Požareport.si

Syndicate content
Zapisi iz strani
Updated: 7 hours 24 min ago

Kosilo v restavraciji As ali zakaj je iz slovenske politike kot odrezano izpuhtel Aleksander Čeferin

Thu, 29/07/2021 - 06:00

Boljši kronisti slovenske politike so verjetno hitro opazili, da se je iz slovenske politike že pred časom "nenadoma", kot odrezano umaknil, tako rekoč izpuhtel predsednik Uefe Aleksander Čeferin. In to povsem, vsaj kar zadeva njegove javne izjave, prej pa, vemo, ni bilo dneva, da se ne bi Čeferin - prek Pop TV ali Odlazkovega medijskega imperija, kjer so za potrebe Čeferinovih političnih nastopov, kar je sicer v izrazitem nasprotju uradne Uefine politike nevmešavanja v politiko, zlorabili celo edini slovenski športni časopis Ekipa24 - glasno vmešaval v slovensko politiko.

Umaknil pa naj bi se zato, ker so mu - po naših zanesljivih informacijah - to diskretno svetovali (najmanj) trije izjemno pomembni ljudje: predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, predsednik madžarske vlade Viktor Orban in vodilni madžarski bankir Sandor Csanyi, po novem tudi lastnik največje bančne skupine v Sloveniji, potem ko je njegova OTP banka prevzela SKB Societe Generale in Novo Kreditno banko Maribor, v pa

Neimenovanje v Lepeni: je Janša dal Dolancu možnost častnega umika?!

Tue, 27/07/2021 - 06:00

Po sobotni prvi postkongresni seji sveta SDS, na tradicionalnem poletnem taboru stranke v Lepeni, kjer so imenovali tri nove podpredsednike stranke (evropsko poslanko Romano Tomc, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in državno sekretarko za zdravstvo v kabinetu predsednika vlade Jelko Godec) ter novega predsednika sveta stranke, kar je postal zunanji minister Aleš Logar, ne pa tudi generalnega sekretarja Boruta Dolanca, ki ostaja zgolj vršilec dolžnosti generalnega sekretarja, vse kaže - zlasti glede na notranji razplet dogajanja, da predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša daje možnost Dolancu za tako imenovani "častni umik". Da se torej Borut Dolanc zdaj sam umakne na kakšno drugo pozicijo, na primer v gospodarstvo, ne pa da ga na funkciji generalnega sekretarja SDS, zamenja(jo) in posledično izpade poraženec.

No, ali to tako razume tudi Borut Dolanc, je pa drugo vprašanje.

Po naših informacijah iz Lepene naj bi namreč Janša predlog za imenovanje Dolanca umaknil tik pred sejo sv

Golf na Mavriciju. Za boj proti Janši preplonkali celo 17 let star članek Bojana Požarja iz Slovenskih novic

Mon, 26/07/2021 - 06:00

... in Janez Janša med igranjem golfa (vir: Instagram)

Minuli petek, med potjo na Južno Tirolsko*, nisem mogel verjeti svojim očem. Na portalu Necenzurirano so za potrebe dandanšnjega novinarsko-aktivističnega političnega boja proti predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši obudili (beri: gladko ukradli avtorski članek brez navedbe vira) moj članek na to temo, objavljen reci in piši pred sedemnajstimi leti (17)! na Slovenskih novicah, v prilogi Bulvar (pri čemer so verjetno računali, da se tega - članka - nihče več ne spominja?!), ki sem jo v tistem času urejal. Takrat, spomladi 2004, smo namreč prvi ekskluzivno razkrili Janševo igranje golfa na eksotičnem otoku Mavricij v Indijskem oceanu, ko je zraven potovala tudi njegova tedanja tiskovna predstavnica Katja Ujčič, Janševo golfistično potovanje pa naj bi plačal Janšev štajerski prijatelj Stanislav Petek, tedanji lastnik družbe Klima Petek

