob mu vzame zdravstveno reformo. In koga Črnčec rine Golobu - za novega notranjega ministra?

Fri, 13/01/2023 - 06:00

Odnosi znotraj Golobove vladne koalicije so bistveno bolj težavni in napeti, kot je to morda videti od zunaj, iz poročanja medijev oziroma javnih izjav vladnih politikov. Tako se pred naslednjim, sicer pa prvim letošnjim vrhom koalicije, ki bo prihodnjo sredo, 18. januarja, na Brdu pri Kranju, zares dogaja tudi naslednje:

- Vrh koalicije so dejansko zahtevali Socialni demokrati, na temo zdravstva.

- Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bi moral, kot je to bilo dogovorjeno, do konca minulega leta pripraviti predlog zdravstvene reforme, vendar od tega niti ene črke, kaj šele list papirja.

- Po navedbah različnih virov iz vladne koalicije Bešič Loredan s ponedeljkovim opravičilom ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ni ponižal samo samega sebe, ampak je ponižal (degradiral) tudi funkcijo ministra za zdravje.

- Toda zdaj ga je ponižal še predsednik vlade (in Gibanja Svoboda) Robert Golob, ker je njegov kabinet prevzel nase zdravstveno reformo. Tako zdravstveno reformo po novem pripra

Druga sestra Gaber. Ali 5 stvari, ki jih morate vedeti o Tini, Golobu in Urši. Ker s prvo naj bi hodil, druga mu pazi otroke.

Thu, 12/01/2023 - 06:00

Ob poplavi informacij, povezanih z Robertom Golobom in Tino Gaber, je treba, glede na dejstvo, da gre za predsednika vlade, ki naj bi vodil vlado in državo, vedeti vsaj naslednje, česar pa vam mediji načrtno še niso povedali:

- Robert Golob je po dostopnih informacijah uradno še vedno poročen z Jano Nemec Golob, res pa je, da zakonca Nemec-Golob že nekaj časa živita ločeno. Medtem ko ona (tudi - nekdanja?! - uslužbenka Gen-I) stanuje v njuni bivši družinski hiši v Kromberku, premier stanuje v manjšem dvosobnem stanovanju (točen naslov je javno dostopen na spletu), pri bivšem sodelavcu iz Gen-I in prijatelju Alešu Kocjančiču, imenovanem Kocka, v Solkanu (vir).

Kar zadeva otroke in kar javno, po različnih komercialnih televizijah, razlaga Golob, da on živi z otroki, drži samo delno. Po naših informacijah se namreč starejša hčerka (ja, tisto dekle, ki je med predsedniško kampanjo poziralo s pozo "fuck off" kandidat NSi Janez Cigler Kralj - na instagramu, kasneje pa je to izbrisalo, verjet

Golob je pekarna zarečenega kruha. Ob novem letu pa se je očitno odločil, da bo tudi politična lutka.

Wed, 11/01/2023 - 06:00

Potem ko se je razvedelo, da naj bi se predsednik vlade Robert Golob, uradno sicer še vedno poročen z Jano Nemec Golob, po novem dobival s Tino Gaber, nekdanjo misico z bujnim oprsjem, podjetnico, lobistko, občasno televizijsko voditeljico in zasebno partnerico številnih znanih moških, od nekdanjega politika in ministra SD Patricka Vlačiča do razvpitega podjetnika (blizu SDS) Roka Snežiča, ki naj bi - zaradi Goloba - v nekaj urah po objavi vroče novice o najnovejšem paru tudi čudežno izpuhtela iz uradnega registra lobistov pri Komisiji za preprečevanje korupcije ...

Vir: Cosmopolitan

... je po Ljubljani zaokrožila tudi naslednja šala:

"Tina Gaber je iz registra lobistov izginila zato, ker če je ona uradno lobistka, potem mora predsednik vlade ob vsakem seksu z Gabrovo prijaviti lobistični stik."

A to so zgolj stranski in bolj smešni učinki tega, čemur na Uri moči (Planet TV) že dlje časa argumentirano pravimo "teater absurda" (avtor tega izraza je sicer Edvard Kadič), na časniku

Kakšno ponižanje za Loredana! Skupaj z Golobom na kolena pred Jankovićem, čeprav so se hvalili, kako ga bodo stisnili.

Tue, 10/01/2023 - 06:00

"Na kolena pred šerifa. OMG." (Darko Mršič). "Kakšno ponižanje za ministra!" (Žiga Turk). "Joj joj joj ... česa takega pa v novejši slovenski politični zgodovini ne pomnim. Dvojno opravičilo dejanskemu voždu." (Miro Haček).