In spomnimo, ta moj članek je kasneje obravnavala (preiskovala) tudi Komisija za preprečev

Poletno pospravljanje v SDS in SMC: Janša menjuje kadre sekretarja Dolanca, Počivalšek pa svoje

Fri, 23/07/2021 - 06:00

... in Zdravko Počivalšek (foto: Bobo)

Minuli torek, 20. julija, je Franc Dover, zdaj že bivši predsednik upravnega odbora DUTB (slabe banke), vodil nekajurno sejo kreditnega odbora, na koncu seje, pod razno, pa nenadoma prebral svojo odstopno izjavo, češ, kot predsednik upravnega odbora DUTB odstopa iz osebnih razlogov. Prisotni naj bi se presenečeno spogledovali, nihče namreč ni vedel ali predvideval, da se bo zgodilo kaj takšnega.

Spomnimo: Franc Dover je direktor mariborske Snage, po nastopu vlade Janeza Janše pa se je kot vidni član SDS povzpel na funkcijo predsednika nadzornega odbora HSE, člana nadzornega odbora zreškega Uniorja in februarja letos na čelu DUTB zamenjal še Borisa Novaka, takrat še tudi generalnega direktorja Pošte Slovenije. Med mandatom Franca Doverja na DUTB je novi glavni izvršni direktor DUTB postal Robert Rožič (SDS), dotedanji glavni izvršni direktor Matej Pirc pa se je moral umakniti na funkcijo "navadnega" izvršnega direktorja.

A kar je najpomembnejše,

Ko Erbežnik sesuje ministra Dikaučiča, je za novinarje car. Ko pa sesuje sodni svet in Zakonjška, ga ignorirajo

Thu, 22/07/2021 - 06:00

Bil bi svojevrstni politično-osebni čudež, če bi Marjanu Dikaučiču in Anžetu Erbežniku uspelo mandat ministra za pravosodje (Dikaučič) in pripadajoči mandat njegovega državnega sekretarja (Erbežnik) pripeljati do konca, tako sta si namreč različna. Prvi je tipičen pravniško-podjetniški uličar lokalnega dosega, ki je minister, in to celo za pravosodje, postal po spletu komaj verjetnih okoliščin (lakonično rečeno: znašel se je ob pravem času na pravem mestu, nekje med SMC in nekaterimi novimi kadrovskimi šerifi iz SDS), drugi pa vrhunski pravnik mlajše slovenske pravniške generacije desne provenience, iz katere s častno izjemo Klemna Jakliča še nikomur drugemu ni uspelo postati ustavni ali evropski sodnik, jim pa hočeš-nočeš morajo priznavati, da so res odlični pravniki - a tudi fantje oziroma že gospodje z ogromnimi egi.

Toda včerajšnja zgodba o tem, kako je Erbežnik odstopil in s posebno odstopno izjavo, namenjeno predvsem medijem in javnosti, dodobra sesul svojega šefa Dikaučiča, ni s

Ekskluzivno: kdo so odvetniki, ki ločujejo Evo Erjavec in Andreja Marčiča in bodo ob ločitvi tudi mastno zaslužili?

Wed, 21/07/2021 - 06:00

... ter Andrej Marčič in Borut Pahor, takrat še predsednik države, julija 2010 ob splovitvi Marčičeve jahte Brioni 44 v portoroški Marini. (foto: Mediaspeed)

Nedvomno ločitev leta med Evo Erjavec, magistro ekonomije, nekdanjo kraljico Instagrama in hčerko dolgoletnega politika Karla Erjavca, zdaj zaposlenega v avstrijskem Iskratelu, ter poslovnežem Andrejem Marčičem, ki se počasi seli na sodišče, sta - po naših informacijah - prevzeli dve znani ljubljanski odvetniški pisarni:

- Erjavčevi so najeli odvetniško pisarno Bruna in Davida Sluge, pri čemer konkretno zastopanje Eve Erjavec prevzema David Sluga (spomnimo: Sluga je bil ob medijsko glasnem ločevanju zakoncev Helene Blagne in Mitje Zamana odvetnik Blagnetove).