To so (zgolj) trije slikoviti opisi dobrih poznavalcev slovenske politike po včerajšnjem famoznem dvojnem javnem opravičilu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, izrečenem ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću (vir), ob prisotnosti predsednika vlade Roberta Goloba in na posebni tiskovni konferenci, pri čemer se je minister tudi dvakrat ponižno priklonil - županu, vodžu, šerifu.

Toda, ampak ... pri tem je treba povedati vsaj še naslednje:

- Ta javna opravičila so prišla po tem, ko so se znotraj Gibanja Svoboda minule dni po kuloarjih hvalili, kako bodo stisnili Jankovića, kako bodo z njim obračunali, kako mu bodo prevzeli vladanje nad prestolnico (posebno glasna pri tem, da se gre nad Jankovića, naj bi bila Vesna Vuković, piarovka Gibanja Svoboda in zaupnic

Zemljarič bo škodil Golobu, kot je Ertl škodil Türku. A to, da je premier pokleknil, mu ne bo posebej koristilo.

Sun, 08/01/2023 - 06:00

Podelitev državnega odlikovanja Tomažu Ertlu, nekdanjemu ministru za notranje zadeve in zadnjemu šefu slovenske tajne politične policije (SDV oziroma Udbe) v prejšnjem režimu, je nedvomno ena od tistih slavnih epizod (poleg Hude jame kot "drugorazredne teme", pa afere z Vasilko Sancin in prikrivanim bančnim računom v tujini), ki so Danila Türka stale novega mandata predsednika republike, saj so volivci desne sredine svoje glasove potem večinoma dali Borutu Pahorju. In podobno bo petkov pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi dolgoročno škodoval Robertu Golobu, ker je to odobrila njegova vlada, uradno dan prej, na seji vlade, minuli četrtek, 5. januarja. Pri čemer so se na Golobovi vladi, kot se lahko tudi sami prepričamo, med obrazložitvijo vladnega sklepa o "organizaciji pogreba z vojaškimi častmi" dobesedno skrili za povzeto in citirano vsebino pobude:

Vir: Sklepi 30. redne seje vlade, 5. januarja 2023.

- Da je bil za pobudo Marjana Šiftarja brez dvoma Milan Kučan, smo na t

Kučanova tretja fronta: pomendrati Pahorja. Nataša Pirc Musar in Tanja Fajon pri tem zgolj kmetici na šahovnici.

Sat, 07/01/2023 - 06:00

Z včerajšnjo izjavo bivšega predsednika republike Boruta Pahorja v zvezi z lobiranjem za nestalni sedež Slovenije v OZN, objavljeno na twitterju ...

... je torej "konec ugibanj" o tem, ali bo Pahor glavni slovenski lobist pri diplomatski tekmi Slovenije za mesto nestalne članice varnostnega sveta Združenih narodov, kar Pahor torej ne bo. A čeprav gre za OZN, ima ta primer izključno slovensko notranjepolitično brado. In to so naše informacije:

- Gre za tretjo fronto Milana Kučana. Prva je tista stalna proti Janezu Janši, druga, bolj interna, znotraj miljeja tranzicijske levice, proti Robertu Golobu, in tretja proti Borutu Pahorju, tistemu politiku na levici, ki ga Kučan že vrsto let sovraži skoraj toliko kot Janšo, če ne celo še bolj.

Naši viri blizu Kučana namreč pravijo, da se je Kučan odločil Pahorja "pomendrati", predvsem pa obračunati z njegovo - Pahorjevo - dediščino na funkciji predsednika republike, ker naj bi bil - Kučan - dobesedno obseden s tem, da mora na vsak način pr

Pogreb Janeza Zemljariča: tokrat si Kučanu ni upal reči ne. P. S.: Je Golob sploh še šef vlade?!