- Andrej Marčič pa je, kot se za milijonarja sicer tudi spodobi, najel odvetniško pisarno Jadek-Pensa, ki slovi kot ena od največjih in tudi najbogatejših odvetniških pisarn  (blizu pet milijonov evrov letnih prihodkov!) v državi. Mimogrede, v tej pisarni dela tudi nekoč r

Politična cena Vizjakove ohranitve bo visoka. Zaradi referenduma, predvsem pa zaradi Južne & Co.

Tue, 20/07/2021 - 06:00

Če Andrej Vizjak (SDS) ostane minister za okolje in prostor, bo politična cena njegove ohranitve za Janševo vlado visoka, so prepričani številni naši viri blizu vlade. Pa ne samo zaradi padlega referenduma o vodi, ampak predvsem zaradi poslovneža "Darija Južne & Co.", Vizjaka pa zdaj rešuje to, da je znotraj obstoječega razmerja sil v državnem zboru težko izvoliti "novega Vizjaka".

Zato tudi ne more biti naključje, da Odlazkovi mediji, ki jih financira Južna, ne zahtevajo Vizjakovega odhoda (tukaj), saj bi v podobnem primeru, če bi referendum na primer izgubil minister za kulturo Vasko Simoniti ali notranji minister Aleš Hojs, taisti mediji skakali do neba.

Gre pa seveda tudi za Vizjakovo vlogo - prek Južne - pri Petrolu, skupini Gen in Elektru Ljubljana, kjer naj bi šlo tudi za prikrito financiranje Odlazkovih medijev. Saj so, kakorkoli obračamo, največji lastniki slovenskih medijev, poleg čeških lastnikov Pop TV in Kanala A, Stojan Petrič (Delo in Slovenske novice) ter Martin Odlazek

2-minutno sovraštvo, ki traja že celih 16 mesecev, ali koga zadnji referendum pošilja med arhivsko gradivo

Sun, 18/07/2021 - 06:00

Piše: Boštjan M. Turk

Zadnji referendum je nenavaden z enega, bistvenega stališča, namreč s stališča volilne aritmetike. Ta zorni kot ponuja možnost širše analize, ki je tukaj ne moremo v celoti načenjati. Moremo pa omeniti nekatere zaključke, ki se sprožajo sami po sebi.

Dobesedno neverjetno je, da je razmerje med za in proti enakomerno porazdeljeno po celotni državi, in sicer skoraj algoritmično natančno. Ne govorimo samo o volilnih enotah, tudi znotraj okrajev se pojavlja enak red. Volilni enoti, kjer prevladuje leva opcija, sta predvsem Ljubljana-Center (3. enota) in Ljubljana-Bežigrad (4. enota). Volilni enoti, kjer prevladuje desna sredina, pa sta predvsem volilna enota Ptuj (8. volilna enota) in volilna enota Celje (5. volilna enota). Za primerjavo: Levica (stranka Luke Mesca) je na volitvah leta 2014 v tretji volilni enoti dosegla 13 odstotkov glasov, v četrti 10 odstotkov, v volilni enoti Celje zgolj sedem odstotkov in v volilni enoti Ptuj zgolj dobrih pet odstotkov.

Če pregle

Okoljski minister Andrej Vizjak (vseeno) odstopa, menda že ta ponedeljek?!

Sat, 17/07/2021 - 06:00

Po navedbah in potrditvah različnih virov, predvsem iz vladne koalicije, naj bi Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor (SDS), ki je resorno in politično odgovoren za vladni fiasko referenduma o vodi, potem pa je še, citiramo naše vire, "neumno komentiral", da je šlo za glasovanje proti vladi (tukaj), vseeno odstopil, in to že v ponedeljek.

Po naših informacijah naj bi se to vzdušje čutilo že na zadnji, četrtkovi seji vlade (15. junija), češ, nekaj se mora zgoditi oziroma se bo zgodilo, za Vizjaka pa naj bi bila usodna tudi poslanska skupina SDS, kjer naj bi "večinsko predlagali (zahtevali) Vizjakov odstop".

Toda stvari znotraj Janševe SDS in posledično tudi celotne vlade, ko gre za "malega posavskega princa" Andreja Vizjaka, le niso čisto tako enostavne, saj njegove tesne povezave in vpliv - predvsem kar zadeva gospodarstvo in državno energetiko - segajo izjemno globoko. Ta Vizjakov vpliv naj bi se vlekel prek generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca in predsednika uprave Sloven

Bizarna kreditna tragikomedija večnega direktorja ZRC SAZU: kdaj Oto Luthar laže in kdaj ne?!

Fri, 16/07/2021 - 06:00

Ob soočenju pojasnil Ota Lutharja, "večnega" direktorja ZRC SAZU, z uradnimi podatki v zemljiški knjigi (tukaj) in novem razkritju ter kasneje tudi njegovem priznanju, da zakonca Oto in Breda Luthar premoreta vsaj še eno stanovanje v Ljubljani, v znameniti Rdeči hiši na Poljanski oziroma Gerstinovi ulici, je Luthar začel bizarno in tragikomično spreminjati celo nekatere tiste svoje izjave, ki jih je sam zapisal v popravku in prikazu nasprotnih dejstev, na tem portalu objavljenih že 11. junija (več na tej povezavi).

Na naša nova (dodatna) vprašanja (13. junija) ...

- Ali držijo informacije, da imate, skupaj z vašo zasebno partnerko go. Bredo Luthar, stanovanje v tki. Rdeči hiši (Poljanska ulica), sicer na naslovu na Gestrinovi ulici?

- Če to drži, ali je tudi to stanovanje obremenjeno s krediti in hipoteko?

- Ali živite v tem stanovanju ali ga oddajate?

- Ali držijo informacije, da ste kredit v švicarskih frankih pri NLB pretvorili v kredit v evrih, in če to drži, kako vam je to uspelo?

Lansiranje Tanje Fajon za predsednico vlade: če to ni igra za Sandija Češka, potem gre za ciljano slabitev SD

Wed, 14/07/2021 - 06:00

Zadnje (postreferendumske) informacije, da naj bi Lista Marjana Šarca dala glasove za kandidaturo Tanje Fajon za predsednico vlade, če bi opozicija KUL ponovno poskušala vložiti konstruktivno nezaupnico (vir), in da naj bi Luka Mesec "med svojimi preverjal", ali bi Levica - v tem primeru - podprla Fajonovo, kažejo, da gre (lahko) pri tem za usklajeno operacijo Golobičevega kroga, načrtno ciljano na slabitev stranke SD.

Vsakemu malo boljšemu političnemu analitiku je namreč bolj ali manj jasno, da bi Tanja Fajon na čelu vlade približno šest mesecev do volitev pomenila - kot pravijo nekateri naši viri iz tranzicijske levice - ta hip dejansko "najslabši možni scenarij za Socialne demokrate".

Pri čemer je še najbolj verjetno, da bi Tanja Fajon na tajnem glasovanju o njenem mandatarstvu (oziroma vloženi konstruktivni nezaupnici) v državnem zboru dobila največ 44, morda celo 45 glasov, njena neizvolitev za mandatarko pa bi jo seveda posledično odnesla tudi z vrha SD.