Fri, 06/01/2023 - 06:00

Te dni se okoli Roberta Goloba, čeprav ga fizično ni nikjer na spregled, v resnici kar precej dogaja. Prvega januarja se predsedniku vlade očitno ni ljubilo iti na Obrežje (Bregano), na simbolični pokop slovensko-schengenske meje s Hrvaško, čeprav sta tam bila hrvaški premier Andrej Plenković in predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ker naj bi - v belem puliju - raje smučal, zdaj je zavrnil vabilo na sloviti mednarodni forum Davos (čeprav sta tema energetika in kriza), ker naj bi "imel druge obveznosti", vmes je predsednica državnega zbora in podpredsednica njegove stranke Gibanje Svoboda najprej ideološko nadrla slovenske podjetnike, da so preveč kapitalistični, nato pa vzela falcon in odletela na novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, potem za nazaj prirejala in javno lagala, da je šlo za državniški obisk, država Slovenija oziroma Golobova vlada pa leto 2023 začenja z najemanjem milijardnih kreditov po 3,6-odstotni obrestni meri, kar pomeni, da imamo celo slabši rej

Urška Klakočar Zupančič dokazljivo laže, govori popolne neumnosti in ponižuje davkoplačevalce, mediji pa ji držijo štango

Thu, 05/01/2023 - 06:00

Bilo je itak samo še vprašanje časa, kdaj bo tista točka preloma*1, tudi po znani teoriji kuhane žabe, ko bo Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda, sama tako globoko zabredla v blato, iz katerega je niti mediji tranzicijske levice ne bodo več mogli zlahka izvleči, čeprav ji štango, pravzaprav je to že kar dobesedno srhljivo, še vedno držijo. No, zgodilo se je takoj po novem letu, ko se je UKZ vrnila z Dunaja oziroma tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov in se štiri dni potem zapletla v svojevrstno Ponzijevo shemo dokazljivih laži, izgovorjenih popolnih neumnosti, pa še poniževanja davkoplačevalcev.

Navajamo zgolj dejstva (in eno govorico):

- Na koncert jo je povabil predsednik avstrijskega državnega zbora Wolfgang Sobotka, UKZ pa je na Dunaj spremljala generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar (več na tej povezavi). Tja so - minulo nedeljo, 1. januarja zjutraj - odleteli z vladnim letalom falcon, kar je UKZ prizna

Bil bi vsekakor manjši fiasko, če bi Golob tja prišel v tistem belem puliju, kot pa to, da ga tam sploh ni bilo

Tue, 03/01/2023 - 06:00

Zgodovina medsebojnih bojev med vodilnimi slovenskimi politiki na lovu za mednarodni prestiž je med poznavalci naše politične scene sicer poznana, čeprav slovenska javnost tega, še zlasti ko/ker gre praviloma za tihe zakulisne spopade znotraj iste politične grupacije (tranzicijske levice), tega ne jemlje tragično, kot nekaj usodnega, ampak boljkone brezbrižno. Toda mednarodni parket ima svoja trda pravila, na mednarodni politični sceni, kjer gre za strateške interese držav, se nič ne pozabi. Diplomacija sicer za trenutek odpusti, toda pozabe ni, in nekoč se tudi vse vrne.

Morda je bilo še najbolj napeto pred podpisom pristopne pogodbe med Slovenijo in Evropsko unijo, 16. aprila 2004, v Atenah, kjer je prišlo do - prestižnega - spora med takratnim novopečenim predsednikom republike Janezom Drnovškom in novim predsednikom vlade Tonetom Ropom, čeprav sta bila oba iz LDS. Se spomnim, kako me je klical Marjan Bauer, takratni odgovorni urednik Slovenskih novic, češ, "Bojan, Drle in Rop sta s

Nasledstvo?! Kdo prevzema Zemljaričeve posle: njegova varovanka tudi Vesna Vuković, a poznavalci stavimo na Isajlovića.

Mon, 02/01/2023 - 06:00

Bilo je prvo leto vlade Boruta Pahorja. Na enem od sprejemov na Ljubljanskem gradu sem srečal Janeza Kocijančiča. Bil je v družbi takratnega šolskega ministra Igorja Lukšiča, na mojo small talk opazko, Janez, slišim, da ful lobiraš, pa je zanj tako značilno cinično odgovoril, kot iz topa: Zakaj bi lobiral, jaz ne lobiram, saj jaz odločam.

Kocijančič, mož, brez katerega menda ni bilo večje tuje investicije v Sloveniji (Milan Kučan je zadnja leta znal pojamrati, da Janez dela samo še zase, močni igralci z desnice pa so samokritično ocenjevali, kako so Kocijančiča prepozno detektirali kot vodilnega plejerja poslov na levici), in ki je do svojega zadnjega dne s trdo roko vladal slovenskemu športu, je umrl 1. junija 2020, zdaj, dve leti in pol kasneje, 30. decembra, točno na svoj 94. rojstni dan, pa se je poslovil še drugi veliki mag poslovno-političnega zakulisja tranzicijske Slovenije, v prejšnjem režimu pa politik in vodilni uslužbenec Službe državne varnosti - Janez Zemljarič. Brez kate

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.