Če pa predsednica SD in e

Kosilo pri Janši: Vizjak še minister, toda z nahrbtnikom in brez politične moči. Šarec pa noče Sandija Češka

Tue, 13/07/2021 - 06:00

Kljub hudemu debaklu njegovega zakona o vodah na nedeljskem referendumu Andrej Vizjak očitno ostaja minister za okolje in prostor. No, vsaj zaenkrat, je pa to postalo jasno po včerajšnjem delovnem kosilu vrha vladne koalicije in pridruženih pri Janezu Janši, ko so se dobili Janša, Matej ToninZdravko Počivalšek sicer zgolj po telefonu na daljavo, ker je v Bruslju, Zmago Jelinčič Plemeniti in oba poslanca madžarske in italijanske narodnosti Ferenc Horvath in Felice Žiža in ko nihče iz koalicije (ali pridruženih) ni zahteval ali vsaj predlagal Vizjakovega odstopa.

Toda viri iz koalicije pravijo, da bo Vizjak (SDS) poslej "nahrbtnik za Janšo" in minister "brez prave politične moči". Slednje naj bi šlo na roko predvsem ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu (NSi) - z opombo, če bo Vrtovec to znal izkoristiti, saj je Vizjak figuriral tudi kot minister v senci za področje energetike, kar pa je Vrtovčev resor, Vizjakov "posavski lobi" pa naj bi igral že skoraj podobno vlogo kot nekoč - z

Referendum dan potem: minister Vizjak mora odstopiti, SD pa nad Janšo z novim "mandatarjem" Sandijem Češkom

Mon, 12/07/2021 - 06:00

Kakorkoli obračamo, in obračamo lahko kakorkoli (pa četudi zgolj tako, češ, zakon je bil slab, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ...

Minister Andrej Vizjak (foto: Bobo)

... pa se skupaj s poslovnežem Darijem Južno preveč ukvarja s tem, kako bi prevzemala Petrol namesto z vladno politiko, vladna ekipa pa je bila itak bila prepričana, da 11. julija pač ni mogoče doseči potrebnega referendumskega kvoruma?!), končni rezultat nedeljskega referenduma "o vodi" je res kolosalna politična klofuta za vlado Janeza Janše in celotno vladno koalicijo.

Kaj se bo aktualna vlada iz tega volilnega poraza (beri: lekcije) naučila, je drugo vprašanje, a zato se zdaj mora zgoditi naslednje oziroma vsaj nekaj se tudi bo zgodilo:

Vizjak naj odstopi

- Minister Vizjak, imenovan tudi "mali posavski princ", ki se je včeraj novinarjem in medijem - na strani vlade, predlagateljice zakona - sam samcat oglašal ob vodnem stolpu v domačih Brežicah, krivdo za poraz na referendumu pa mirno ter gladko pripi

Oto Luthar, direktor ZRC SAZU, visoke kredite priznava, na ključna vprašanja in številke pa ne odgovarja

Sun, 11/07/2021 - 06:05

Oto Luthar, zgodovinar in "večni" direktor ZRC SAZU, nam je namesto konkretnih odgovorov na konkretna vprašanja, povezana z njegovimi vsaj nenavadnimi krediti, osem dni po objavi članka (tukaj) odgovoril s popravkom oziroma prikazom nasprotnih dejstev, ki ga objavljamo na tej povezavi.

Pri tem pa se Luthar ob siceršnjih značilnih sprenevedanjih in igri besed predvidljivo izogne vsem konkretnim številkam, tudi ob priloženem potrdilu Nove Ljubljanske banke, zato se ključna vprašanja ob njegovih kreditih lahko samo še stopnjujejo. Poleg tega so nekatere njegove navedbe v nasprotju z dejstvi, ki izhajajo iz že objavljene zemljiške knjige (ZK) in so povezana z njegovo hišo na Krasu, v vasi Temnica blizu Kostanjevice.

- Še vedno namreč ni jasno, ni razumljivo, kako je lahko direktor SRC SAZU - pri takrat še državni NLB - dobil tolikšna hipotekarna posojila (skupna vrednost posojil znaša okoli 400 tisoč evrov), glede na vrednost hiše?

- Če zabeležena posojila niso bila sklenjena v enem in ist

Fascinantni krediti Ota Lutharja, večnega direktorja ZRC SAZU, ki mu pravijo tudi "Borut Jamnik znanosti" (II)

Sun, 11/07/2021 - 06:00

Objavljamo popravek in prikaz nasprotnih dejstev na članek z naslovom "Fascinantni krediti Ota Lutharja, večnega direktorja ZRC SAZU, ki mu pravijo tudi 'Borut Jamnik znanosti'", objavljen 1. julija 2021:

"Direktor Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, krajše ZRC SAZU ne more izražati in ne izraža stališ Slovenske akademije znanosti in umetnosti, krajše SAZU. Gre za dve ločeni ustanovi, z različnimi vodstvi. Oto Luthar je direktor ZRC SAZU in ne SAZU in tako Oto Luthar ne more biti 'prvi politični operativec Sazuja', kot je bilo neresnično zapisano v članku objavljenem dne 1.7.2021.

ZRC SAZU upravlja upravni odbor ZRC SAZU in ne direktor. Upravnega odbora ni mogoče obvladovati s pozicije direktorja, saj skladno s 30. in 31. členom Statuta ZRC SAZU ZRC*1 od devetih članov upravnega odbora ZRC SAZU štiri imenuje SAZU kot ustanoviteljica, enega znanstveni svet ZRC SAZU iz vrst predstavnikov uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti, ki imajo dolgoroč

Mnoge zakulisne in zasebne poti vodijo na Elektro Ljubljana, tudi pred referendumom o vodi: primer zakoncev Curk

Thu, 08/07/2021 - 05:00

Mnogo preveč je številnih zakulisnih političnih in drugih poti, ki vodijo na sedež državne družbe Elektro Ljubljana pod vodstvom predsednika uprave Andreja Ribiča, od zanimivih zasebnih povezav do kadrovanja, zaposlitev, uslug in informacij o prikritem financiranju medijev in menda celo demonstracij, da bi šlo zgolj za nekatera naključja.

Najnovejši tak primer je denimo primer zakoncev Curk:

- Profesorica Barbara Čenčur Curk je organizatorka aktualne referendumske kampanje proti spremembam obstoječega zakona o vodi ...

Vir: Dnevnik

- ... Njen mož Jurij Curk pa je "čisto naključno" svetovalec predsednika uprave Elektra Ljubljana.

Preiskave so se res znebili, a zdaj so se sprli: Ribič le še do septembra, Novšak bi se reševal s padcem Goloba

Tue, 06/07/2021 - 06:00

Čeprav so se vsi trije ključni akterji sporne prodaje (beri: zamenjave poslovnih deležev) Elektro energije (tukaj), Martin Novšak (Gen Energija), Andrej Ribič (Elektro Ljubljana) in Robert Golob (Gen-I), resda znebili nevarnosti posebne forenzične preiskave (revizije) tega spornega posla (ki jo je, spomnimo, javno najavil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (NSi), blokirali pa so jo lobistični-politični posegi okoli in znotraj Slovenskega državnega holdinga, ob tem da so prej našteti direktorji precej dodatnega denarja vložili tudi v medijski molk), imenovanega tudi najbolj varovana skrivnost slovenske državne energetike, so se zdaj - v nadaljnjem boju za obstanek - med seboj očitno sprli. Ker to so najnovejše informacije:

- Po petkovi skupščini Elektra Ljubljana in zamenjavi nadzornikov (vir) se po navedbah naših virov bliža konec dolgoletnega vladanja Andreja Ribiča, ki naj bi ga na čelu uprave zamenjali predvidoma septembra. Verjetno tudi zato Ribič že govori naokoli, da

Kljub krizam, plagiatom, grožnjam državljanskih vojn in anemičnosti: Slovenci potrebujemo Evropo, ta pa normalnost

Sun, 04/07/2021 - 06:15

Piše: Boštjan M. Turk

Evropa se je pravkar stresla do temeljev. Prejšnjo nedeljo in dve pred njo so v Franciji namreč potekale regionalne volitve. Zadnjih se je udeležilo več kot 50 odstotkov upravičencev. Na teh se je s tega stališča zgodila katastrofa. Na volišča je odšla manj kot tretjina volilnih upravičencev, najbolj grozljiva statistika zadeva mlade. Populacije med 18. in 30. letom na volitve ni bilo oziroma je prišla v deležu, ki znaša manj kot deset odstotkov. Mladi ne verjamejo, da imata francoska in evropska politika zanje kakršnokoli rešitev, je univerzalno sporočilo tega dogodka.

Stranka francoskega predsednika Emanuela Macrona, ki ima največ poslancev v francoskem parlamentu in odloča o vsem v Franciji, je dobila – glede na absolutno število udeležencev – zgolj dva odstotka glasov. Zgolj dva odstotka Francozov, ki so vpisani v volilni imenik, je glasovalo za stranko, ki vodi njihovo državo. Neverjeten absurd.

Evropski mediji so to docela zamolčali. Toliko bolje, kajti kar

Kučan je gospod, ki mu politkolesarji ne sežejo do kolen, a je lahko razočaran tudi nad samim sabo

Sun, 04/07/2021 - 06:00

"Čeprav je bil bivši predsednik Milan Kučan vedno trd levičar, pa se danes kaže kot veliko bolj zmeren politik v primerjavi z mesečniki, ki žvižgajo med blagoslovom lipe, pljuvajo na policiste in vsepovprek grozijo s smrtjo."

Piše: Tino Mamić

Nekdanji in kar trikratni predsednik države Milan Kučan je ob odhodu iz predsedniške palače naredil napako, saj je z njegovo upokojitvijo slovenska levica začela nezadržno padati. Čeprav je iz ozadja marsikaj postoril, pa je njegova politična moč začela počasi, a neustavljivo usihati.

Z Milanom Kučanom sem se v življenju pogovarjal samo enkrat, pred dnevi, ko sem vodil oddajo Dialogos (na portalu Domovina.net), v kateri sta se soočila z Lojzetom Peterletom. Prvi premier in prvi predsednik države, 30 let kasneje.

Zanimiv dvogovor je bil sicer polemičen, a vendarle izjemno sporočilen.

Milan Kučan, najmočnejši veljak v komunizmu, ki je bil po uvedbi demokracije trikrat zapored precej gladko izvoljen za predsednika Slovenije, je bil zelo jasen in kr

Oto Luthar, zgodovinar in direktor z nenavadnimi krediti, se zavije v molk. Taktično, preplašeno, pomenljivo?

Fri, 02/07/2021 - 06:00

Po naših dokumentiranih razkritjih visoke zadolženosti in vsaj nenavadnih kreditov Ota Lutharja, zgodovinarja in večnega direktorja ZRC SAZU, povezanih z njegovo hišo na Krasu (vir: "Fascinantni krediti Ota Lutharja, večnega direktorja ZRC SAZU, ki mu pravijo tudi Borut Jamnik znanosti" - Požareport, 1. 7. 2021), se je Luthar, čeprav slovi tudi kot "Borut Jamnik znanosti" ali prvi "politični operativec" Slovenske akademije znanosti in umetnosti, zavil v taktični, zgolj preplašeni, vsekakor pa pomenljivi molk.

In tako vsaj zaenkrat vsa citirana vprašanja, ki smo jih pisno posredovali večnemu direktorju SRC SAZU, ostajajo - z njegove strani - neodgovorjena:

- Kako je mogoče, da vam je - takrat še državna - Nova Ljubljanska banka, ob splošno znanih kreditnih pogojih, vse te dokumentirane kredite odobrila na podlagi zemljiškoknjižne plombe na vašo kraško hišo, vredno samo okoli 100 tisoč evrov?

- Zakaj ste se odločili, da v enem samem dnevu vzamete kar štiri (4) različne kredite, vendar vs

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.